Skip to main content

Στον αγιασμό της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς

Τελέσθηκε σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου, ο αγιασμός της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2015-16. Στά Λύκεια και τα Γυμνάσια της Ναυπάκτου τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος. Συγκεκριμένα τέλεσε με την σειρά τον αγιασμό στο 1ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο, στο ΕΠΑΛ, στο 2ο Λύκειο και το 2ο Γυμνάσιο και στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου.

Σε κάθε Σχολείο απηύθυνε έναν σύντομο λόγο προς τους μαθητές. Η κύρια έννοια γύρω από την οποία ομιλούσε ήταν η σχέση μεταξύ Παιδείας και Δημοκρατίας.

Στο 1ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο μίλησε για την Αθηναϊκή Δημοκρατία που οφείλει την λάμψη της στο ότι η Παιδεία της ήταν σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τους άλλους λαούς. Αυτό φαίνεται στον «επιτάφιο του Περικλέους», στην «Πολιτεία του Πλάτωνος» και στην «Αθηναίων Πολιτεία» του Αριστοτέλους. Στην συνέχεια ανέλυσε εν ολίγοις τον σκοπό της ελληνικής Παιδείας, που ήταν να κάνη τον πολίτη «καλόν καγαθόν». Η έννοια του καλού συνδέεται με το κάλλος, την καλλονή, την ομορφιά του όλου ανθρώπου, και του αγαθού με την έννοια της ευεργεσίας, της γενναιότητος κλπ. Υπάρχει αλληλοπεριχώρηση μεταξύ των δύο αυτών εννοιών.

Στο Επαγγελματικό Λύκειο ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε μια σύγχρονη παιδαγωγική αρχή «θέλω να σε μάθω να μαθαίνης», που σημαίνει ότι η Παιδεία είναι δια βίου μάθηση. Δεν είναι συσσώρευση γνώσεων, αλλά αξιολογική ιεράρχηση των πληροφοριών. Σε μια εποχή πληροφόρησης και πληροφορίας, που πνίγει τον άνθρωπο, χρειάζεται κριτική σκέψη και ελεύθερη επιλογή του καλού. Αυτό είναι θέμα παιδείας και δημοκρατίας

Στο 2ο Λύκειο και το 2ο Γυμνάσιο αναφέρθηκε στον λόγο ενός παλαιότερου στοχαστή, που έπαιξε ρόλο στα ελληνικά γράμματα, ότι «οι νέοι είναι η καινούρια μαγιά που ανανεώνει την ζύμη του λαού» και αρτοποιεί όλες τις αξίες που διέπουν την κοινωνία. Σε αυτό συντελεί η ολοκληρωμένη Παιδεία, η οποία προφυλάσσει τον άνθρωπο από το να γίνη θύμα των δημαγωγών, των λαοπλάνων και των «λαοφάγων». Μέ την παιδεία ο άνθρωπος αποκτά αληθινή αγάπη και ολοκληρωμένη ελευθερία.

Στο 3ο Γυμνάσιο ανέφερε έναν «δεκάλογο» του «νέου σχολείου», που πρέπει να είναι σχολείο δημοκρατικό, σχολείο για όλους και για όλη την ζωή, κριτικό και δημιουργικό, συνεργατικό, κλπ. Χρειαζόμαστε σωστά Σχολεία που προσφέρουν αληθινή παιδεία, είπε ο Σεβασμιώτατος, ώστε να ολοκληρώνωνται οι μαθητές και να γίνωνται οι αυριανοί ηγέτες που θα ηγούνται του λαού και όχι θα άγωνται από τον λαό και έτσι να δημιουργηθούν δημοκρατικές κοινωνίες με δικαιοσύνη και ισότητα.

Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία ευχήθηκε και στους νέους Διευθυντές των Σχολείων που ορίσθηκαν με το σύστημα της εκλογής και μοριοδότησης.

Σε κάθε αγιασμό, εκτός από τους μαθητές, τους εκπροσώπους των γονέων και κηδεμόνων και τους Καθηγητές, παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος ή ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Καρακώστας και Σχολικοί Σύμβουλοι της Εκπαίδευσης.

Μετά τον αγιασμό ο Διευθυντής και οι Καθηγητές κάθε Σχολείου προσέφεραν μικρή δεξίωση στους παρόντες και ο Σεβασμιώτατος είχε σύντομες συζητήσεις με τους Εκπαιδευτικούς λειτουργούς.

  • Προβολές: 3260