Δεύτερη δεκαετία (2006-2015) Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων Ναυπακτίας
Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου
Διαβάστε ἀκόμα:
- «Δύσκολοι καιροί γιά κοινωφελῆ Ἱδρύματα» Μνημόσυνο Εὐεργετῶν - Δωρητῶν - Δημόσιος Ἀπολογισμός Ἱδρυμάτων
- Ὑποτροφίες Ἀκαδημαϊκοῦ Ἔτους 2015 - 2016
Μετά την θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των αειμνήστων Ευεργετών και Δωρητών της πόλεως και επαρχίας μας, συνερχόμαστε στην αίθουσα αυτή, για τον καθιερωμένο δημόσιο Απολογισμό των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων.
Είναι μια παράδοση, η οποία εφαρμόσθηκε επί των ημερών μου, για να ενημερώνωνται οι πολίτες για την πορεία των Ιδρυμάτων, να γίνεται συζήτηση, να λύωνται τυχόν απορίες και να δίνωνται οι υποτροφίες στους μαθητές και φοιτητές, σύμφωνα με την βούληση των Ευεργετών.
Εφέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που ανέλαβα την προεδρεία των Ιδρυμάτων, που συμπίπτει με την έλευσή μου στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.
Το έτος 2005, όταν είχε συμπληρωθή η πρώτη δεκαετία στην προεδρεία των Ιδρυμάτων, από την θέση αυτή έκανα έναν γενικό απολογισμό της δεκαετίας. Ο απολογισμός εκείνος ήταν περισσότερο ενημερωτικός και αναφερόταν πρώτον στην κατάσταση που υπήρχε στα Ιδρύματα-Κληροδοτήματα το έτος 1995, τότε που ανέλαβα την προεδρεία τους, δεύτερον, στις πρώτες και συνεχείς ενέργειές μου για την έναρξη υλοποίησης των σκοπών των περισσοτέρων, και τρίτον, στα θέματα που επιλύθηκαν ή βρίσκονταν στον δρόμο της επίλυσής τους. Ιδιαίτερα στο τρίτο αυτό σημείο γινόταν πλήρης αναφορά για κάθε Ίδρυμα και παρουσιάσθηκαν τα θέματα τα οποία είχαν επιλυθή και εκείνα για τα οποία αγωνιζόμασταν να τα επιλύσουμε.
Ο απολογισμός της δεύτερης δεκαετίας (2005-2015) θα έχη έναν άλλο σκοπό, αφού βασικά θέματα τα οποία απασχολούσαν τα Ιδρύματα τότε ήδη έχουν επιλυθή και επομένως στην δεύτερη αυτή δεκαετία εναπόκειτο να γίνη καλή διοίκηση και διαχείριση των Ιδρυμάτων.
Επιτρέψτε μου να διατυπώσω μερικές γενικές παρατηρήσεις, που είναι ενημερωτικές και ουσιαστικές.
1. Τα Ιδρύματα
- Όταν κάνουμε λόγο για Ιδρύματα της πόλεως εννοούμε τα ακόλουθα:
- Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους
- Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη - Νόβα
- Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη
- Ανδρέα Τσάρα
- Ανδρέα Κοζώνη
- Γαβριήλ Οικονόμου
- Δημητρίου Ασημακοπούλου
- Δημητρίου Πλούμη
- Γιάννη Βαρδακουλά
- Λεωνίδα Τσώνη
- Λεωνίδα Κολοκύθα
- Και η κληρονομιά Αντωνίου και Παναγιώτας Αναστασοπούλου.
2. Συγκρότηση Διοικητικών Συμβουλίων
Οι δωρητές και οι διαθέτες της περιουσίας τους, που με διαθήκη συγκρότησαν τα Ιδρύματα, όρισαν και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.
Σε όλα τα Ιδρύματα όρισαν ως Πρόεδρο τον εκάστοτε Μητροπολίτη Ναυπάκτου, και επί πλέον ως Αντιπρόεδρο τον εκάστοτε Δήμαρχο Ναυπάκτου και ως μέλη τον εκάστοτε Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Ναυπάκτου και τον εκάστοτε Διευθυντή της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος. Αυτά είναι τα κεντρικά πρόσωπα που συγκροτούν τα Συμβούλια.
Επί πλέον σε κάθε Συμβούλιο προσέθεταν εκπροσώπους φορέων της πόλεως ή όριζαν ονομαστικά διάφορα πρόσωπα της πόλεως. Συγκεκριμένα:
ΣτόΊδρυμα Παπαχαραλάμπους είναι ακόμη μέλη ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου (κ. Απόστολος Παπαϊωάννου), ο Προϊστάμενος ή ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας (δέν υφίσταται σήμερα).
Στο Ίδρυμα Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη – Νόβα, Αριστείδης Αθανασιάδης Σισμάνης αντιπρόεδρος, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Ιωάννης Χαλάτσης, και συμπολίτες μας (Ηλίας Δημητρόπουλος, Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Μπερετάνος, Ντίνος Μακρυγιάννης, Κώστας Κονίδας, Ιωάννα Κωστή).
Στο Ίδρυμα Γεωργίου Καπουρδέλη – Ιωάννου Ξύκη, είναι ακόμη μέλη ο αρχαιότερος δικηγόρος της Ναυπάκτου (Παντελής Πατούχας), ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας (Θεμιστοκλής Δαβανέλλος).
Στο Ίδρυμα Ανδρέα Τσάρα, είναι επί πλέον μέλη ο πλησιέστερος συγγενής (Αθανάσιος Νοχός) και όπως ορίζεται στην Διαθήκη, ένας επιφανής συμπολίτης μας (Θωμάς Παναγιωτόπουλος).
Στο Ίδρυμα Ανδρέα Κοζώνη είναι ακόμη μέλη ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας (Πέτρος Πιτσιάκκας) και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου (Χρήστος Παΐσιος).
Στο Ίδρυμα Γαβριήλ Οικονόμου είναι ακόμη η διευθύντρια ΕΠΑΛ (Ιωάννα Πατσιού), και ένας επιφανής συμπολίτης μας (Περικλής Θεοφάνης).
Στο Ίδρυμα Δημητρίου Ασημακοπούλου είναι ακόμη μέλη ο Διευθυντής του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου (Παναγιώτης Κυρίτσης) και ο δικαστικός αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) (δέν έχει ορισθή).
Στο Κληροδότημα Δημητρίου Πλούμη είναι ακόμη μέλη στην Επιτροπή για την χορήγηση υποτροφιών ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμπελακιώτισσας (Γιάννης Δούρος) και ο Εφημέριος της Ενορίας (π. Ιωάννης Πολύζος).
Στο Ίδρυμα Γιάννη Βαρδακουλά πρόεδρος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ως πρόσωπο, ο ανηψιός του ιδρυτή (Γεώργιος Γραβάνης), ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του 1ου Λυκείου (Πέτρος Πιτσιάκκας και Σπυρίδων Σταυρόπουλος).
Στο Ίδρυμα Λεωνίδα Κολοκύθα, προεδρεύει ο κ. Ιωάννης Ράπτης.
Θεωρώ πολύ σημαντική αυτήν την βούληση των Ευεργετών, οι οποίοι ήθελαν συνύπαρξη της Εκκλησίας, της Πολιτείας και των φορέων της πόλεως και πάντοτε έθεταν ως πρόεδρο τον Μητροπολίτη της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως, σεβόμενοι και τον θεσμό της Εκκλησίας και τα πρόσωπα που τον εκφράζουν. Έτσι τα Ιδρύματα είναι ένας χώρος που επικρατεί μια ενότητα των κεντρικών θεσμών της πόλεώς μας. Ακόμη και το Ίδρυμα Λεωνίδα Κολοκύθα είχε αρχικά τον Μητροπολίτη ως πρόεδρο, τον Δήμαρχο και διάφορα εξέχοντα πρόσωπα της πόλεως, αλλά όταν ο τότε Μητροπολίτης, ο τότε Δήμαρχος και τα μέλη, πλήν του κ. Ιω''αννου Ράπτη παραιτήθηκαν, τότε το Υπουργείο Οικονομικών όρισε τον κ. Ιωάννη Ράπτη ως πρόεδρο και μέλη προταθέντα πρόσωπα της πόλεώς μας.
Η διαδικασία της λειτουργίας των Ιδρυμάτων είναι δύσκολη, πολύ υπεύθυνη, συνήθως δεν αναγνωρίζεται από τους πολλούς η κοπιώδης μέριμνα για την καλή λειτουργία τους και ενυπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ένα λάθος να προκαλέση μηνύσεις και αγωγές.
Ως πρόεδρος εργάσθηκα όλα αυτά τα χρόνια πολύ σκληρά, με την βοήθεια των μελών των Δ.Σ. για την καλή διοίκηση των Ιδρυμάτων, αφιέρωσα ώρες, μέρες, εβδομάδες, και τις περισσότερες φορές αισθάνθηκα απογοήτευση από την μη ανταπόκριση των ανθρώπων. Πολλές φορές σκέφθηκα να παραιτηθώ από την προεδρία, αλλά δεν το έκανα, για να μήν διασπάσω την ενότητα την οποίαν ήθελαν οι Ευεργέτες και να μήν αποδυναμώσω τον σεβασμό των Ευεργετών προς την Εκκλησία.
3. Διοίκηση - Διαχείριση
Η διοίκηση και διαχείριση των Ιδρυμάτων γίνεται με τον νέο Νόμο 4182/2013 ο οποίος είναι ολοκληρωμένος.
Η χρηστή διοίκηση απαιτεί πλήρη ενημέρωση, διαφάνεια, ετοιμότητα και πολλά άλλα προσόντα.
Στην προσπάθεια για την καλή διοίκηση και διαχείριση των Ιδρυμάτων δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ, εάν δεν είχα την απαραίτητη βοήθεια πολλών προσώπων που θέλω να μνημονεύσω.
Κατ' αρχάς να ευχαριστήσω όλα τα κατά καιρούς μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων –πλήν ελαχίστων– που γνωρίζουν τα προβλήματα και ανταποκρίνονται στις προσπάθειές μας για την επίλυσή τους. Είναι ευνόητον ότι στα 20 αυτά χρόνια που έχω την προεδρεία της διοικήσως και διαχειρίσεως της περιουσίας των Ιδρυμάτων, τα μέλη των Δ.Σ. εναλλάσσονται, διότι εκλέγονται άλλα πρόσωπα στους θεσμούς και τους φορείς που εκπροσωπούνται στα Διοικητικά Συμβούλια, αλλά εγώ είμαι το μόνιμο μέλος των Συμβουλίων και γι' αυτό γνωρίζω επαρκώς τα προβλήματα.
Πρέπει να σημειώσω ότι σύμφωνα με τον νόμο όλοι αυτοί οι φορείς που συμμετέχουν στην διοίκηση και την διαχείριση των Ιδρυμάτων είναι υποχρεωμένοι από τον Νόμο να ενδιαφέρωνται για τ'α συμφέροντα των Ιδρυμάτων και όχι για τα συμφέροντα των θεσμών τους οποίους εκπροσωπούν. Και αυτό το γνωρίζουν ή οφείλουν να το γνωρίζουν τα μέλη.
Σημαντική βοήθεια στην καλή λειτουργία των Ιδρυμάτων έχω από τους Ιερείς και τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως, ήτοι τον π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη, τον π. Καλλίνικο Γεωργάτο και τον κ. Γεώργιο Λαουρδέκη. Όπως αντιλαμβάνεσθε η Μητρόπολη αποτελεί το κέντρο όλης αυτής της εργασίας, καθώς επίσης καταβάλλει και μερικά λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων, χωρίς να εισπράττη κάτι από αυτά. Τούς ευχαριστώ θερμώς. Επίσης, ως βοηθοί γραμματέων εργάζονται σε δύο Ιδρύματα η κ. Ιωάννα Τσέλιου και η κ. Σταυρούλα Χωραφά, ενώ ο κ. Ιωάννης Μουτσόπουλος είναι υπεύθυνος για την Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα.
Ιδιαιτέρως δε και εξαιρέτως θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα τον κ. Αθανάσιο Μίχο, συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και διατελέσαντα Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων, ο οποίος προσφέρει αφιλοκερδώς τις γνώσεις του και τις ώρες του για την διευθέτηση κρισίμων θεμάτων που συνδέονται με την καλή διαχείριση των Ιδρυμάτων. Τόν ευχαριστώ εκ καρδίας για ό,τι προσφέρει στην πόλη μας και σε μένα. Είναι και εκείνος ένας σημαντικός ευεργέτης της πόλεως.
Επίσης, πολλές ευχαριστίες απευθύνω στους δικηγόρους που βοηθούν στην επίλυση διαφόρων θεμάτων, όπως τον κ. Δημήτριο Πελέκη, τον κ. Κωνσταντίνο Ευθυμίου, τον κ. Βασίλειο Γκίζα, τον κ. Νικόλαο Καϋμενάκη και τους νύν συνταξιούχους δικηγόρους κ. Ζήσιμο Ταρκαζίκη και κ. Δημήτριο Πάσσιο.
Η προσφορά όλων αυτών είναι σημαντική, γιατί ο σκοπός μας δεν είναι απλώς να υλοποιούμε τις αποφάσεις των Ευεργετών, αλλά συγχρόνως να προστατεύουμε την περιουσία από τους ανθρώπους που την επιβουλεύονται. Δυστυχώς έχουμε και τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίοι, ενώ εμείς αγωνιζόμαστε για την καλή λειτουργία τους, εκείνοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες των Ιδρυμάτων προς ίδιον όφελος. Δεν χρειάζεται να αναφέρω παραδείγματα.
4. Περιουσία των Ιδρυμάτων
Τα Ιδρύματα διαθέτουν κινητή και ακίνητη περιουσία. Κυρίως τα περισσότερα Ιδρύματα έχουν ακίνητα, η σωστή εκμετάλλευση των οποίων, βοηθά στην υλοποίηση των σκοπών του κάθε Ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, για όλα τα ανωτέρω Ιδρύματα υπάρχουν εικοσιτέσσερα (24) ακίνητα, στην Ναύπακτο, την Πάτρα και την Αθήνα.
Αντιλαμβάνεσθε ότι στην περίοδο της κρίσεως δεν είναι εύκολη η αξιοποίηση των ακινήτων. Και αυτό γιατί για όσα ενοικιάζονται άλλοι ζητούν μείωση των ενοικίων, και ο νόμος τους το επιτρέπει, άλλοι αποχωρούν από τα διαμερίσματα και δεν ευρίσκονται άλλοι υποψήφιοι προς ενοικίαση, και άλλα ακίνητα παραμένουν κενά. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εισπράττωνται τα έσοδα για την υλοποίηση των σκοπών.
Ιδιαιτέρως πρέπει να επισημάνω ότι από τα Ιδρύματα καταβάλλονται φόροι στο Κράτος, εκείνο όμως που μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα είναι τα ποσά που καταβάλλονται για τον ΕΝΦΙΑ. Είναι ένα παράδοξο θέμα, ότι ενώ τα Ιδρύματα επιτελούν κοινωνικό έργο και ο σκοπός τους είναι κοινωφελής, και μάλιστα σε μια εποχή που ιδιαιτέρως η προσφορά τους είναι απαραίτητη για την χειμαζόμενη κοινωνία μας, εν τούτοις το Κράτος έχει επιβάλει ΕΝΦΙΑ και στα Ιδρύματα. Άν συνεχισθή αυτή η κατάσταση, τότε τα Ιδρύματα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στην υλοποίηση των σκοπών τους.
Εφέτος για όλα τα Ιδρύματα καταθέσαμε 39.571,54 ευρώ για ΕΝΦΙΑ στο Κράτος. Παρατηρώ δε ότι σε πολλά Ιδρύματα οι φόροι που καταθέτουμε στο Κράτος είναι περισσότεροι από τα ποσά που χρησιμοποιούμε για την εκπλήρωση των σκοπών των Ευεργετών. Είναι ένα μειονέκτημα του Κράτους.
Γνωρίζω ότι σε μερικές πόλεις τα Ιδρύματα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους σκοπούς τους, και είτε επεμβαίνει η Εισαγγελική Αρχή, που επιβάλλει ποινές, είτε παραμένουν ανενεργά. Όμως, τα Ιδρύματα της πόλεώς μας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και παρά την οικονομική κρίση μπορούν ακόμη να ανταποκριθούν στους σκοπούς τους.
5. Προϋπολογισμοί - απολογισμοί
Στο τέλος του χρόνου συντάσσεται ο προϋπολογισμός των Ιδρυμάτων του επομένου έτους και στους πρώτους μήνες κάθε χρόνου συντάσσεται ο απολογισμός.
Σε συνεδριάσεις των Δ.Σ. ήδη εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί του νέου έτους. Είναι στην διάθεση του καθενός να λάβη γνώση, μάλιστα δε θα δημοσιευθούν και θα αναρτηθούν στην σχετική ιστοσελίδα.
Απλώς σας αναφέρω ότι το ύψος των προϋπολογισμών όλων των Ιδρυμάτων στα οποία προεδρεύω για εφέτος ανέρχεται στο ποσό των 218.600 + 203.500 (ΜΟ.Φ.Η.) = 422.100 ευρώ.
Συνολικά, την τελευταία δεκαετία καταναλώθηκαν από τα Ιδρύματα ως έξοδα για την πόλη μας 1.605.255 + 1.653.243 (τού ΜΟ.Φ.Η) = 3.258.498 ευρώ. Στο ποσόν αυτό υπολογίζονται και οι φόροι στο Κράτος.
6. Ίδρυμα Γ. Καπουρδέλη - Ι. Ξύκη
Είμαι υποχρεωμένος να κάνω μια ειδική αναφορά για το Ίδρυμα αυτό, διότι τα τρία προηγούμενα χρόνια ηγέρθη μεγάλος κατευθυνόμενος και άδικος θόρυβος, κατηγορήθηκα κυρίως εγώ, ο πρόεδρος, ως καταχραστής, υπεβλήθησαν αστήρικτες μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο ΙΚΑ, στο ΣΔΟΕ και στην ΔΟΥ και αναρτήθηκαν συκοφαντικά δημοσιεύματα σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ενώ έγιναν και πρωτοσέλιδες δημοσιεύσεις συκοφαντικών κειμένων επίσης σε συγκεκριμένη εφημέριδα των Αθηνών.
Από την πρώτη στιγμή ήμουν ήρεμος, διότι η διαχείριση των δύο δωρεών, ήτοι του Ιωάννου Ξύκη και του Δημητρίου Γαλάνη, όπως και των άλλων Ιδρυμάτων, ήταν άψογη και είχε ελεγχθή από λογιστικά γραφεία και ήδη τα στοιχεία είχαν σταλεί στο Υπουργείο Οικονονικών για έλεγχο καί, όπως και κάθε χρόνο, εγκρίνονται οι απολογισμοί και προϋπολογισμοί τους. Γι' αυτό δέχθηκα ευχαρίστως τον έλεγχο, από το ΙΚΑ, από τους δύο Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών και από την ΔΟΥ Μεσολογγίου και Αγρινίου.
Το αποτέλεσμα των ελέγχων αποτελεί αναμενόμενη δικαίωση και εμού και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού διαπιστώθηκε αυτό που από την αρχή ήταν γνωστόν, κατά την άποψή μου και στους μηνυτές και συκοφάντες, δηλαδή η αρίστη διαχείριση του Ιδρύματος. Μάλιστα η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μεσολογγίου, όταν κατατέθηκαν τα πορίσματα των ελέγχων, εξέδωσε Διάταξη και έθεσε την υπόθεση αυτή στο αρχείο. Και εφέτος προσετέθηκε νέο στοιχείο, επειδή εξεδόθη από την ΔΟΥ Αγρινίου το πόρισμα και του φορολογικού ελέγχου, ο οποίος επίσης διαπίστωσε την αρίστη διαχείριση του Ιδρύματος και από την πλευρά αυτή.
Βεβαίως, για όλες αυτές τις συκοφαντίες που μου αποδόθηκαν έχω καταθέσει μηνύσεις κατά του μηνυτή μου, κατά δημοσιογράφου και κατά υπεύθυνων συγκεκριμένων ιστοσελίδων. Διότι αν δεν κατέθετα τις μηνύσεις, θα φαινόταν σε μερικούς ότι ήμουν ένοχος.
Το πρόβλημα όμως παραμένει με τις δύο πλευρές του.
Η πρώτη ότι συκοφαντήθηκα και διασύρθηκα δημοσίως ενώ εργάσθηκα πολύ σκληρά για να έλθη μια τέτοια μεγάλη περιουσία στην πόλη μας και να ανεγερθή ένα καταπληκτικό κτίριο.
Η δεύτερη ότι έγινε μεγάλη φθορά στην πόλη μας, διότι όλη αυτή η δυσφημιστική εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα να μήν δοθούν άλλα ποσά για την ολοκλήρωση του κτιρίου, το οποίο επρόκειτο να εξυπηρετήση εξήντα (60) ανήμπορους Γέροντες και τριάντα (30) εργαζομένους.
7. Υποτροφίες
Ένας βασικός σκοπός των Ιδρυμάτων είναι η χορήγηση υποτροφιών και βοηθημάτων σε μαθητές και φοιτητές που χορηγούνται ύστερα από αιτήσεις των ενδιαφερομένων και επιλογή από τα Διοικητικά Συμβούλια.
Εφέτος από τα Ιδρύματα θα χορηγηθούν 44 υποτροφίες σε μαθητές και φοιτητές. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στο ύψος των 48.150 ευρώ και με τις επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Παπαχαραλάμπους (13.000) φθάνει στο ύψος των 61.150 ευρώ.
Πρέπει και πάλι ν'α υπογραμμισθή ότι τα χρήματα τα οποία δίνονται ως υποτροφίες συλλέγονται μετά πολλού κόπου στην σημερινή εποχή που υφίσταται οικονομική κρίση.
Πρίν αναφέρω τα ονόματα των δικαιούχων που θα λάβουν τις υποτροφίες, θέλω να σας ευχαριστήσω που ήλθατε στον δημόσιο απολογισμό και να σας παρακαλέσω να εύχεσθε να έχουμε υγεία για να συνεχίσουμε το έργο μας και κυρίως να έχουμε υπομονή και κουράγιο για να μήν απογοητευόμαστε από τις δυσκολίες που συναντάμε.
- Προβολές: 3715