Skip to main content

Πανήγυρις τοῦ Αγίου Χαραλάμπους Εὐηνοχωρίου (ΦΩΤΟ)

Την μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού πανηγύρισε σήμερα, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022 ο ομώνυμος Ιερός Ναός που βρίσκεται στην κωμόπολη του Ευηνοχωρίου, του Δήμου Μεσολογγίου.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέφερε ότι ο άγιος Χαράλαμπος ήταν μιμητής του Χριστού σε όλη την ζωή του και στο μαρτύριό του. Ήταν, όπως και όλοι οι άγιοι, «ένα εικονογραφημένο Ευαγγέλιο». Δεν μπορεί κανείς να είναι Χριστιανός όταν δεν μιμείται, όσον είναι δυνατόν, τον Χριστό.

Επίσης, τόνισε ότι οι άνθρωποι τον αντιμετώπισαν άλλοι με αγάπη και άλλοι με μίσος, ακριβώς γιατί, όπως ο Χριστός ήταν «σημείον αντιλεγόμενον» έτσι και οι άγιοι είναι «σημείον αντιλεγόμενον» για τους ανθρώπους του κόσμου.

Κατά το μαρτύριο του αγίου Χαραλάμπους ο μεν έπαρχος Λουκιανός έδειξε όλο το μίσος του εσωτερικού του κόσμου, ενώ άλλοι ειδωλολάτρες που ήταν παρόντες, όπως ο Πορφύριος, ο Βάπτος και τρεις γυναίκες, πίστευσαν στον Χριστό και αποκεφαλίσθηκαν.

Κατέληξε, ότι εμείς ως Χριστιανοί πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, να τηρούμε τις εντολές του Χριστού, να ζούμε στην Εκκλησία, ανεξάρτητα τί θα κάνουν οι άλλοι γύρω μας.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στον άγιο Καλλίνικο, Μητροπολίτη Εδέσσης που ήταν πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και έζησε στο Μεσολόγγι.

Κατά την διανομή του αντιδώρου οι γηραιότεροι κάτοικοι του Ευηνοχωρίου του μετέφεραν αναμνήσεις από επισκέψεις και Λειτουργίες του αγίου Καλλινίκου στο παλαιό Ευηνοχώρι.

Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, ο Πρόεδρος του τοπικού Δημοτικού Διαμερίσματος Ευηνοχωρίου κ. Χρήστος Νασόπουλος και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Μπαλαμπάνης.

Δεῖτε Φωτογραφίες ΕΔΩ

  • Προβολές: 1563