Το θερινό πανηγύρι του Αγίου Βλασίου

Το θερινό πανηγύρι του Αγίου ΒλασίουΣτις 17 Αυγούστου πανηγύρισε ο Κάτω Άγιος Βλάσιος. Την ημέρα αυτή οι Χριστιανοί των “Παρακαμπυλίων” ενθυμούνται και εορτάζουν ένα θαύμα που έγινε κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Βλάσιος, ως γέροντας, έσωσε το χωριό από τους Τούρκους που έρχονταν ύπουλα να το καταστρέψουν.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε θ. Λειτουργία μετά θ. κηρύγματος από τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος μόλις το βράδυ της προηγουμένης είχε επιστρέψει από την ορεινή Ναυπακτία. Συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς της Περιφερείας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Κωνσταντίνος Μάλαινος, έψαλαν ο κ. Λουκάς Σκιαδάς και μέλη της Χριστιανικής Ένωσης Αγρινίου, και συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Μετά την θ. Λειτουργία παρετέθη γεύμα, το οποίο προσέφερε ο Ιερέας της Ενορίας του Πεντακόρφου π. Βλάσιος, ο οποίος εξυπηρετεί περιστασιακά και τον Κάτω Άγ. Βλάσιο.

* * *

Ο Σεβασμιώτατος έμεινε στην περιοχή του Αγίου Βλασίου τρεις ημέρες, φιλοξενούμενος στην οικεία του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Κωνσταντίνου και στις Κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Ένωσης Αγρινίου.

Το απόγευμα υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο τα παιδιά της Χριστιανικής Ένωσης Αγρινίου στις Κατασκηνώσεις του Αγίου Βλασίου. Με τις Κατασκηνώσεις αυτές συνδέονται πολλές γενιές Αγρινιωτών, καθώς και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος έχει ζήσει ως κατασκηνωτής, όταν ήταν γυμνασιόπαιδο, καθώς επίσης η χειροθεσία του εις αναγνώστη έγινε στις Κατασκηνώσεις αυτές. Ο Σεβασμιώτατος, μετά τον εσπερινό, μίλησε στους Κατασκηνωτές και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Την επομένη επισκέφθηκε τον Ορφανό και τέλεσε εσπερινό μετά θ. κηρύγματος. Εκεί, συναντήσαμε και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ευρύπου κ. Βασίλειο, ο οποίος με όλη του την απλότητα θέλησε να κάνη τον ψάλτη. Ο Ορφανός είναι συνοικία της Κάτω Χούνης, όπου ζουν οι οικογένειες των εργαζομένων στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ. Ο Ορφανός είναι μικρή μεν αλλά ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα, προς το παρόν όμως ...ορφανή, ή καλύτερα “υιοθετημένη”, αν και η θέση του Εφημερίου σ’ αυτόν τον συνοικισμό έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Επόμενος σταθμός ήταν η Χούνη, όπου ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε εσπερινό μετά θ. κηρύγματος στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής. Ο Ι. Ναός είχε κτυπηθή από τοπικό σεισμό και είχε καταστεί αλειτούργητος. Οι κάτοικοι δεν άφησαν ούτε μια στιγμή την Εκκλησία τους στην άσχημη αυτή κατάσταση. Μάζεψαν χρήματα με έρανο, πήραν επιχορήγηση από την Νομαρχία και σε μικρό χρονικό διάστημα, κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών της Ι. Μητροπόλεως, της Νομαρχίας καί, προπαντός, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Προέδρου της Κοινότητος, επουλώθηκαν οι πληγές που είχε προκαλέση η αστάθεια της γής. Έτσι, αντικρύζοντας τον Ι. Ναό, δοκιμάσαμε μια ευχάριστη έκπληξη: είχαν γίνει οι εντυπωσιακές εργασίες υποστήριξης των θεμελίων του Ι. Ναού, και οι αποκαταστάσεις όλων των ζημιών. Μένουν ακόμη η ανοικοδόμηση δύο καμπαναριών, αντάξιων του Ι. Ναού, και ο χρωματισμός και η αγιογράφηση. Πρέπει να πούμε ότι ο Ι. Ναός της Αγίας Παρασκευής αποτελεί κόσμημα της περιοχής. Όταν, πρώτα ο Θεός, τελειώσουν όλες οι εργασίες, ο Σεβασμιώτατος υποσχέθηκε να πάη και να τελέση πανηγυρική θ. Λειτουργία και να ευχαριστήση τους ανακαινιστάς.

Στον Ναό αυτό, μετά την τέλεση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Πνευματικό τον π. Αλέξιο Καραβανά, Εφημέριο του χωριού, αξιαγάπητο και αξιοσέβαστο Κληρικό, ώστε να παρακαλή και να καθοδηγή τον ποίμνιό του και να θεραπεύη πληγές με το ιερό επιτραχήλιο.

Την επομένη ο Σεβασμιώτατος τέλεσε θ. Λειτουργία μετά θ. κηρύγματος στα Αμπέλια, όπου συλλειτούργησαν οι Ιερείς της περιοχής και έψαλαν ο κ. Κώστας Λανάρας, ο κ. Γιώργος Πολίτης και ο κ. Χρήστος Τσέλιος. Μετά την θ. Λειτουργία παρέθεσε τράπεζα ο Εφημέριος των Αμπελιών, π. Ιωάννης Δένδιας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ιερατική σύναξη των Ιερέων της περιφερείας, επ’ ευκαιρία της παρουσίας του Σεβασμιωτάτου. Οι Ιερείς συζήτησαν με τον Σεβασμιώτατο θέματα που τους απασχολούν.

Μιλώντας στους χριστιανούς της Περιφερείας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του και την ικανοποίησή του για την τιμή που αποδίδουν στον Επίσκοπό τους και για την φιλοξενία τους. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι κάθε φορά που ξεκινά να έλθη στον Άγιο Βλάσιο, σκεπτόμενος το πρωϊνό μακρινό ταξίδι –των δύο περίπου ωρών στον φιδωτό δρόμο των Παρακαμπυλίων– επομένης μάλιστα της θ. Λειτουργίας, αισθάνεται μια δυσκολία. Αλλά κάθε φορά φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις από την αντιμετώπιση και την φιλοξενία των κατοίκων. Η προσωπική επικοινωνία μαζί τους, καθώς και με τους Αγρινιώτες, με τους οποίους συνδέεται από παλαιά, όπως προαναφέραμε, ελαφρύνει την κούραση και τον χαροποιεί.

Ν.Γ.

  • Προβολές: 1401

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance