• Αρχική
  • Τεῦχος 36 - Ἰανουάριος 1999
  • Κύριο θέμα: Πραγματοποιήθηκε Μνημόσυνο των Ευεργετών και ενημέρωση για τα Ιδρύματα της Ναυπάκτου - Ἡ ἀποδοτικὴ λειτουργία τῶν Ἰδρυμάτων τὸ καλύτερο Μνημόσυνο τῶν Εὐεργετῶν

Κύριο θέμα: Πραγματοποιήθηκε Μνημόσυνο των Ευεργετών και ενημέρωση για τα Ιδρύματα της Ναυπάκτου - Ἡ ἀποδοτικὴ λειτουργία τῶν Ἰδρυμάτων τὸ καλύτερο Μνημόσυνο τῶν Εὐεργετῶν

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ετήσια δημόσια ενημέρωση για τα κοινωφελή Ιδρύματα της Πόλης μας.

Νωρίτερα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκε αρχιερατική θ. Λειτουργία και μνημόσυνο των αειμνήστων Ευεργετών και Δωρητών των Ιδρυμάτων της Πόλης μας.

Κύριο θέμα: Πραγματοποιήθηκε Μνημόσυνο των Ευεργετών και ενημέρωση για τα Ιδρύματα της Ναυπάκτου - Ἡ ἀποδοτικὴ λειτουργία τῶν Ἰδρυμάτων τὸ καλύτερο Μνημόσυνο τῶν ΕὐεργετῶνΕν συνεχεία, έλαβε χώρα στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα η συνεδρίαση - ενημέρωση για την πορεία των Ιδρυμάτων. Η συνεδρίαση ήταν ανοικτή για όλο τον κόσμο, αν και λίγοι σχετικά ήσαν οι παρευρισκόμενοι.

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος, λόγω θέσεως, είναι Πρόεδρος των περισσοτέρων Ιδρυμάτων. Παρήδρευσαν οι κ. Δημήτριος Μπρούμας, Απόστολος Ζορμπάς, Αθανάσιος Νωχός, Ιωάννης Ράπτης, Κακούσης Αθανάσιος και Ιωάννης Βαρδακουλάς, ο οποίος έχει οριστεί από τον Σεβασμιώτατο ως σύμβουλος του Προέδρου των Ιδρυμάτων. Επίσης, βοήθησαν στην ενημέρωση οι Γραμματείς των Ιδρυμάτων, κ. Αθηνά Κανέλου και κ. Ιωάννα Τσέλιου, καθώς και ο κ. Ιωάννης Χαλάτσης, μέλος του Ιδρύματος Νόβα.

Ο Σεβασμιώτατος επήνεσε κατ’ αρχάς τους πολίτες της επαρχίας μας, γιατί η καλή αυτή συνήθεια, να δωρίζωνται περιουσίες για την κοινή προκοπή, και κυρίως προς την κατεύθυνση της απρόσκοπτης μόρφωσης των ταλαντούχων νέων, αυτή λοιπόν η συνήθεια παρατηρείται συχνά στην Επαρχίας μας, πράγμα που δείχνει την διάθεση και την ποιότητα των ανθρώπων.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, από την περυσινή πρώτη δημόσια ενημέρωση, και που είναι η πλήρης διαφάνεια και νομιμότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η ακριβής εκπλήρωση της σεβαστής επιθυμίας των ευεργετών, η δημοσιοποίηση των προϋπολογισμών και απολογισμών των Ιδρυμάτων, ο συντονισμός του έργου –διά μέσου μιας ενιαίας επιτροπής ή ενός κοινού συμβούλου– των δέκα τουλάχιστον Ιδρυμάτων της Πόλης στα οποία προεδρεύει, η ενημέρωση του κοινού, ώστε να μην χάνωνται υποτροφίες και να προβάλλωνται τα χρηστά παραδείγματα των ευεργετών στο λαό, προκειμένου να υπάρξουν στο μέλλον και άλλοι δωρητές. Είπε δε ότι ήδη ορισμένοι ευαίσθητοι συμπολίτες μας του πρότειναν να δωρίσουν την περιουσία τους για την δημιουργία νέων Ιδρυμάτων.

Επίσης, συμφωνήθηκε να επανεκδοθή το βιβλίο του κ. Ιωάννη Βαρδακουλά για τα Κληροδοτήματα της Πόλης, συμπληρωμένο με τα νέα δεδομένα, στην προοπτική της καλύτερης ενημέρωσης του λαού και της προβολής των Δωρητών.

Η ενημέρωση περιελάμβανε ακόμη την συζήτηση για ορισμένα Κληροδοτήματα στα οποία παρουσιάζονται προβλήματα ως προς την χρήση τους και νομικά εμπόδια για την ενεργοποίησή τους.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ακόμη την θέλησή του να είναι πλήρως εναρμονισμένη η λειτουργία των Ιδρυμάτων της Πόλης μας με τις επιταγές της Δημόσιας Κεντρικής Επιτροπής Κληροδοτημάτων, και επανέλαβε για πολλοστή φορά την διάθεσή του να δεχθή οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση, ερώτηση ή καλόβουλη κρίση για την λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Εδώ να σημειώσουμε παρενθετικά ότι ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τα Κληροδοτήματα και από τηλεοράσεως, προσκαλεσμένος από τοπικό τηλεοπτικό Σταθμό, όπου δέχθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις συμπολιτών μας.

Τέλος, απονεμήθηκαν οι υποτροφίες σε φοιτητές και μαθητές που επιλέγησαν σύμφωνα με την επιθυμία των δωρητών. Συγκεκριμένα:

Από το Ίδρυμα Τσάρα χορηγήθηκαν για φέτος 3 υποτροφίες του ύψους των 750.000 δρχ. ετησίως στούς:

κ. Γεώργιο Γκλαβά φοιτητή της Σχολής Ικάρων, κ. Κωνσταντίνο Δούνη φοιτητή του Φυσικού Τμήματος Αθηνών και κ. Αθανάσιο Μπισμπίκη φοιτητή του Μαθηματικού Τμήματος Πατρών. Οι φοιτητές θα λαμβάνουν την υποτροφία σε κάθε έτος σπουδών, εφ’ όσον συντρέχουν οι ίδιες προϋποθέσεις που έθεσε ο διαθέτης. Δηλαδή, θα λάβουν συνολικά 750.000 δρχ. έ 4 έτη = 3.000.000 δρχ. ο καθένας.

Από το Ίδρυμα Ασημακοπούλου χορηγήθηκε μία υποτροφία ύψους 800.000 δρχ. ετησίως στον φοιτητή του Τμήματος Φυσικής Ιωαννίνων κ. Γεώργιο Σερεμέτη. Και το Ίδρυμα αυτό θα συνεχίση να χορηγή την υποτροφία και στα τέσσερα έτη των σπουδών του με το ίδιο ποσό ετησίως.

Τέλος, το Ίδρυμα Κοζώνη έχει αναλάβει να δίδη μηνιαίο βοήθημα 15.000 δρχ. σε δύο μαθήτριες της Ναυπάκτου, που για φέτος είναι η δ. Μπισμπίκη Ανδριάνα και η δ. Γεωργία Σίνη.

Η δημόσια αυτή ενημέρωση για τα Ιδρύματα της Πόλεως θα γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Βεβαίως, θα προηγείται πάντα η θ. Λειτουργία και το μνημόσυνο για τις ψυχές των δωρητών, γιατί οι ευαίσθητοι αυτοί συμπολίτες μας αξίζουν και της εκτίμησης και της μνήμης μας.

Ν.Γ

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 2215

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance