“Καμένη γή” ή σπαρμένη γή;

Είναι γνωστή η (αντι)στρατηγική τακτική σύμφωνα με την οποία οι νικημένοι οπισθοχωρούντες αφήνουν πίσω τους “καμένη γή”, ώστε να μην μπορή να θραφή ή να λαφυραγωγήση ο επερχόμενος νικητής. Είναι επίσης γνωστόν ότι μια παρόμοια τακτική εφαρμόζεται και από ορισμένους πολιτικούς ή διοικητικούς υπαλλήλους, είτε για να δυσκολευθή στο έργο του ο αντικαταστάτης τους, είτε απλώς για να σπαταλήσουν και το τελευταίο λεπτό της “βασιλείας” τους.

Παρ’ όλα αυτά, κάποιος Πρόεδρος Κοινότητος –συγχωνευμένης πλέον σε ευρύτερο Δήμο– αποφάσισε να αφήση όχι καμένη, αλλά σπαρμένη γή. Πρόκειται για τον πρώην Πρόεδρο της Ελατούς, ο οποίος έχοντας ένα μικρό απόθεμα χρημάτων, λίγες ημέρες πριν παραδώσει την Προεδρία και απαλλαγή των διοικητικών του καθηκόντων, σκέφθηκε να πραγματοποιήση μια πρωτόγνωρη επένδυση: ενέκρινε μια δαπάνη 250.000 χιλιάδων δρχ. περίπου για την αγορά όλης της Πατρολογίας του Χρήστου, εκδόσεις Μερετάκη, 181 τόμοι!

Και τώρα, χαίρεται και καμαρώνει τους δεμένους τόμους στην βιβλιοθήκη της Ελατούς, και δηλώνει με έμφαση ότι αυτήν την πολύτιμη συλλογή της πατερικής σοφίας δεν την έχουν ούτε οι μεγάλες βιβλιοθήκες των πόλεων.

Η “επένδυση” αυτή του κ. Βήττα, δεν είναι τυχαία, αλλά συνειδητή. Ο ίδιος διαβάζει θεολογικά βιβλία, τα οποία θεωρεί ως ωφελιμότατα και πολύ κατανοητά από τον καθένα, αρκεί να θέλη κανείς να τα διαβάση· του αρέσει να προσφωνή θεολογικά τον Σεβασμιώτατο, όταν έρχεται στο χωριό τους να τους ευλογήση, όπως αυτή την φορά, την τρίτη κατά σειρά, που τον υποδέχθηκε στο πανηγύρι του χωρού του, όχι πλέον ως πρόεδρος του χωριού, αλλά ως πρόεδρος του συλλόγου –“νά μη χάσουμε απότομα το αξίωμα και μας κακοφανεί”. Στην προσφώνησή του προς τον Σεβασμιώτατο απέδωσε την επίσκεψη στο χωριό τους στην θεία Πρόνοια, “γιατί ούτε φύλλο δεν πέφτει από το δένδρο έξω από την Πρόνοια του Θεού”. Χαρακτήρισε, επίσης, θεολογικά την εποχή μας –όχι κοινωνιολογικά, ούτε από την άποψη της ιστορίας της επιστήμης, όπως τόσο πολύ αρέσκονται να κάνουν διάφοροι επαΐοντες– λέγοντας ότι δεν ζούμε σε χρόνια σκοταδιστικά, αλλά ζούμε στην εποχή μετά Χριστόν, που ο Υιός μας αποκάλυψε την Αγία Τριάδα. Μίλησε ακόμη για το άκτιστο Φώς σε σχέση με την ζωή μας.

Συγχαίρουμε, λοιπόν, τον κ. Βήττα για την θαυμάσια και πραγματικά παραδοσιακή “επένδυσή” του, γιατί γνωρίζουμε ότι στις ημέρες μας σπανίζουν οι άνθρωποι που χαίρονται και σεμνύνονται για την θεολογική τους μόρφωση και κλίση. Ένας οποιοσδήποτε άλλος “άρχοντας” –καί ίσως όχι μόνον πολιτικός– θα καμάρωνε επιδεικνύοντας στην βιβλιοθήκη του κάποια συγγράμματα ψυχολόγων ή κοινωνιολόγων, αν βέβαια τα ενδιαφέροντά του έφθαναν μέχρι την βιβλιοθήκη.

Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κ. Πρόεδρο να παραμείνη πολύ καιρό ακόμη στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα κοινά, να ζη πολλά χρόνια και να βλέπη την βιβλιοθήκη του χωριού του να αποδίδη καρπούς, και μακάρι να υπάρξουν και άλλοι πολιτικοί μιμητές της πράξης αλλά και του ήθους του.

Διάκ. Κ.Ε.Γ.

  • Προβολές: 2254