Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Η Ναύπακτος γιόρτασε τον Πολιούχο της

Η Ναύπακτος γιόρτασε τον Πολιούχο τηςΜε λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος στην Ναύπακτο ο Πολιούχος της άγιος Δημήτριος.

Υπογραμμίζουμε κάποιες αλλαγές από τα καθιερωμένα, που έκαναν λαμπρότερο τον φετινό εορτασμό.

Η εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου, που συνδέεται με την εορτή του αγίου Δημητρίου, άρχισε για πρώτη φορά με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας στον νέο ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου τα καταστήματα της πόλης έμειναν κλειστά το πρωί της 26ης Οκτωβρίου, μέχρι τις 5μ.μ., ώρα κατά την οποία τελέσθηκε ο αγιασμός της εμποροπανήγυρης. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από πρόταση και προτροπή του Σεβασμιωτάτου, και είχε ως αποτέλεσμα να συμμετάσχη στην θ. Λειτουργία και την λιτανεία της εικόνος πολύς λαός, ελεύθερος από τον περισπασμό και την μέριμνα της αγοράς. Τρίτο στοιχείο ήταν η καινούρια εικόνα του Αγίου Δημητρίου, μαζί με το νέο κουβούκλιο, με το οποίο θα λιτανεύεται στους ώμους των Ιερέων. Η εικόνα και το κουβούκλιο φιλοτεχνήθηκαν δαπάναις του κ. Δημητρίου Μπρούμα.

Τέλος, το εόρτιο γεύμα προσέφερε για πρώτη φορά ο Δήμος Ναυπάκτου, με την σκέψη ότι η εορτή του αγίου Δημητρίου είναι εορτή της πόλεως και όχι μόνον της ομώνυμης ενορίας.

Χειροτονία εἰς Πρεσβύτερον

Στιγμιότυπο από την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Γεωργίου ΚαραθανάσηΣτιγμιότυπο από την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Γεωργίου Καραθανάση, που τελέσθηκε την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 1999. Εκτενές ρεπορτάζ θα έχουμε στο επόμενο φύλλο της Παρέμβασης.

Έναρξη αγιογραφικών συνάξεων

Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου έγινε ο αγιασμός, επί τη ενάρξει των αγιογραφικών συνάξεων της Μητροπόλεώς μας. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος έκανε και την εναρκτήρια ομιλία, στην οποία αναφέρθηκε στην ποιμαντική της Εκκλησίας, στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο, το οποίο θα γίνη φέτος αντικείμενο μελέτης, τον συγγραφέα και το μήνυμά του, καθώς και τον τρόπο προσεγγίσεως του Ευαγγελίου. Μίλησε τέλος για την ανάγκη της αλλοιώσεως από το Ευαγγέλιο του ίδιου του υπευθύνου της συνάξεως, ο οποίος διακατέχεται από φόβο και ταπείνωση, μήπως ταυτίση τον λόγο της Εκκλησίας με τον δικό του λόγο και τα δικά του συμπεράσματα.

Τέλος ευχήθηκε στα μέλη των συνάξεων να μη μείνουν στην μελέτη του Ευαγγελίου, αλλά να αξιωθούν να γίνουν οι ίδιοι ευαγγέλιο, όπως ακριβώς έγιναν οι άγιοι.

Ενημέρωση των Κληρικών για τα θέματα της Ιεραρχίας

Κατά την τελευταία μηνιαία σύναξη των Ιερέων της Μητροπόλεώς μας, στις 15 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος βρήκε την ευκαιρία να ενημερώση τους Κληρικούς για τα λεχθέντα, συμβάντα και αποφασισθέντα στην Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου. Κυρίως παρουσίασε την εκκλησιαστική υποδομή των θεμάτων που ετέθησαν στην Ιεραρχία, αφού κατά τις συζητήσεις και τις τοποθετήσεις των Ιεραρχών δόθηκε η ευκαιρία να θιγούν σοβαρά θεολογικά προβλήματα. Ανέφερε μάλιστα πολλά παραδείγματα για να υποστηρίξη αυτήν την άποψη. Επίσης ανέφερε παραδείγματα για το πώς σε επιμέρους θέματα δόθηκε μεγάλη έμφαση και δημοσιότητα. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η εικόνα που μεταδόθηκε από τα Μ.Μ.Ε. ήταν παραμορφωτική της πραγματικότητας. Αυτό δε έγινε είτε εσκεμμένως είτε λόγω έλλειψης της ικανότητας εμβάνθυνσης και αξιολόγησης των γεγονότων.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα το ότι πολλές φορές λαϊκοί και Κληρικοί δεν είναι ενήμεροι των σοβαρών εκκλησιαστικών ζητημάτων. Τα όσα διαδραματίζονται σε επίπεδο Ιεραρχίας ή σε επίπεδο διαθρησκευτικών διαλόγων, τα πληροφορούνται λίγοι Χριστιανοί που τυγχαίνουν να έχουν κάποια θεολογική μόρφωση και μια πιο επαρκή ενημέρωση. Αλλά και αυτή η ενημέρωση δεν γίνεται πάντα υπεύθυνα και αντικειμενικά. Γι’ αυτό και η Ιεραρχία πρέπει να αντιμετωπίση και θέματα που αφορούν τους διαλόγους της Εκκλησίας με διάφορες Ομολογίες και γενικότερα θέματα που αφορούν τα δόγματα και την ομολογία της πίστεως, ώστε ο λαός (Κληρικοί και λαϊκοί) και να ενημερώνονται και να συμμετέχουν στην συνοδική έκφραση και ομολογία της αποκαλυπτικής αλήθειας.

Μέσα σ’ αυτήν την προοπτική εντάσει ο Σεβασμιώτατος τις Ιερατικές συνάξεις, πέρα από την ενασχόληση για καθαρώς διοικητικά και λειτουργικά θέματα.

Ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου για το έτος 2000. Πρόκειται για μία εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση, ωφέλιμη, χρήσιμη και καλαίσθητη. Μήν ξεχνάτε ότι αγοράζοντας το Ημερολόγιο ενισχύεται το ποιμαντικό έργο της Μητροπόλεώς μας.

Γ' Λογοτεχνικό Συμπόσιο τής ΕΝΑΜ

Διοργανώθηκε με επιτυχία το Γ’ Συμπόσιο Ναυπακτιακής Λογοτεχνίας που ήταν αφιερωμένο στους Ναυπάκτιους αδελφούς λογοτέχνες και δημοσιογράφους Σταμάτη Σταματίου, γνωστό ως Σταμ. Σταμ., και Χάρη Σταματίου.

Η εκδήλωση ήταν άλλη μια μεγάλη προσφορά από την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών και τον Πρόεδρό της κ. Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Ο κ. Χαραλαμπόπουλος, συνοψίζοντας και κατακλείοντας το Συμπόσιο, δήλωσε ικανοποιημένος, διότι επιτεύχθηκε ο στόχος, που ήταν να ανασυρθούν από την αφάνεια οι δύο αυτές προσωπικότητες, καθώς επίσης δρομολογήθηκε η προσπάθεια για την έκδοση των απάντων των δύο αδελφών.

Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, με την χορηγεία των ιδρυμάτων Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη Νόβα και Κώστα και Ελένης Ουράνη, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπάκτου και την συμμετοχή των Δήμων Αντιρρίου και Χάλκειας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας και της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης.

Οι εισηγητές οι οποίοι ανέλαβαν να παρουσιάσουν όσο το δυνατόν σφαιρικότερα, και ο καθένας από μία άποψη, ήσαν αξιόλογοι, και περισσότεροι από αυτούς ήσαν συμπολίτες μας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε συμμετοχή των συνέδρων στην Κυριακάτικη Αρχιερατική θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε και στο συμπόσιο, που κύρια ενασχόλησή του είναι η περί του λόγου τέχνη και η για τον λόγο φιλία. Επίσης, μίλησε στους Συνέδρους κατά την λήξη του Συνεδρίου, λέγοντας ότι έχει μεγάλη σημασία όταν οι αξίες δεν επιβάλλονται, αλλά προβάλλονται, και αναφέρθηκε στην καλή ατμόσφαιρα του Συνεδρίου, δίνοντας τα συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Διάκ. Κ.Ε.Γ.

Ετήσια εορταστική εκδήλωση Πολυτέκνων

Ετήσια εορταστική εκδήλωση ΠολυτέκνωνΤην πρώτη Κυριακή μετά τις 28 Οκτωβρίου, εόρτασαν οι πολύτεκνοι της Ναυπάκτου και της Δωρίδος τους προστάτες αγίους τους, Τερέντιο, Νεονίλλη και τα τέκνα αυτών.

Μετά την Αρχιερατική θ. Λειτουργία, στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής, τελέσθηκε αρτοκλασία και εν συνεχεία προσφέρθηκε κέρασμα στο Ενοριακό Κέντρο του Ναού, όπου έλαβε χώρα και η εορταστική εκδήλωση, κατά την διάρκεια της οποίας, και κατόπιν της ομιλίας της Προέδρου του Συλλόγου, κ. Παναγιώτας Κοτρώνη, και του χαιρετισμού του Σεβασμιωτάτου, βραβεύτηκαν οι μαθητές πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίοι επέτυχαν στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Οι φοιτητές μαζί με τον έπαινο και ένα βιβλίο, έλαβαν από 30.000 δρχ. ο καθένας, προσφορά εν μέρει του Δήμου Ναυπάκτου. Ο Ελληνοαμερικανικός Σύλλογος Ναυπάκτου προσέφερε 200.000 δρχ. τις οποίες μοιράστηκαν 4 φοιτητές μετά από κλήρωση, και ο Σεβασμιώτατος προσέφερε από το Ταμείο Ευποιΐας 300.000 δρχ. τις οποίες μοιράστηκαν 6 φοιτητές, επίσης μετά από κλήρωση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2392