Γεγονότα καὶ Σχόλια: “Ιδιωτική ζωή” και υποκρισία - Πάντα ουν συνετώς πράττε

“Ιδιωτική ζωή” και υποκρισία

Τον τελευταίο καιρό απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου για την ιδιωτική ζωή ορισμένων “δημοσίων προσώπων”. Πολλά ειπώθηκαν και γράφηκαν για το θέμα αυτό, άλλα υπέρ του δημοσιογράφου και άλλα υπέρ της προστασίας της προσωπικής ζωής των “δημοσίων προσώπων”. Η κατάσταση έφθασε σε μεγάλη οξύτητα - οι θιγόμενοι, μάλιστα, είπαν ότι κάποια στιγμή σκέφθηκαν την αυτοκτονία - και, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, τελικά την υπόθεση ανέλαβε ο Εισαγγελέας.

Χωρίς να υπεισέλθω στις λεπτομέρειες του προβλήματος, θα διατυπώσω ορισμένα ερωτήματα, τα οποία γέννησε ο πόλεμος που σήκωσε η εμπορικής αιτιολογίας ευαισθησία ορισμένων Μ.Μ.Ε. Πρόκειται για κλασικά παραδείγματα υποκρισίας με πρόφαση την αποκάλυψη της αλήθειας ή τον σεβασμό της “ιδιωτικής ζωής” των “δημοσίων προσώπων”.

Προσέβαλε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος την δημόσια αιδώ. Μήπως, όμως, αυτή η ταλαίπωρη “δημοσία αιδώς” δεν προσβάλλεται καθημερινά από τις διαφημίσεις, τις ταινίες, ακόμη και τα δελτία ειδήσεων των διαφόρων τηλεοπτικών καναλιών, με τις σκηνές που συχνά προβάλλουν;

Προσβλήθηκαν “δημόσια πρόσωπα”, επειδή δημοσιοποιήθηκαν δικές τους “αμνηστικές” βιντεοταινίες και ημερολόγια. Δεν προσβάλλεται, όμως, το ίδιο η προσωπικότητα των καταπιεσμένων και εξαγορασμένων κοριτσιών από την Ρωσία και άλλα ανατολικά Κράτη, όταν προβάλλονται στα δελτία ειδήσεων, σε διαφορες φάσεις της ζωής των νυχτερινών κέντρων; Και αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι αυτή η προβολή αποβλέπει στο να προσελκυσθή η προσοχή του ανώριμου τηλεθεατή στην είδηση και κατ’ επέκταση στο δελτίο ειδήσεων και τον σταθμό που το μεταδίδει, η πράξη αυτή, εκτός από προσβολή καταπιεσμένων, στην πλειονότητάς τους, προσώπων, δεν αποτελεί ένα είδος τηλεοπτικής μαστροπίας;

Τα “δημόσια πρόσωπα”, επειδή λειτουργούν ως πρότυπα, πρέπει να έχουν διάφανη ζωή, ώστε να μη φοβούνται αποκαλύψεις. Άν, παρά ταύτα έχουν σκοτεινές πτυχές στην ζωή τους, τις οποίες προσπαθούν να κρατούν επιμελώς κρυφές από τα μάτια του κόσμου, η αποκάλυψή τους και η διαπόμπευσή τους, αν δεν αποβλέπει στην αποκατάσταση κάποιας αδικίας, στη θεραπεία κάποιου προβλήματος, είναι έργο δαιμονικό.

Η ιδιωτική ζωή είναι απαραβίαστη, αλλά την υπεράσπισή της πιστεύω ότι δεν δικαιούνται να αναλάβουν σε καμιά περίπτωση οι τηλεοπτικοί σταθμοί, κυρίως οι ιδιωτικοί. Ο παραβάτης του νόμου δεν μπορεί να είναι τιμητής άλλων για το ίδιο παράπτωμα.

Πάντα ουν συνετώς πράττε

Παρά το ότι δεν μπαίνουμε τώρα στην 3η χιλιετία και στον 21ο αιώνα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με όσους θέλουν να γιορτάσουν την φετινή Πρωτοχρονιά ως την είσοδο στη νέα χιλιετία. Ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ρυθμίζη το περιεχόμενο των ημερών του ανάλογα με τις πραγματικές, εσωτερικές και υπαρξιακές του ανάγκες. Οπότε και του χρόνου, αν ο Θεός επιτρέψει να είμαστε στον παρόντα βίο, μπορούμε να γιορτάσουμε την πραγματική είσοδο στη 3η χιλιετία. “Βίος ανεόρταστος, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, μακρά οδός απανδόχευτος”.

Μέσα στον πλεονασμό “τής συναισθηματικής ανοησίας για το συμβατικό ορόσημο” της εισόδου στο 2000 μ.Χ. θυμήθηκα μια απάντηση του αββά Βαρσανουφίου, στο ερώτημα: “ει δει διαφοράν έχειν ημερών”. Ο μέγας Γέροντας είπε: “...περί των ημερών, έχε αυτάς ίσας, αγίας, καλάς· πάντα ουν συνετώς πράττε και αποβαίνει σοι εις ζωήν εν Χριστώ τω Κυρίω ημών, ω η δόξα εις τους αιώνας”.

“Πάντα ουν συνετώς πράττε” και δεν θα εκστασιάζεσαι από ημερολογιακά ορόσημα.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1588

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance