Εἰδήσεις ἀπό τὸ διαδίκτυο καὶ σχόλια

“Διαβάζω τα έργα του Μητροπολίτου Ιεροθέου παραπάνω από ένα χρόνο, πεπεισμένη ότι τα γραφόμενα έχουν τρομερά εξαιρετική σημασία, αλλά μη όντας ικανή να τα κατανοήσω με την δυτική μου νοοτροπία. Οι εργασίες του π. Ιωάννου Ρωμανίδη σε αυτήν την ιστοσελίδα αναδεικνύουν το αδύνατο σημείο της νοοτροπίας μας. Ευχαριστώ για το γεγονός πώς είναι διαθέσιμες σε μένα.

Έχω δύο ειδών ερωτήσεις, που πηγάζουν από αυτά που διαβάζω. Οι πρώτες έχουν να κάνουν με την σύγχυση σχετικά με την σχέση κτιστού και ακτίστου στην καθημερινή ζωή μου, π.χ πώς η Χάρις ενεργεί στα καθημερινά καθήκοντα της ανατροφής των 7 παιδιών μου. Η δεύτερη έχει να κάνει με την στάση μου απέναντι στην πίστη του άνδρα μου και μερικών από τα παιδιά μου που είναι αφοσιωμένοι Καλβινιστές. Αναβάλλω την βάπτιση μου σαν μια υποχώρηση προς τον άνδρα μου, που βλέπει ενοχλητική για την οικογένεια την μεταστροφή μου. Παρακολουθώ Λειτουργία κάθε Τετάρτη πρωί και επιθυμώ να έρθει η ημέρα που θα ενωθώ με τους άλλους κοινωνούς των Αγίων Μυστηρίων”.

Σπουδή Θεολογίας

Μεγάλον ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση Ούγγρου Μηχανικού, ο οποίος, αφού μετέφρασε 4 βιβλία του Σεβασμιωτάτου (Ζωή μετά θάνατον, Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία, Μια βραδυά στην έρημο του Αγίου Όρους, Ασθένεια και Θεραπεία της Ψυχής στην Ορθόδοξη Παράδοση) από τα Αγγλικά στα Ουγγρικά, ζητάει να τελειοποιήση τα Ελληνικά του και να σπουδάση στις πηγές της Θεολογίας. Ως προσόν και κίνητρο για μια τέτοια προσπάθεια προβάλλει το μεταφραστικό του έργο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “δέν ζητάω πτυχίο και τυπικά προσόντα, αλλά σπουδές κοντά στην αυθεντική πηγή”. Μηχανικός με δοκτορά στον τομέα του, με μεταπτυχιακές σπουδές σε Αγγλία και Γερμανία και με πτυχίο στα Μαθηματικά, σε ηλικία λίγο πιο πάνω από τα σαράντα, πατέρας 4 παιδιών, ζητάει να μαθητεύση κοντά στην αυθεντική πηγή, με στόχο να βοηθήση και άλλους να πλησιάσουν κοντύτερα στον Θεό.

* * *

Οι δύο ανωτέρω διαδικτυακές αναζητήσεις –ανάμεσα σε πολλές παρόμοιες που αντιμετωπίζονται στις σελίδες Pelagia και Romanity– οι οποίες αναζητήσεις προέρχονται από τον κόσμο των “εθνικών”, μας υπενθυμίζουν τις αναζητήσεις των Ελλήνων, την εποχή που ο “περιούσιος λαός”, ο Ισραήλ, είχε μεν την μεγάλη ευλογία να φύεται στους κόλπους του το “άνθος εκ της ρίζης Ιεσσαί”, αλλά συγχρόνως έστρεφε την προσοχή και την προσμονή του σε άλλα ψευδοκαλλή και δηλητηριώδη φυτά, του νομικισμού, του εθνικισμού κ.ά. Έτσι, έχοντας τις προφητείες, συμπεριφέρθηκε ως να μην είχε δεχθή ποτέ κήρυγμα προφήτη.

Και σήμερα, εμείς οι Ορθόδοξοι, ο νέος λαός του Θεού, έχουμε πάνω στην Αγία Τράπεζά μας, το αληθινό Σώμα και το πραγματικό Αίμα του ζωντανού ενανθρωπήσαντος Θεού Λόγου, καθώς και τις αληθινές προφητείες, πλην όμως στρέφουμε την προσοχή μας σε παραφυάδες της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής ζωής, σε κοινωνιολογίες και θρησκευτικούς ευδαιμονισμούς.

Γι’ αυτό, και τα παραδείγματα των “εθνικών” που αναζητούν την ορθόδοξη θεολογία, μας χαροποιούν αλλά και μας αφυπνίζουν, μη τυχόν βρεθούμε και εμείς εν τέλει αδόκιμοι.

Αρχιμ. Κ.Ε.Γ. - Γ.Γ.

  • Προβολές: 1281

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance