Παρέμβαση των Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου για το πρόβλημα της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου

Μια ακόμη παρέμβαση διατυπώθηκε στο χρόνιο πρόβλημα της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως. Την γραπτή παρέμβαση έκαναν οι Ιερείς (70) της Ι. Μητροπόλεως (εκτός από 4), λόγω της προσχισματικής τακτικής που ακολουθή η Ι. Μονή και με αφορμή μια σειρά προκλητικών παραπλανητικών δημοσιευμάτων τον τελευταίο καιρό από τα έντυπα που εκδίδονται από τους διαφόρους συλλόγους που την περιβάλλουν.

Την επιστολή αυτή των Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τα αποτελέσματα της τεταμένης αυτής καταστάσεως, την δημοσιεύουμε ευθύς αμέσως.

* * *

Ναύπακτος 15 Δεκεμβρίου 2000

Οι Ιερείς που υπογράφουμε το κατωτέρω κείμενο διακατεχόμαστε από μεγάλη ανησυχία για την συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, που είναι η προϊσταμένη αρχή όλων μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, γνώστης του πατερικού ησυχαστικού μοναχισμού, δέχεται τελευταία μια άνευ προηγουμένου επίθεση, επειδή θέλει να τηρούνται οι ιεροί κανόνες, οι εκκλησιαστικοί νόμοι και οι συνοδικές αποφάσεις από όλους· φυσικά και από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Επιθυμώντας την λύση αυτού του προβλήματος επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος αγαπά τον Μοναχισμό, γνωρίζει την αξία του και το ρόλο του στην Εκκλησία. Ως αληθινός Ποιμένας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως. Περιοδεύει, λειτουργεί, κηρύττει, καθοδηγεί και στηρίζει τον λαό, χωρίς να επιβαρύνη σε τίποτε τις Ενορίες που επισκέπτεται, χωρίς να ζητά τίποτε για τον εαυτό του, παρά μόνο την ζωογόνηση των Ενοριών μας και την προκοπή “βίου και πίστεως” των ενοριτών μας. Συμπεριφέρεται ως πατέρας. Αισθανόμαστε εν Κυρίω καύχηση για την ενεργό παρουσία του στα ευρύτερα εκκλησιαστικά και κοινωνικά θέματα.

2. Ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Λογοθέτης στην πολυχρόνια ιεροκηρυκτική του διακονία δημιούργησε πολλά προβλήματα στην προϊσταμένη του αρχή, ανεξαρτήτως του προσώπου που την κατείχε. Τον τελευταίο καιρό, στα έντυπα που εποπτεύει, δημοσιεύονται κείμενα εναντίον του Μητροπολίτου, με σκόπιμες ανακρίβειες που βλάπτουν πρωτίστως το κύρος του εποπτεύοντος και την αίγλη της Αδελφότητός του. Μαθαίνουμε ότι το ίδιο γίνεται με επιστολές ανά την Ελλάδα, προκειμένου να διαβληθή πανελληνίως ο Μητροπολίτης. Αν δεν υπάρχουν άλλες αιτίες, είναι ανεξήγητη για εμάς η πικρότητα αυτών των ενεργειών, γιατί δεν βρίσκουμε τον λόγο για τον οποίο η Ιερά Μονή της οποίας προΐσταται θα πρέπη να είναι έξω από τον νόμιμο και κανονικό έλεγχο, στον οποίο υποκείμεθα όλοι.

3. Μας λυπεί βαθύτατα η ανυπακοή στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Την ανυπακοή αυτή δεν μπορεί να δικαιολογήση η γνώμη κάποιου Εισαγγελέα, η οποία αφορά επιμέρους λεπτομερειακά θέματα. Αισθανόμαστε ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε απροχώρητο σημείο. Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε αμέτοχοι.

Γι’ αυτό ζητούμε:

  • α) Την πιστή τήρηση όλων των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου που αφορούν την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.
  • β) Να παύσουν τα ανακριβή δημοσιεύματα των υπευθύνων και φίλων της Ιεράς Μονής που τροφοδοτούν την ένταση και την κρίση.
  • γ) Παρακαλούμε τον Ηγούμενο να επισκεφθή τον Μητροπολίτη και να ξανασυζητήση τα προβλήματά του με πνεύμα ταπεινώσεως και ειλικρινή διάθεση αποκαταστάσεως των κανονικών σχέσεών του με την Ιερά Μητρόπολη.

Για το καλό του τόπου και όλων των εμπλεκομένων και διαπλεκομένων ζητούμε την άμεση αποκατάσταση των σχέσεων της Ιεράς Μονής με τον Μητροπολίτη.

  • Προβολές: 2279