• Αρχική
  • Τεῦχος 64 - Μάϊος 2001
  • Δελτίον Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως σὲ ἀπάντηση τῆς κ. Ἄννας Παναγιωταρέας τοῦ τηλεοπτικοῦ σταθμοῦ MEGA

Δελτίον Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως σὲ ἀπάντηση τῆς κ. Ἄννας Παναγιωταρέας τοῦ τηλεοπτικοῦ σταθμοῦ MEGA

Επειδή η κ. Άννα Παναγιωταρέα από τον Τηλεοπτικό Σταθμό Mega με οργίλο τρόπο επανειλημμένως καταφέρθηκε εναντίον του Μητροπολίτου μας που απουσίαζε στο εξωτερικό, λέγοντας ότι διώκει την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως, εκφέροντας και πολλές άλλες κρίσεις, η Ιερά Μητρόπολη αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώση το ποίμνιό της για το θέμα αυτό:

1. Η αγάπη του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου για τον Μοναχισμό είναι εγνωσμένη τόσο με τα δημοσιευθέντα βιβλία του, μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, που ομιλούν για τον ορθόδοξο μοναχισμό όσο και με την ίδρυση μοναχικής αδελφότητας την οποία καθοδηγεί.

2. Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως διατηρεί μια διαρκή αντιπαλότητα με τους εκάστοτε Μητροπολίτες Ναυπάκτου (Δαμασκηνό, Αλέξανδρο, Νικόδημο) πάνω από μία εικοσαετία και έχουν γίνει πολλά κωμικοτραγικά γεγονότα στην Ναύπακτο.

3. Στην Ιερά Μονή υφίστανται πολλά κανονικά και εκκλησιολογικά και νομικά προβλήματα (Σωματεία, Αστικές Εταιρείες με την ίδια επωνυμία με την Ιερά Μονή, εμπορικές επιχειρήσεις, πλασματικοί προϋπολογισμοί, ανέλεγκτοι απολογισμοί, ανεγέρσεις άνευ αδειών και δημοπρασιών κτιριακών συγκροτημάτων, επιστροφές ΦΠΑ κλπ.), για τα οποία ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην Ιερά Σύνοδο, η οποία εξέδωσε δέκα (10) αποφάσεις και διεπίστωσε όλα τα κανονικά και νομικά προβλήματα που υφίστανται στην Ιερά Μονή. Επίσης σημαντική είναι η γνωμοδότηση της Συνοδικής Επιτροπής Δογματικών και Κανονικών Ζητημάτων, καθώς επίσης οι διαπιστώσεις και τα πορίσματα της τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής και της τριμελούς εξ Ηγουμένων Επιτροπής που συνεκροτήθησαν με αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Επίσης, σημαντική είναι η μελέτη του κ. Αναστασίου Μαρίνου, Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και Επιστημονικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου, καθώς επίσης και η εισήγηση του Καθηγητού κ. Σπυρίδωνος Τρωϊάνου.

4. Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως όχι μόνον δεν υπακούει στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και του Μητροπολίτου, αλλά διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα και ψευδομένη προς κάθε κατεύθυνση, αρνήθηκε και τον έλεγχο από τον ειδικό ελεγκτή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι κατέθεσε προσφυγή εναντίον της αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον έλεγχο της Ιεράς Μονής και εναντίον της αποφάσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παραβαίνοντας ιερούς Κανόνας της Εκκλησίας.

5. Ο Αρχιμ. Σπυρίδων Λογοθέτης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής συκοφάντησε εγγράφως τον Μητροπολίτη ότι εζήτησε διακόσια εκατομμύρια (200.000.000) δρχ. από την Ιερά Μονή, ενώ ουδέποτε ο Μητροπολίτης εζήτησε χρήματα, και μάλιστα υπάρχει έγγραφό του από το 1997 περί του αντιθέτου, καθώς επίσης ο Ηγούμενος δεν ανεκάλεσε τις συκοφαντίες αυτές, παρά το ότι το υποσχέθηκε ενώπιον της τριμελούς εξ Ηγουμένων Επιτροπής.

6. Δύο φορές ο Μητροπολίτης επεδίωξε λύση των προβλημάτων με απ’ ευθείας συνάντηση με τους υπευθύνους της Ιεράς Μονής, η μία έγινε την 1-3-1999 και κατέληξε σε ένα μνημόνιο επιλύσεως των προβλημάτων που δεν το τήρησε ποτέ η Ιερά Μονή, και η δεύτερη που θα πραγματοποιείτο την 6-3-2000, παρόντων και των Νομικών Συμβούλων αμφοτέρων των πλευρών, και στην ουσία την αρνήθηκε η Ιερά Μονή με δεκατέσσερα (14) ΔΕΝ, γράφοντας σε έγγραφο μεταξύ άλλων ότι “Δεν σάς εζητήσαμεν εμείς συνάντησιν,... Δεν έχουν τίποτε νέον να ειπούν οι Νομικοί μας Σύμβουλοι. Ήδη εξεφράσθησαν... Δεν τίθενται υπό αμφισβήτησιν η νομιμότης και η κανονικότης της Μονής...”.

7. Η κ. Άννα Παναγιωταρέα αδικεί τον Μητροπολίτη, τον συκοφαντεί όταν του αποδίδει διωκτικές ενέργειες και παραβαίνει τον υπ’ αριθμ. 1/1991 Κανονισμό του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεοράσεως “περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας στην ραδιοτηλεόραση” και κυρίως το άρθρο 4 “Η ραδιοτηλεόραση αναγνωρίζει και σέβεται εμπράκτως την διαφορά των απόψεων και υπερασπίζεται την ελευθερία μεταδόσεως διαφορετικών απόψεων. Καταβάλλει εύλογες προσπάθειες για την παρουσίαση και των άλλων πλευρών ή απόψεων, καθόσον χρόνον διαρκεί το ενδιαφέρον του κοινού”, το άρθρο 6 “δέν αναφέρονται ανακρίβειες ούτε μεταδίδονται παραπλανητικές δηλώσεις. Οποιαδήποτε ανακρίβεια ή παραπλανητική δήλωση διορθώνεται αμελλητί στο πλαίσιο της ιδίας ή παρόμοιας εκπομπής” και το άρθρο 9 “χρησιμοποιούνται ευθέα μέσα για την συλλογή πληροφοριών, στοιχείων ή εικόνων... Σε καμμία περίπτωση πάντως δεν μπορεί η μέθοδος συλλογής πληροφοριών να θίγει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου”.

8. Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως αρνείται στην ουσία την κατά τους ιερούς κανόνας και τον νόμο πνευματική και διοικητική της αρχή, καθώς επίσης αρνείται τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκφράζει μια ανταρσία, βρίσκεται σε ουσιαστική ακοινωνησία και σε μια εν δυνάμει και ενεργεία σχισματική κατάσταση. Όμως, το γιατί η κ. Άννα Παναγιωταρέα κάνει τόσο εμφανή κατάχρηση των δυνατοτήτων που της παρέχει το δημοσιογραφικό βήμα ενός μεγάλου καναλιού και διαδίδει τέτοιες συκοφαντικές και προσβλητικές πληροφορίες, ενώ ως έγκριτος δημοσιογράφος δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζη την αλήθεια, ύστερα από τόσα δημοσιεύματα και ύστερα από επίσκεψή της στην Ναύπακτο και την Ιερά Μονή, όχι όμως και τον Μητροπολίτη, είναι θέμα δικό της, που αφορά όμως και το τηλεοπτικό κοινό, καθώς επίσης και την Διεύθυνση του Τηλεοπτικού Σταθμού Mega.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

  • Προβολές: 3080