Skip to main content

Συνοδικά: Από την Συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ. Ιουνίου

Συνήλθε υπό την Προεδρία του Μακ. Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (30/6/2003 - 2/7/2003).

Κατά τις Συνεδριάσεις η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων, απεφάσισε:

 • Να σταλεί έγγραφο προς τους εμπλεκόμενους φορείς (Εμπορικό Επιμελητήριο, Συνδικαλιστικά Σωματεία κλπ) για το θέμα της μη κατάργησης της Αργίας της Κυριακής κατά την διάρκεια της τελέσεως των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.
 • Να αποσταλεί Εγκύκλιος στους Σεβ. Μητροπολίτες για να δώσουν οδηγίες στους Εφημερίους ώστε να ληφθεί μέριμνα για διακριτική χρήση της κρούσης των κωδώνων των Ιερών Ναών σε ώρες ακατάλληλες.
 • Να αναθέσει στη Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος να επεξεργασθεί προγράμματα διοργανώσεως φροντιστηρίων εκμαθήσεως της ελληνικής γλώσσης σε πολυτονικό σύστημα, τα οποία θα παρακολουθούν Κληρικοί και Λαϊκοί που θα βοηθήσουν το έργο της Εκκλησίας.
 • Να αποσταλεί πρόσκληση προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία, προκειμένου να πραγματοποιήσει Επίσημη Επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος.
 • Να συμμετάσχει η Εκκλησία της Ελλάδος:
  • α) Στις εργασίες της Ολομέλειας της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και Μεταρρυθμισμένων στο Σιμπίου της Ρουμανίας από 3 έως 11 Σεπτεμβρίου ε.έ. με εκπρόσωπό της τον Καθηγητή κ. Χρήστο Βούλγαρη,
  • β) στη συνάντηση της Επιτροπής Διαλόγου Ορθοδόξων και Λουθηρανών, η οποία θα συνέλθει στην Ιεράπετρα Κρήτης από 1ης έως 6ης Οκτωβρίου ε.έ., με εκπρόσωπό της τον παραπάνω Καθηγητή,
  • γ) στην Διάσκεψη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, η οποία θα γίνει στις Βρυξέλλες από 23ης έως 25ης Οκτωβρίου ε.έ., με εκπροσώπους της τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αχαΐας κ. Αθανάσιο και τον Ελλογιμώτατο Δρ. κ. Γεώργιο Κρίππα,
  • δ) Στη Διάσκεψη του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, με θέμα: “Η ανθρώπινη ζωή εις χείρας ημών;” στο Στρασβούργο από 27ης έως 29ης Νοεμβρίου ε.έ. με εκπροσώπους της τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη π. Νικόλαο Χατζηνικολάου και τον Ελλογιμώτατο Δρ. κ. Κωνσταντίνο Ζορμπά.

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε προτάσεις:

 • Της Είδικής Συνοδικής Επιτροπής “Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού προβλήματος” για την έκδοση των Πρακτικών της Διεπιστημονικής Συσκέψεως περί συζυγίας και τεκνογονίας, που πραγματοποιήθηκε τον παρελθόντα Μάϊο.
 • Της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως περί συγκλήσεως του ΣΤ` Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων με γενικό θέμα: “Χριστιανική Λατρεία και Ειδωλολατρία”, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2004 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.
 • Της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας για τη διοργάνωση Ημερίδας, τον προσεχή Οκτώβριο, προς τιμή του Εθνικού Ποιητή Κωστή Παλαμά με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από το θάνατό του.
 • Της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων για την καταλογογράφηση όλων των σωζομένων χριστιανικών Μνημείων (Ι. Ναών, Ι. Μονών) των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να εκδοθεί Ειδικός Τόμος.

Επίσης η Δ.Ι.Σ. ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, για τις εργασίες της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Βουλευτών των Ορθοδόξων Κρατών, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου και ο ίδιος συμμετείχε. Στην Συνέλευση αυτή συμμετείχαν Ορθόδοξοι Βουλευτές προερχόμενοι από είκοσι χώρες της Εύρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Το γενικό θέμα της Συνέλευσης ήταν: “Πόλεμος και φτώχεια. Η Ορθόδοξη άποψη”. Είσηγητές ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Μάριος Μπέγζος. Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση ενέκρινε τις προτάσεις Επιτροπής της Συνέλευσης περί της Ευθανασίας, τις οποίες ανέγνωσε η κ. Ισμήνη Κριάρη, Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. Επί πλέον αναγνώσθηκε ενημερωτικό Σημείωμα της κ. Μαριέττας Γιαννάκου-Κουτσίκου περί του Σχεδίου του Συντάγματος που κατατέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική. Τέλος η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση εξέδωσε και τρία ψηφίσματα α) διαμαρτυρίας περί της μη αναφοράς του Χριστιανισμού ως παράγοντα διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού πολιτισμού στη Συνταγματική Συνθήκη, β) περί του Μεσανατολικού ζητήματος και γ) περί της αναγνωρίσεως από την Κυβέρνηση του Ισραήλ του προ τριετίας εκλεγέντος Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου.

 • Προβολές: 2235