Συνοδικά: Από την Σύνοδο του Οκτωβρίου

Συνήλθε υπό την Προεδρία του Μακ. Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (9-11/10/2003).

Ο Μακαριώτατος ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Συνόδου για τα εγκαίνια του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες και τις εκεί επαφές του με παράγοντες της Ε.Ε., για την επίσκεψή του στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε, μεταξύ άλλων:

  • –Να ορίση ως επιμέρους θέματα του κατά την εφετινή περίδο αφιερώματος του Λαϊκού Πανεπιστημίου στην “Συμβολή της Εκκλησίας και του Ιερού Κλήρου εις την διαμόρφωσιν της νεοελληνικής Ταυτότητος”, τα εξής: “Ορθοδοξία και Νεοελληνική Ταυτότητα”, “Η συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην παιδεία του Γένους”, “Το κρυφό σχολειό· μύθος ή πραγματικότητα”, “Η Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τους αγώνας του Έθνους”, “Η Ορθόδοξη Εκκλησία και η επίδρασή της στην νεοελληνική κοινωνία και νομοθεσία”, “Η επιβίωση της ελληνορθοδόξου ταυτότητος εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως” και “Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και Ελληνορθόδοξη Παράδοση”. Τις εισηγήσεις θα κάνουν διακεκριμένοι επιστήμονες.
  • –Να διοργανώση ημερίδα με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ι. Μητροπόλεων με θέμα τον τρόπο αντιμετωπίσεως της γλωσσικής αγωγής των νέων Κληρικών και των πιστών για την κατανόηση της λειτουργικής γλώσσας.
  • –Να σταλή Εγκύκλιος σε όλες τις Ι. Μητροπόλεις με την οποία να συνιστάται η ίδρυση Κέντρων - Ξενώνων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κακοποιημένων γυναικών, θυμάτων σωματικής βίας, ανάλογο μ’ εκείνο που λειτουργεί στο Κέντρο Στήριξης Οικογένειας στην Ι. Αρχιεπισκοπή.
  • – Να τιμήση με το παράσημο του Αποστόλου Παύλου τους κ.κ. Κωνσταντίνο Πυλαρινό, Αναστάσιο Μαρίνο και Αρίστο Κασμίρογλου για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο έργο της Εκκλησίας.
  • –Να σταλή Εγκύκλιο Σημείωμα σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις, σχετικά με την λειτουργία της Σχολής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
  • –Να εκπροσωπηθή η Εκκλησία της Ελλάδος στην Συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών των Κρατών - Μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, το οποίο διοργανώνεται στην Ρώμη από 30-31 Οκτωβρίου με θέμα “Διαθρησκειακός Διάλογος ως παράγων της κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης”, από τον Επίσκοπο Αχαΐας κ. Αθανάσιο.
  • –Να αποσταλή έγγραφο στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων περί της νομοθετικής ρυθμίσεως του επιδόματος οδοιπορικών εξόδων των Ιεροκηρύκων.

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε, μεταξύ άλλων:

  • – Τον νέο Κατάλογο δικαιούχων οικογενειών της Θράκης για το επίδομα του 3ου τέκνου που αφορά στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2003. Το ύψος της επιχορηγήσεως για την συγκεκριμένη περίοδο ανέρχεται στο ποσόν των 162.162 € και θα διανεμηθή σε 693 οικογένειες.
  • Προβολές: 1066

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance