ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ | 6 Ἀπριλίου 2020 |
Απαντήσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» – ΣΚΑΙ tv
Την Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας τού κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Δημήτρη Οικονόμου για την τηλεοπτική εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του Τηλεοπτικού Καναλιού ΣΚΑΪ TV.
Κατ' αρχάς ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναγνώρισε «ότι υπάρχει όντως μία τραγωδία μεγάλη την οποία δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει», και ότι η Εκκλησία, την οποία χαρακτήρισε «μάνα του λαού», «δεν μπορεί να την παραβλέψει».
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το «φάρμακο» κατά του κορωνοϊού: «λένε πολλοί για φάρμακα, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό φάρμακο για την αντιμετώπιση όλων αυτών των καταστάσεων και το φάρμακο αυτό είναι ψυχραιμία, σοβαρότητα, ρεαλισμός».
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «η Εκκλησία πραγματικά έχει ακριβώς αντιμετωπίσει αυτή την ασθένεια με αυτό το φάρμακο που λέτε τώρα, Σεβασμιώτατε» και ότι «πήρε και εκείνη δύσκολες, οδυνηρές αποφάσεις για την Εκκλησία, μοναδικές και ανεπανάληπτες, μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», ο Σεβασμιώτατος, απάντησε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει όλοι να το δούμε το θέμα αυτό με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όπως είπα προηγουμένως, και με ρεαλισμό».
Μίλησε για την δύναμη της πίστης και της θείας Λειτουργίας αφού «μπορεί ένας ερημίτης μοναχός, για παράδειγμα, στο Άγιον Όρος να τελεί την θεία Λειτουργία και να προσεύχεται και αυτή η θεία Λειτουργία είναι για όλον τον κόσμο. Δεν είναι μία θεία Λειτουργία σε έναν τόπο και χρόνο, φυσικά γίνεται σε τόπο και χρόνο, αλλά είναι μία Λειτουργία που γίνεται για όλο τον κόσμο. Επομένως αυτή η πίστη των ανθρώπων πρέπει να μας απασχολεί».
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τα προβλήματα της διαβίωσης των ανθρώπων που μένουν σπίτι λόγῳ της πανδημίας: Την Εκκλησία την απασχολεί «αυτό που έλεγε ο Βίκτορ Φρανκλ στό βιβλίο του "αναζητώντας νόημα ζωής και ελευθερίας σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως", ότι υπάρχει τραγική τριάδα, η οποία είναι ο φόβος, οι ενοχές και ο θάνατος».
Οι Ποιμένες της Εκκλησίας αυτή την δύσκολη περίοδο προσπαθούν «να ανοίγουμε τις πόρτες των ανθρώπων και τις καρδιές τους και να έχουμε μία ζωντανή επικοινωνία μαζί τους για να αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα».
«Μένουμε στο σπίτι μέσα», «αλλά ξέρετε ο μετανεωτερικός άνθρωπος, όπως έλεγε ο Γκέργκεν, διακρίνεται για δύο γνωρίσματα: Πρώτον, τον κοινωνικό κορεσμό, αισθάνεται ότι είναι κορεσμένο το περιβάλλον στο οποίο ζει, ο πολλαπλασιασμός των σχέσεων και ο εποικισμός του εαυτού. Τώρα πρέπει να μάθουμε έναν άλλο τρόπο ζωής. Ίσως θα φύγουμε από τον μετανεωτερικό άνθρωπο και θα πάμε σε έναν άλλο άνθρωπο, ο οποίος να επιστρέφει στον εαυτό του, στο σπίτι του», είπε ο Σεβασμιώτατος.
Ερωτηθείς ο Σεβασμιώτατος για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από Ναούς, απάντησε: «Το θέμα ότι 20 μέρες τώρα που είναι κλεισμένοι οι ναοί και μόνο ένας ναός λειτουργεί, ο οποίος μεταδίδει την θεία Λειτουργία μέσα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, και όμως έδειξαν τέτοια ψυχραιμία και σοβαρότητα οι Χριστιανοί που έχουν σχέση με την Εκκλησία».
Υπενθύμισε μάλιστα και το παράδειγμα του Αγίου Όρους: «το ότι ακόμη και το Άγιον Όρος, ενώ έχει κλείσει τις πόρτες και δεν μπαίνουν προσκυνητές, πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, έδειξε τέτοια ψυχραιμία» και δεν υπάρχουν αντιδράσεις.
Για τα μεμονωμένα περιστατικά αναρωτήθηκε «δεν ξέρω ποια σχέση έχουν εσωτερική και ζωντανή με την Εκκλησία», αλλά «νομίζω πρέπει και αυτό να το δούμε μέσα σε μία ρεαλιστικότητα».
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για θέματα εσωτερικής ενότητας της Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος απάντησε: «Νομίζω ότι υπάρχει μία σοβαρότητα αυτή τη στιγμή και υπάρχει μία ωριμότητα και αυτό το έδειξε η απόφαση την οποία πήρε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Νομίζω δεν τίθεται θέμα ηγεσίας και δεν πρέπει να το βλέπουμε έτσι, ούτε και του Αρχιεπισκόπου. Έχουμε Αρχιεπίσκοπο, έχουμε Διαρκή Ιερά Σύνοδο, έχουμε Ιεραρχία, αν χρειαστεί» καί «αντιμετωπίζουμε το θέμα με πολλή ψυχραιμία και ωριμότητα».
Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην απόφαση της Συνόδου για την ανάθεση της εκπροσώπησης της Εκκλησίας στα Μέσα Ενημέρωσης από έναν Ιεράρχη, είπε: «Νομίζω και το ότι, εγώ τουλάχιστον δεν το επιδίωξα, δεν το ήθελα, με κούρασε αυτό, μου ανέθεσαν αυτό το έργο, την διακονία να ενημερώνω τον κόσμο. Μου κάνει εντύπωση ότι οι κατά τόπους δημοσιογράφοι στις Μητροπόλεις παρακαλούν τους Μητροπολίτες να βγουν και να κάνουν δηλώσεις και εκείνοι τους παραπέμπουν σε μένα. Δηλαδή αυτό δείχνει ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα με πολλή ψυχραιμία και ωριμότητα, όχι ότι εγώ είμαι ο πιο κατάλληλος, υπάρχουν πολλοί πιο κατάλληλοι από μένα». Οι άλλοι Μητροπολίτες «όταν κάνουν ένα κήρυγμα ομιλούν, αλλά για το θέμα αυτό το συγκεκριμένο η Ιερά Σύνοδος πήρε αυτή την απόφαση. Τώρα το σκεπτικό το γνωρίζω περίπου. Δηλαδή κάθε Μητροπολίτης έχει τα ειδικά του προβλήματα στην Μητρόπολη, άρα αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα. Τώρα με τη δυνατότητα που δίνει το διαδίκτυο... αυτό που λέει ο Μητροπολίτης για τα προβλήματα του ποιμνίου του διαδίδεται γενικώς. Αυτό ήθελε ίσως η Εκκλησία να κάνει, όχι ότι ήθελε "να βάλει φίμωτρο", όπως είπαν μερικοί».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο της εκπομπής ΕΔΩ
Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως