Skip to main content
ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ    6 Ἀπριλίου 2020

Απαντήσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας στην εκπομπή «Evening Report» του ACTION 24 tv

Την Δευτέρα 6 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας τού κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Γιώργου Κουβαρά, Δημητρίου Τάκη καί Γεωργίου Πιέρρου για την τηλεοπτική εκπομπή «Evening Report» του Τηλεοπτικού Καναλιού ACTION 24.

Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 6-4-2020, της οποίας μόλις είχαν ανακοινωθεί τα βασικά σημεία, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι «ουσιαστικά υιοθέτησαν την ίδια την πρόταση της Εκκλησίας. Εμείς το προτείναμε και εκείνοι το αποδέχτηκαν» και ότι «από κει που είναι τελείως κλειστοί (οι Ναοί) είναι κάτι καλό αυτό».

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή εκφράζω την άποψη του Αρχιεπισκόπου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και νομίζω της πλειοψηφίας ή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ιεραρχών, ότι δεν πρέπει να δημιουργήσουμε προβλήματα, πρέπει να κάνουμε μία υπομονή για το καλό, για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι θέμα αυτή τη στιγμή ιδεολογικών αγκυλώσεων μερικών για να χτυπήσουν την Εκκλησία, είναι θέμα, αντικειμενικώς το βλέπουμε, είναι θέμα της υγείας των ανθρώπων».

Υπογράμμισε ότι «αυτή η περίοδος είναι πολύ δύσκολη, μπορεί να πάμε καλά, όπως είπατε και εσείς υπάρχουν μερικά ενθαρρυντικά, δεν θέλουμε να ξανακυλήσουμε και να πάμε πάλι πίσω. Δεν θέλουμε να γίνουμε ό,τι γίνεται σε άλλες χώρες. Οπότε κάνουμε μία υπομονή, χειριζόμαστε τα θέματα με πολλή οικονομία, κατά άκρα οικονομία, γιατί καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία επιθετικότητα εναντίον της Εκκλησίας. Έχουμε μάλιστα μία προσπάθεια για να διαφυλάξουμε τον κόσμο να μην αρρωστήσει και να μην προχωρήσει και στο θάνατο».

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία κατάλαβε εξ αρχής την σοβαρότητα της καταστάσεως, αφού «από την αρχή δηλαδή και ακόμη πριν βγούνε τα περιοριστικά μέτρα από την Κυβέρνηση εμείς οι ίδιοι είχαμε αναλάβει και περιστείλαμε το ποιμαντικό μας ἐργο και αφήσαμε μόνο τη θεία Λειτουργία», και ότι η Ιερά Σύνοδος «στην απόφαση την οποία εξέδωσε είπε ότι καταλαβαίνει έντονα πλήρως την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας».

Ερωτηθείς ο Σεβασμιώτατος αν η Ιερά Σύνοδος προβληματίζεται από συγκεντρώσεις ανθρώπων έξω από τους Ναούς παρά την απαγόρευση απάντησε και γενικά για την τήρηση της διϋπουργικής αποφάσεως είπε:

«Όπως φαίνεται και στην απόφαση αυτή (την ΚΥΑ της 6-4-2020) την οποία υπέγραψαν οι δυο υπουργοί ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτό το οποίο γίνεται μέσα στο ναό. Είμαστε υπεύθυνοι για να κρατήσουμε τις θύρες του ναού κλειστές, να συμμετέχουν μόνο αυτοί οι οποίοι είναι επιτετραμμένοι για την θεία Λειτουργία, γι’ αυτό είμαστε υπεύθυνοι. Είμαστε υπεύθυνοι ενδεχομένως στο να μην προσκαλούμε τους πιστούς να έρχονται απέξω και νομίζω θα δείξουμε κάποια σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όπως μέχρι τώρα το έχουμε δείξει», και «όταν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε περίπου εννέα με δέκα χιλιάδες Κληρικούς οι οποίοι τόσο καιρό δεν λειτουργούσαν, δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα μέσα στις 20 μέρες» και ότι «αυτό δείχνει ότι θα το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Εάν υπάρξουν μερικά παραδείγματα και μερικές εκδηλώσεις πιο ζηλωτικές, αρμόδιος να επιληφθεί του θέματος είναι ο εκασταχού Μητροπολίτης».

«Έχουμε ευθύνη εμείς οι Μητροπολίτες και στη συνέχεια και οι Ιερείς να κάνουμε τις ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών. Όχι να τις ανοίγουμε λίγο στην αρχή για να μπει κάποιος και να βγαίνει κάποιος άλλος. Τώρα πρέπει να δείξουμε μία υπευθυνότητα».

Σχετικά με τις τελετές για την έλευση του Αγίου Φωτός είπε ότι «αυτό δεν είναι αρμοδιότητα της Εκκλησίας κατ’ αρχήν. Αυτό ήταν έργο της Πολιτείας, του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν εκείνο το οποίο διοργάνωνε όλη αυτή την εκδήλωση και έστελνε πρόσκληση στην Εκκλησία της Ελλάδος για να συμμετάσχει».

Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε: «Εμείς πρέπει να συνεργαστούμε με την Πολιτεία, το κάναμε ήδη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στο παρελθόν, το κάνουμε και τώρα, γιατί έχουμε επικοινωνία με τον κόσμο με διάφορους τρόπους, που είναι κλεισμένοι στα σπίτια και θα το κάνουμε και μετά που θα περάσει η κρίση του κορωνοϊού, γιατί έρχονται και άλλα δύσκολα θέματα οικονομικά κτλ, κρίση και των ανθρώπων. Πρέπει να έχουμε μία ψυχραιμία, μία νηφαλιότητα και τελικά να καταλάβουμε αυτό που λέει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην απόφαση, ότι δεν είναι μόνο το θυσιαστήριο στην Εκκλησία, έχουμε και μες στην καρδιά μας ένα θυσιαστήριο και υπάρχει μία προσευχή που πρέπει να γίνεται και μέσα στην καρδιά. Οπότε να απευθύνω τον χαιρετισμό που έλεγε ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, ένας Ρώσος Άγιος, όταν συναντούσε, όχι το Πάσχα, κάθε μέρα όταν συναντούσε έναν άνθρωπο του έλεγε "Χριστός Ανέστη, χαρά μου". Για μας ο κάθε άλλος είναι η χαρά μας και όχι η κόλασή μας, όπως έλεγε ο Σάρτρ».

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως