Κύριο θέμα: Συμπληρώθηκαν 100 τεύχη της Εκκλησιαστικής Παρέμβασης - Εκατόφυλλη

Τον Ιανουάριο του 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της Εφημερίδος μας “Εκκλησιαστική Παρέμβαση”. Το πρώτο εκείνο φύλλο είχε ως κύριο θέμα την συνάντηση του Σεβασμιωτάτου με τους φοιτητές, με τίτλο “Το μοντέρνο της Ορθοδόξου Παραδόσεως”. Το κύριο άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου μας αναφερόταν, όπως ήταν φυσικό, στην νέα τότε έκδοση με τίτλο “Εκκλησιαστική Παρέμβαση”. Στο άρθρο του αυτό ο Σεβασμιώτατος έδιδε το στίγμα της Εφημερίδος μας ως εξής:

“Από την πρώτη στιγμή που ενθρονίστηκα στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, αισθάνθηκα την ανάγκη να επικοινωνήσω με όλους τους Χριστιανούς της τοπικής αυτής Εκκλησίας. Σε αυτόν τον σκοπό απέβλεψαν οι επισκέψεις μου στα Σχολεία, στα χωριά, η είσοδός μου στα καφενεία και στα καταστήματα, η διοργάνωση διαφόρων λατρευτικών και άλλων συγκεντρώσεων. Έχω την εντύπωση ότι η ποιμαντική δεν εξασκείται μέσα από τα Γραφεία, και οι Κληρικοί δεν μπορούν να ζουν έξω από τις κοινωνικές συνθήκες ζωής.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έλθη κανείς σε επικοινωνία με τους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να γίνη προσωπικά, προφορικά και γραπτά. Χώρος συναντήσεως είναι ο ναός, το Σχολείο, το κατάστημα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Βέβαια, μερικοί τρόποι είναι και λέγονται “μαζικοί”, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να χάνεται ο προσωπικός χαρακτήρας, αφού ιδίως ο κληρικός, χρησιμοποιώντας τους ποικίλους τρόπους, πρέπει να αποβλέπη στον άνθρωπο, το πρόσωπο. μεταξύ των τρόπων αυτών είναι και η έκδοση μιας περιοδικής εφημερίδος.

Ο τίτλος αυτής της περιοδικής έκδοσης ονομάστηκε “εκκλησιαστική παρέμβαση”. Αυτό δεν έγινε χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Στις σύγχρονες κοινωνίες αναφύονται πολλά προβλήματα. Υπάρχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα, αλληλοκάλυψη διαφόρων γεγονότων κλπ. Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα, οντολογικά, κοινωνικά, οικογενειακά, η Εκκλησία πρέπει να παρεμβαίνη δημιουργικά, προσφέροντας τον δικό της ουσιαστικό λόγο. Βέβαια, η περέμβαση αυτή πρέπει να διαφέρη από άλλες παρεμφερείς παρεμβάσεις. Αυτό λέγεται γιατί σήμερα επικρατεί μια επίπεδη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η Εκκλησία έχει ουσιαστικό λόγο, γιατί η επίπεδη διάσταση πρέπει να είναι συνάρτηση της κατακόρυφης διάστασης. Ο εκκλησιαστικός λόγος έχει μια δυναμικότητα, επειδή εισχωρεί στο βάθος των προβλημάτων, δεν επηρεάζεται ή τουλάχιστον δεν πρέπει να επηρεάζεται από την επιφάνεια και τον λαϊκισμό.

Ποικίλη θα είναι η θεματολογία της εφημερίδος. Θα παρουσιάζωνται επίκαιρα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιφέρειά μας και αλλού, θα γίνωνται σχολιασμοί διαφόρων θεμάτων, θα υπάρχη στήλη όπου θα παρουσιάζωνται οι νεανικοί προβληματισμοί, θα καταγράφωνται διάφορα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την περιοχή μας, θα αναλύωνται θέματα που έχουν σχέση με τις αιρέσεις, καθώς επίσης θα είναι χώρος, όπου θα καταγράφωνται οι ποικίλες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την περιφέρεια.

Πιστεύω ότι η μικρή αυτή εφημερίδα θα αγαπηθή και θα βρη ανταπόκριση όχι μόνο στον τομέα της μελέτης της, αλλά και στον τομέα της ουσιαστικής συμμετοχής κατά την συγγραφή της.

Εύχομαι δύναμη και φωτισμό τόσο στους πολύτιμους συνεργάτες μου, που θα έχουν την γενική ευθύνη αυτής της έκδοσης, όσο και στους αναγνώστας, ώστε η παρέμβαση της εκκλησίας να είναι ουσιαστική και ωφέλιμη”.

Με την συμπλήρωση πέντε ετών (Ιανουάριος 2000), η Ε.Π. άλλαξε μέγεθος (από 30χ42 έγινε 24χ34) με την προοπτική να κυκλοφορεί σε 12 σελίδες, αλλά τελικά σταθεροποιήθηκε στις 16 σελίδες.

Τον Νοέμβριο του 2001 η Ε.Π. έγινε και ηλεκτρονική στην διεύθυνση http://parembasis.gr. Τους συντελεστές αυτής της προόδου τους αναφέρουμε πιο κάτω.

Ήδη με το παρόν τεύχος συμπληρώνεται η πρώτη εκατοντάδα τευχών της Εκκλησιαστικής Παρεμβάσεως, που στην πραγματικότητα είναι εκατό επιστολές επικοινωνίας προς έναν έκαστον των αναγνωστών, με σεβασμό στην εκκλησιαστική παράδοση και την δημοσιογραφική δεοντολογία.

Και θέλουμε να ευχαριστήσουμε:

  • τόν Σεβασμιώτατο, ευλογία και μερίμνη του οποίου πραγματοποιείται η έκδοση,
  • τούς αρθρογράφους της,
  • τούς συνεργάτες της που βοηθούν ποικιλοτρόπως,
  • τούς αναγνώστες για την ηθική και οικονομική ενίσχυσή τους, δίχως την βοήθεια των οποίων δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθή η έκδοση.

Και καλόν θα είναι, ευχαριστίας ένεκεν, να μνημονεύσουμε εδώ όσους εργάζονται για την έκδοση της Ε.Π., πέρα από τους μόνιμους ή μη αρθρογράφους, των οποίων τα ονόματα αναγράφονται βεβαίως σε κάθε τεύχος:

Διευθυντής - εκδότης: Πρωτοπρ. π. Αθανάσιος Λαουρδέκης,

Επιτροπή σύνταξης: Πρωτ. Θωμάς Βαμβίνης, Αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος, Χρήστος Μάϊνος (φυσικός), Αρχιμ. Σιλουανός Πεπονάκης, Πρωτ. Γεώργιος Παπαβαρνάβας.

Φιλόλογοι: Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά, Μαρία Κουτούση-Σύψα, και Σωτηρία Καρανάσιου-Παρασκευά, η οποία και δακτυλογραφεί.

Την σελιδοποίηση μας προσφέρει η κ. Λένα Καλαϊτζή, και την εκτύπωση ο κ.Πέτρος Μπαλίδης, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Για την εγγραφή ή διαγραφή συνδρομητών: Χρήστος Μάϊνος.

Λογιστικά: Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης.

Υπεύθυνοι για την λειτουργία της ηλεκτρονικής μας σελίδας parembasis.gr: Χρήστος Μάϊνος, Διονύσιος Παπαχριστοδούλου (θεολόγος), Γεώργιος Γεωργάτος (μαθηματικός-Η/Υ).

Μεταφράσεις κειμένων για την ηλεκτρονική σελίδα: Αναστάσιος Φιλιππίδης (οικονομολόγος).

Διεκπεραίωση-αποστολή: Πρεσβ. π. Παναγιώτης Χαντζής.

Επίσης, αρκετοί είναι και οι φίλοι της Παρέμβασης που μας βοηθούν να επικολλούμε τις ετικέτες με τους παραλήπτες, δηλαδή εσάς.

*

Προκειμένου, λοιπόν, να “γιορτάσουμε” το γεγονός αυτός, σκεφτήκαμε, αντί να προκαλέσουμε επί τούτου το ενδιαφέρον των αναγνωστών μας, επισήμων και μη –όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοιες περιπτώσεις– για να μας επιστείλουν σχετικά, να δημοσιεύουμε μερικές αντιπροσωπευτικές επιστολές από όσες έχουμε λάβει κατά καιρούς από εσάς τους αναγνώστες μας, και αποτελούν έκφραση του αυθόρμητου ενδιαφέροντός σας και της αγάπης σας προς την Εφημερίδα μας.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι μέχρις στιγμής έχουμε δέσει δύο τόμους –έναν της πρώτης πενταετίας και έναν της επομένης τριετίας– ενώ όλα τα άρθρα, σχόλια, συνεντεύξεις κ.ά. του Σεβασμιωτάτου συγκεντρώνονται και εκδίδονται κατ' έτος από την σειρά “Ενιαύσια”.-

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1540

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance