Γεγονός καὶ Σχόλιο: Ὁ “θάνατος” μιας γλώσσας

Από ένα παλαιότερο δημοσίευμα της κ. Χριστίνας Λιακοπούλου (“΄Επενδυτής” 6-7 Νοεμβρίου 1999) καταλαβαίνουμε την σημασία που έχει η γλώσσα για έναν λαό, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει για την ανθρωπότητα ο “θάνατος” μιας γλώσσας.

Είναι γνωστόν ότι κάθε γλώσσα είναι φορέας ενός πολιτισμού και μεταφορεύς πολλών γνώσεων που αποκτούν οι άνθρωποι και οι οποίες μεταφέρονται στις επόμενες γενιές. Οπότε, ο θάνατος μιας γλώσσας έχει συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα.

΄Από έρευνες του αμερικανικού κολεγίου Σήμερ φαίνεται ότι “υπάρχουν σχεδόν 51 γλώσσες στον κόσμο που μιλιούνται από ένα άτομο”. ΄Ακόμη δε και μία γλώσσα που μιλιέται από 100.000 ανθρώπους δεν είναι ασφαλής, γιατί η υπογεννητικότητα θα συντελέση στην εξαφάνισή της. Γενικά δε παρατηρείται ότι από τις 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στον πλανήτη, στον επόμενο αιώνα θα σβήσουν τουλάχιστον οι μισές.

Πολλά είναι τα αίτια που συντελούν στον “θάνατο” μιας γλώσσας. Το ένα είναι οι φυσικές καταστροφές και η εξαφάνιση των ανθρώπων, η άλλη είναι η υποχώρηση της κουλτούρας και του πολιτισμού ενός λαού. Οπως για τον θάνατο ενός ανθρώπου υπάρχουν μερικά εξελικτικά στάδια που προηγούνται του θανάτου, κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχουν διάφορα στάδια εξελίξεως του “θανάτου” μιας γλώσσας. Ενα βασικό στάδιο είναι η ύπαρξη διγλωσσίας, όταν ο άνθρωπος μιλά την μητρική του γλώσσα, αλλά προσλαμβάνει και την καινούρια γλώσσα. Το επόμενο στάδιο είναι η υποχώρηση της διγλωσσίας, οπότε η μητρική γλώσσα γίνεται απλώς ένα είδος οικογενειακής διαλέκτου και κυρίως μιλιέται η καινούρια γλώσσα, ως πλέον μοντέρνα.

Αυτό έχει συνέπεια την απώλεια του πολιτισμού που συνδέεται στενά με την γλώσσα. Οπότε, παρατηρείται υποχώρηση της μητρικής γλώσσας, αλλά και υποχώρηση της εθνικής κουλτούρας. Η κ. Λιακοπούλου παρατηρεί: “Όταν χάνεται μία γλώσσα, είναι σαν να χάνεται ένα είδος ζώου ή φυτού και όσο σημαντικό είναι αυτό για την αλυσίδα της βιολογίας, το ίδιο σημαντικό είναι για την αλυσίδα του πολιτισμού. Οσο σημαντική είναι η ποικιλία στο οικοσύστημα, τόσο σημαντική είναι και για τον πολιτισμό”.

Γίνεται πολύς λόγος στις ημέρες μας για την διατήρηση του οικοσυστήματος και γι΄ αυτό μιλούμε πολύ για την αξία της οικολογίας. Ομως, πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία και στην διατήρηση του γλωσσικού συστήματος που διασώζει μια παράδοση, έναν πολιτισμό και έτσι αποφεύγεται ο πολιτιστικός μονισμός που οδηγεί στις ιδιότυπες πολιτιστικές δικτατορίες. Οι απολυταρχικές ιδεολογίες μεταφέρονται και με συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις των πολιτισμών.

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1554

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance