Γεγονότα καὶ Σχόλια: Γλωσσική ραθυμία - “Κρανιόθηκα”

Γλωσσική ραθυμία

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη, μεταξύ άλλων, μίλησε για την “γλωσσική ραθυμία” των Ελλήνων, οι οποίοι δεν κάνουν τον κόπο να βρουν για κάθε περίπτωση την αντίστοιχη ελληνική λέξη, αλλά αρκούνται στις ξένες.

Το θέμα που έθιξε ο καθηγητής δεν είναι απλό. Δεν είναι θέμα στενά γλωσσικό, γιατί η γλώσσα συνδέεται με όλες σχεδόν τις πτυχές του πολιτισμού· οι λέξεις της και η δομή της προσιδιάζουν με τον τρόπο σκέψης, το φυσικό και πνευματικό περιβάλλον, αλλά και με το ήθος του λαού που την δημιούργησε και την χρησιμοποιεί.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η γλωσσική ραθυμία των Ελλήνων είναι σύμπτωμα της βαθιάς πολιτιστικής αλλοιώσεως που έχουμε υποστεί, τα τελευταία κυρίως χρόνια, από την εισβολή του αμερικάνικου πολιτιστικού προτύπου. Οι νέοι Έλληνες δεν φαίνεται να αισθάνονται πλέον ως ξένες τις αγγλικές λέξεις. Τις νιώθουν πολύ δικές τους. Γι’ αυτό σε εξάρσεις της κουβέντας τους πολλοί τις προτιμούν από τις αντίστοιχες ελληνικές. Σ’ αυτό συντελεί κατά πρώτο λόγο το αγγλοκρατούμενο σύγχρονο τραγούδι, ο σύγχρονος γενικά τρόπος ψυχαγωγίας, αλλά και η εγκατάλειψη της Ελληνικής γλώσσας από τις πρώτες προτεραιότητες του εκπαιδευτικού συστήματος. Κατά δεύτερο λόγο, σ’ αυτή την ραθυμία συντελεί η έξοδος πολλών νέων για σπουδές στο εξωτερικό, χωρίς επαρκή ελληνικό γλωσσικό εξοπλισμό. Αυτοί μαζί με τις γνώσεις που φέρνουν από έξω, εισάγουν, κατά φυσικό τρόπο, και ξένες ορολογίες, όχι μόνο στην επιστήμη τους, αλλά και στην καθημερινή τους ζωή.

Η πρόσληψη ξένων λέξεων δεν είναι κάτι εξ ορισμού κακό. Το θέμα είναι να κρατά κανείς ζωντανό τον δικό δημιουργικό πυρήνα, για να αφομοιώνη κάθετι ξένο. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, βέβαια, είναι να μη χάνεται το ήθος και η πίστη, τα οποία συνιστούν την μεγάλη ποιοτική διαφορά της παραδόσεως του εκχριστιανισμένου Ελληνισμού μας.

“Κρανιόθηκα”

Κατά το κοινώς λεγόμενο “τά πήρα στο κρανίο”. Το ρήμα αυτό είναι μια σύγχρονη ελληνικότατη απόπειρα να εκφραστή μια κατάσταση.

Πάντως, εκφράσεις σαν και αυτή, δείχνουν μεταξύ άλλων το πολιτιστικό επίπεδο του λαού, την ποιότητα της πνευματικής του ζωής, την ανθρωπολογία του.

Το ρήμα “κρανιόθηκα” τοποθετεί την ενέργεια του θυμού στον εγκέφαλο, ίσως γιατί εκεί γίνεται αισθητός με την βία των λογισμών, το πιθανό σφίξιμο της κεφαλής και τον οργισμένο λόγο που βγάζει το στόμα.

Το ρήμα αυτό δείχνει ότι κέντρο της ευαισθησίας και της δραστηριότητας του σύγχρονου ανθρώπου είναι ο εγκέφαλος. Όλα έχουν το κέντρο τους μέσα στο κρανίο. Η λογική προπορεύεται της καρδιάς.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1451

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance