Εἰδήσεις Σεπτεμβρίου 2004

Η φωτογραφία από την λαογραφική οικία της Ελατόβρυσης, την οποία επιμελήθηκε η δασκάλα Σπυριδούλα ΠιάΤα ορεινά μας χωριά ερημώνουν. Τα ίχνη της ζωής που έσφιζε κάποτε στις μικρές κοινότητες συγκεντρώνονται πλέον ως πολύτιμος θησαυρός από τους νοσταλγούς και φιλόκαλους κατοίκους σε μουσεία… Η φωτογραφία από την λαογραφική οικία της Ελατόβρυσης, την οποία επιμελήθηκε η δασκάλα Σπυριδούλα Πιά. Η επιγραφή πάνω από τις …μαθήτριες γράφει: “Μια λάκα παιδιά και όλα για την πατρίδα”. Θα ευχηθούμε, άραγε, κάποτε στο μέλλον “καλή σχολική χρονιά” και στην Ελατόβρυση;

***

Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2004 (Παρασκευή και Σάββατο) πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στον άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, το δεύτερο κατασκηνωτικό διήμερο γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως. Το πρόγραμμα του διημέρου περιελάμβανε: Την Παρασκευή το απόγευμα Εσπερινό και κατόπιν εισήγηση του θέματος: “Άσκηση στο φιλότιμο”, από τον π. Θωμά Βαμβίνη. Την εισήγηση ακολούθησε επέκταση του θέματος και απάντηση σε ερωτήματα από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με δείπνο στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης και απόδειπνο στο παρεκκλήσι του αγίου Παντελεήμονος. Το Σάββατο το πρωί τελέσθηκε θεία Λειτουργία και μετά το πρωινό “ανοίχθηκε” περίπου δίωρη συζήτηση, με σχολιασμό πτυχών του θέματος της πρώτης ημέρας και απάντηση σε γραπτές ερωτήσεις, που έθιγαν βασικές πτυχές της εκκλησιαστικής και προσωπικής ζωής. Το διήμερο έκλεισε με γεύμα, στο οποίο ήταν παρών ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος με τον λόγο του σφράγισε την πολύ ουσιαστική αυτή δραστηριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως.-

***

Στις 13 Σεπτεμβρίου έγινε ο αγιασμός επί τη ενάρξει της νέας σχολικής χρονιάς. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ναυπάκτου. Μίλησε στους μαθητές, μεταφέροντας προσωπικές του ποιμαντικές εμπειρίες, για τα είδη της τρομοκρατίας που βιάζουν τις ανθρώπινες κοινωνίες, τον πόνο που σημαδεύει τις ανθρώπινες υπάρξεις –μάλιστα τις παιδικές και νεανικές– ανά τον κόσμο, την δύναμη της παράδοσης, την ελπίδα που φέρουν οι νέοι για ένα καλύτερο αύριο, τον ορθό προσανατολισμό που πρέπει να έχη η παιδεία και τα γράμματα. Τους ευχήθηκε για την νέα σχολική χρονιά και την ζωή τους. Επίσης συζήτησε, ευχήθηκε και εξέφρασε την εκτίμηση και την συμπαράστασή του στους κ. Καθηγητές.

 

***

Στις 12 Αυγούστου τελέσθηκε ο αγιασμός της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου,Στις 12 Αυγούστου τελέσθηκε ο αγιασμός της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο. Συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Νικόδημος και Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Ο Μακαριώτατος ανέπεμψε ειδική δέηση-ευχή την οποία συνέταξε ο ίδιος για την περίσταση. Η φωτογραφία είναι από τον αγιασμό.

Ελπίζουμε ότι η Γέφυρα θα αλλάξη και τα δεδομένα για την φθίνουσα ζωή στην ορεινή Ναυπακτία.

 

 ***   

Την συμπάθειά του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για τα ξένα και αντίθετα σε κάθε δημοκρατική και ανθρωπιστική έννοια έκτροπα εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα οποία προκάλεσαν μέλη της παρακρατικής οργάνωσης των “Γκρίζων Λύκων”, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος με επιστολή που του απέστειλε. Στην ίδια επιστολή τον διαβεβαιώνει ότι ευρίσκεται στο πλευρό του για την αποτροπή και αντιμετώπιση παρόμοιων δοκιμασιών.

 ***   

Την οικονομική επιχορήγηση του Ελληνικού Σχολείου στη Λιθουανία για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας απεφάσισε η Ιερά Σύνοδος.

 ***   

Στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο σχολείο της πόλης Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία θα προβή η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Μ.Κ.Ο. “Αλληλεγγύη”, σε στενή συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον η “Αλληλεγγύη” προτίθεται να ανοικοδομήση ναΰδριο το οποίο θα τιμάται στη μνήμη του Αγίου Στυλιανού προστάτου των παιδιών σε ανάμνηση των αθώων θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

 ***   

Την αγάπη τους για την Μονή Χιλανδαρίου, την οποία οι Σέρβοι θεωρούν πνευματικό λίκνο του έθνους τους, έδειξαν οι Σέρβοι μαθητές με την προσφορά από το υστέρημά τους 130.000 ευρώ για την ενίσχυση της Μονής. Ως γνωστόν η Μονή Χιλανδαρίου από τη μεγάλη πυρκαγιά του Μαρτίου υπέστη ζημιές που ξεπερνούν τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ.

 ***   

Οι καμπάνες ηχούν και πάλι στο Κοσσυφοπέδιο. Μετά από μια περίοδο συνεχών εντάσεων και κλιμακούμενης βίας στην πολύπαθη περιοχή ολοκληρώθηκε η αναστήλωση σημαντικών Ναών και Μοναστηριών του Κοσσυφοπεδίου.

 ***   

Η Ιερά Σύνοδος Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας αποφάσισε να επιβραβεύση την ιταλική ταξιαρχία των αλεξιπτωτιστών “Folgore” με το παράσημο του “Αγίου Σάββα του δευτέρου βαθμού”, για την ιδιαίτερη συνεισφορά τους στην διάσωση των σερβικών μοναστηριών και εκκλησιών του Κοσσόβου και Μετοχίου. Πρέπει να σημειωθή ότι είναι η πρώτη φορά, που έναν τέτοιο παράσημο απονέμεται σε ένοπλες δυνάμεις μιας ξένης χώρας.

 ***   

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σάββας Τσιτουρίδης υπέγραψε απόφαση, με την οποία αποστέλλεται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια ύψους 2.959.000 Ευρώ στις Ιερές Μητροπόλεις, σε επιλεγμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσοκομεία και άλλους φορείς της Ουκρανίας. Η επισιτιστική βοήθεια αποτελείται από αποθέματα ελληνικών αγροτικών προϊόντων και πραγματοποιείται μέσω της Μ.Κ.Ο. “Αλληλεγγύη” της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 ***   

Την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε μια σειρά σημαντικών συναντήσεων πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος απεφάσισε η Δ.Ι.Σ. Συγκεκριμένα η Ελλαδική Εκκλησία συμμετείχε: α) στην ετήσια συνάντηση του Δικτύου “Amman Process” της Διεκκλησιαστικής Επιτροπής για τους μετανάστες στην Ευρώπη β) Στο Συνέδριο των Βενεδικτίνων Μοναχών με θέμα: “Παγκοσμιοποίηση: φαινόμενα-ευκαιρίες-προκλήσεις” γ) Στις ετήσιες εργασίες συναντήσεων και διαβουλεύσεων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τους Πρόσφυγες.

 ***   

Τέσσερις επιθέσεις εναντίον χριστιανικών τόπων λατρείας στην Βαγδάτη και άλλες δύο στην Μοσούλη στοίχησαν, στις αρχές Αυγούστου, την ζωή τουλάχιστον δέκα ανθρώπων και τον τραυματισμό πενήντα, όταν εκδηλώθηκε ένα πρωτοφανές κύμα βίας εναντίον της χριστιανικής κοινότητας, η οποία αριθμεί περίπου 700.000 άτομα. Αυτή η βία είχε ως συνέπεια μέσα σε δύο εβδομάδες να εγκαταλείψουν το Ιράκ περίπου σαράντα χιλιάδες χριστιανοί.

 ***   

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο πραγματοποίησε στις 27 Αυγούστου 2004 ολιγόωρη επίσκεψη στο Άγιον Όρος. Ο κ. Μπαρόζο επισκέφθηκε τις Καρυές, όπου έγινε δεκτός από εκπροσώπους της Ιεράς Επιστασίας και στην συνέχεια μετέβη στην ιερά Μονή Ξενοφώντος, συνοδευόμενος από τον κ. Αρίστο Κασμίρογλου, ο οποίος εκτελεί χρέη πολιτικού διοικητού. Ο κ. Μπαρόζο είπε στους μοναχούς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξη τις προσπάθειες για την διάσωση της Αγιορειτικής Κληρονομιάς.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1290

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance