Εἰδήσεις Νοεμβρίου 2004

“Το Σχέδιο Κώδικα Άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος και Δεοντολογίας”

Συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτου με τους Ιατρούς, Νομικούς και Μηχανικούς της Επαρχίας μας

Πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου η καθιερωμένη –γιά έκτη χρονιά φέτος– συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με τους Ιατρούς, Νομικούς και Μηχανικούς – Αρχιτέκτονας της επαρχίας Ναυπάκτου, με αφορμή την μνήμη των προστατών Αγίων των Νομικών και των Ιατρών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου κ. Δ. Κωνσταντόπουλος και οι Δήμαρχοι Αντιρρίου κ. Γ. Κολοβός, Πλατάνου κ. Λεων. Κωλέττας, και Αποδοτίας κ. Β. Σούζας.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε στους προσκεκλημένους το θέμα “Το Σχέδιο Κώδικα Άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος και Δεοντολογίας”, αναλύοντας τα σχετικά με την κατάρτιση του Σχεδίου από το Εθνικό Συμβούλιο Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, του οποίου διετέλεσε μέλος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επικέντρωσε δε την προσοχή του στα άρθρα για τα οποία η Εκκλησία κατέθεσε τις δικές της προτάσεις, βάσει της θεολογίας της, στην συζήτηση που έγινε για τα άρθρα αυτά και την τελική διαμόρφωσή τους. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα θέματα της ευθανασίας, της τεχνητής γονιμοποίησης, της τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης, των μεταμοσχεύσεων και της συνεργασίας των ειδικών Κληρικών με τους Ιατρούς.

Το θέμα του Σχεδίου Κώδικα Άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος και Δεοντολογίας βρίσκεται στην επικαιρότητα, δεδομένου ότι ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας απέστειλε το Σχέδιο στους ιατρικούς Συλλόγους, για να καταθέσουν τις απόψεις τους, προκειμένου να εκδοθή Προεδρικό Διάταγμα.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη ενημέρωση για θέματα που έχουν πολλές προεκτάσεις (ανθρωπολογικές, ηθικές, νομικές, κλπ.) και προβληματίζουν και θα συνεχίζουν να προβληματίζουν τον ιατρικό –κατά κύριο λόγο– κόσμο, τους νομικούς αλλά και όλη την κοινωνία μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Μετά την εισήγηση έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση και ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολη με την βοήθεια των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της πόλεως.–

ΤΕΙ στην Ναύπακτο

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ε.έ., εγκανιάστηκε το Τμήμα Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων ΤΕΙ Μεσολογγίου στην Ναύπακτο.

ΤΕΙ στην ΝαύπακτοΣτην τελετή επικρατούσε ένα κλίμα ευφορίας και οι ομιλητές, μετά τον αγιασμό και τον χαιρετισμό του Μητροπολίτου, αναφέρθηκαν στους παράγοντες που βοήθησαν στην επιτυχία αυτή της Ναυπάκτου, αναφέροντας μεταξύ των άλλων τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο, τους τ. Υπουργούς κ. Π. Ευθυμίου και Χρ. Βερελή, την ΕΝΑΜ και τον Πρόεδρό της κ. Χ. Χαραλαμπόπουλο, τους τ. και νυν Δημάρχους Ναυπάκτου κ. Κ. Κονίδα και Ι. Νταουσάνη, τον Προϊστάμενο του Τμήματος κ. Β. Τριανταφύλλου κ.ά., και έθεσαν τον προβληματισμό τους και την θέλησή τους να προοδεύση και να εξελιχθή το Τμήμα σε Σχολή.

Οι τρεις εκπρόσωποι των φοιτητών που μίλησαν στο τέλος επεσήμαναν, ο καθένας με τον δικό του νεανικό τρόπο, και διάφορα προβλήματα που έχουν σχέση με την σίτιση, την διακίνηση κλπ..

Παραπλεύρως παραθέτουμε τον χαιρετισμό του Μητροπολίτου, ο οποίος, και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, υπήρξε ένας από τους παράγοντες της επιτυχίας αυτής.–

“Στο βάθος το Δεσποτικό…”

Αν και η Ε.Π. δεν δημοσιεύη συνήθως ποιήματα, θα σταθούμε για λίγο στην νέα ποιητική συλλογή του κ. Γιάννη Βαρδακουλά με τίτλο “Σύθαμπο”. Η 7η αυτή ποιητική συλλογή του κ. Γιάννη, περιλαμβάνει 26 ποιήματα, μεταξύ των οποίων και το “Στο Μοναστήρι του Αη-Γιαννιού” που δημοσιεύθηκε στην Ε.Π. ενσωματωμένο σε κείμενό του, προλογίζεται από τον κ. Θωμά Παναγιωτόπουλο, κοσμείται με σχέδιο του κ. Γιάννη Αρτινόπουλου και εκδόθηκε από τις “Πολιτιστικές Διαδρομές”. Χαρακτηρίζεται δε από την ανάμνηση, την αναζήτηση, την αίσθηση της μοναξιάς και της σιωπής.

Ο κ. Γιάννης είναι ποιητής-γείτονας, που έχει στήσει τελευταία το ποιητικό του παρατηρητήριο απέναντί μας, στο “καφέ-Λιμάνι”, και από εκεί συλλαμβάνει και “φυλακίζει” –ή ελευθερώνει– μέσα στους στίχους του ό,τι ξεπροβάλλει στην πλατεία του λιμανιού: την μοναξιά, τον ταμπή, τους διαβάτες, τους ανθρώπους του μόχθου, κάθε φυλής, την άνοιξη… Ακόμη-ακόμη τις αναμνήσεις, τις πίκρες, τον πόλεμο, τους σπουργίτες…

Καθόσον γείτονας, συνέλαβε και το Δεσποτικό, απέναντι, και το έκανε και αυτό ρίμα, μές στο ποίημα, ως εξής:

“Στο βάθος το Δεσποτικό, τα φώτα αναμμένα

καί ο Επίσκοπος που γράφει ως την αυγή…

καί πού και πού τα ψαλτικά μοσχολιβανισμένα,

νά λέει σιγανά στη νύχτια σιγή”.

Θέλουμε να παρατηρήσουμε, ότι την στροφή αυτή ο αγαπητός κ. Γιάννης μας την απήγγειλε προφορικά το πρώτον στις 4 Μαΐου ε.έ., μάλιστα σε μια διαφορετική έκδοση που δεν θέλησε να δημοσιοποιήση, και μας είχε αρέσει ακόμη περισσότερο. Τα δε κείμενα που έγραφε τότε ο Επίσκοπος “ως την αυγή”, κατά συγκυρία, δημοσιεύονται στο νέο βιβλίο του που παρουσιάζουμε στο παρόν τεύχος…

Στον ακούραστο, λοιπόν, γείτονά μας, τον κ. Γιάννη Βαρδακουλά, ευχόμαστε πάντα νέος…

Α.Κ.

Ιερατικές Συνάξεις

Κάθε μήνα πραγματοποιούνται Ιερατικές Συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, κατά τις οποίες παρουσιάζονται και αναλύονται από τον Σεβασμιώτατο και κατόπιν συζητούνται διάφορα ποιμαντικά, λειτουργικά, διοικητικά κ.ά. θέματα.

Κατά την πρόσφατη Ιερατική Σύναξη συζητήθηκαν ζητήματα τελετουργικής, το θέμα της τελέσεως μνημοσύνων στους Ιερούς Ναούς μετά της κυριακάτικης θείας Λειτουργίας, των Ιεροψαλτών, της επιλογής των Εκκλησιαστικών Συμβούλων, της πυρασφάλειας των Ιερών Ναών κ.ά.

Ο Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας μετέφερε τις εντυπώσεις και τα πορίσματα του Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου στελεχών Ιερών Μητροπόλεων στην Τήνο, με θέμα “Χριστιανική Λατρεία και Ειδωλολατρία”, και ο Σεβ. Μητροπολίτης ανέλυσε και συνόψισε το όλο πρόβλημα και τις παρατηρούμενες μορφές επηρεασμού από τον αρχαιοελληνισμό.–

Ομιλία στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών για την ευθανασία

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Palace στην Πάτρα εκδήλωση προς τιμή του προστάτου των ιατρών αγίου Ευαγγελιστού και Ιατρού Λουκά.

Στην οργανωτική επιτροπή ήσαν οι ιατροί Δημ. Σιαμπλής, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Νικ. Παπαδοπούλου, Παν. Πολίτης, Στ. Κούλης και Κων. Μουσαφείρης.

Οι ομιλητές – εισηγητές και τα αντίστοιχα θέματα της “στρογγυλής τραπέζης” με το γενικότερο θέμα “Ευθανασία” ήσαν:

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος: “Ευθανασία - Εκκλησιαστική άποψη”, ο Διον. Μπονίκος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πατρών: Επιχειρήματα για την ευθανασία, ο κ. Ιω. Βλαχογιάννης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πατρών: “Δεοντολογικά και ηθικά ζητήματα της εξέλιξης της τεχνολογίας και ιατρικής: το παράδειγμα "μεταμόσχευση"” και ο κ. Ευ. Ματσούκης, Δικηγόρος-Ποινικολόγος: “Ευθανασία – νομική άποψη”.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα, ενώ παρέστησαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πατρών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και εκπρόσωποι Αρχών.

Οι εισηγήσεις και η συζήτηση κατέδειξαν την λεπτότητα και σοβαρότητα του ζητήματος, την ανάγκη ανάπτυξης της βιοηθικής και βιοθεολογίας και την ανάγκη της εξέτασης του νοήματος κάθε πράξης και επιθυμίας.

Ο Σεβασμιώτατος ανέδειξε τις θεολογικές θέσεις της Εκκλησίας και υπογράμμισε την πρωτοποριακή και συγχρόνως διακριτική και έγκυρη εργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο θέμα αυτό.–

Νεομάρτυς Ιωάννης εν Βραχωρίω αθλήσας

Με θέμα τον βίο του αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου, του εκ Κονίτσης καταγομένου και εν Βραχωρίω (Αγρινίω) αθλήσαντος, μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Πάτρα, στις 31 Οκτωβρίου ε.έ., ο Σύλλογος των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων “Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός” με επικεφαλής την Πρόεδρό του κ. Γεωργία Μπεκερτζή, και σε συνεργασία με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και τον Δήμο Πατραίων, ενώ συμμετείχαν και οι Σύλλογοι Ιθακησίων Πατρών “Ο Οδυσσέας” και Ευρυτάνων Πατρών. Κατά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και η αδελφοποίηση των Συλλόγων των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων, Ιωαννιτών, Ευρυτάνων και Ιθακησίων.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα του σε τρεις ενότητες. Μετά την παρουσίαση των προσωπικών του αναμνήσεων από την τιμή του αγίου και του πολύ συγκινητικού βίου του Αγίου, ανέπτυξε ορισμένα από τα μηνύματα που μεταδίδει ο βίος του αγίου Ιωάννου, ήτοι: Την αξία των νεομαρτύρων της Εκκλησίας μας, την δυναμικότητα της ορθοδόξου πίστεως σε σχέση με τον Μουσουλμανισμό και τις άλλες θρησκείες και την παγκοσμιότητα του Χριστιανισμού σε αντίθεση με την εθνικιστική θρησκειοποίηση του Χριστιανισμού.

Τμήματα της εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου θα δημοσιευθούν σε επόμενα τεύχη.–

Εγκόλπιο Ημερολόγιο 2005 της Ι. Μητροπόλεως

Κυκλοφόρησε το εγκόλπιο ημερολόγιο για το 2005 της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το ημερολόγιο-ατζέντα της Ιεράς Μητροπόλεως έχει την καθιερωμένη προσεγμένη και ξεχωριστή μορφή, είναι ανθεκτικότατο, πρακτικότατο, περιλαμβάνει απαραίτητο προσευχητάριο και μικρή διοικητική σύνοψη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το ημερολόγιο του 2005 είναι αφιερωμένο στους αποδήμους Ναυπακτίους.

Εκτός από την ωφέλεια των κειμένων που περιέχει, την χρησιμότητά του, την αναμνηστική του αξία κλπ., αγοράζοντάς το βοηθάτε την Ι. Μητρόπολη να ανταπεξέλθη στις ποικίλες ποιμαντικές της ανάγκες. Τιμάται, όπως και πέρυσι, 5 €.

***

Σε επίσημη τελετή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, παρέδωσε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τα ιερά λείψανα των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου, Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως. Το αίτημα της επιστροφής των λειψάνων των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας διατυπώθηκε προς τον Πάπα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον περασμένο Ιούνιο στη Ρώμη.

Τα λείψανα των μεγάλων διδασκάλων της Εκκλησίας που φυλάσσονταν στο Βατικανό, δίπλα από τους τάφους των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, αποδόθηκαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία μετά από απόφαση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' και εναποτέθηκαν σε ειδικές λάρνακες εντός του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υποδέχθηκε τα λείψανα των Αγίων σε πανηγυρική πανορθόδοξη εκδήλωση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα της θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκπρόσωποι των Αυτοκεφάλων και Αυτόνομων Ορθοδόξων Εκκλησιών είχαν προσκληθεί στο Φανάρι, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης.

***

Η Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη έχει αποφασίσει να ανεγερθή παρεκκλήσι στον περιβάλλοντα χώρο της Βουλής. Ως χώρος προβλέπεται η πίσω πλευρά της Βουλής, όπου το Κοινοβούλιο συνορεύει με τον Εθνικό Κήπο.

***

Τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Άγιον Όρος καλούν οι Αγιορείτες. Τον θέλουν για να συζητήσουν μαζί του δύο καίρια θέματα: το υπόλοιπο του προγράμματος για το έργο ανάδειξης της αγιορείτικης κληρονομιάς, το οποίο είναι σε εξέλιξη και τις προστριβές που έχουν στο Άγιο Όρος με το Υπουργείο Πολιτισμού στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Την πρόσκληση απευθύνουν ομόφωνα ηγούμενοι και αντιπρόσωποι των 20 Μονών, μετά την διπλή Σύναξη που είχαν στις Καρυές.

***

Στην Ελβετία, μετά το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Μπενάκη της Αθήνας, συνεχίζει την πορεία της η έκθεση 42 κειμηλίων της Ορθοδοξίας για να επιστρέψη στην συνέχεια στο χώρο που ανήκει, στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Να σημειωθή ότι η Μονή διατηρεί υπό την σκέπη της περισσότερες βυζαντινές εικόνες από όλα τα μουσεία του κόσμου, καθώς επίσης και την δεύτερη συλλογή χειρογράφων, έπειτα από αυτή του Βατικανού.

***

Πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησε για την χώρα μας το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, δείχνει ότι ο Έλληνας και η Ελληνίδα σε ένα μεγάλο ποσοστό (85,1%) θεωρεί ως πάρα πολύ σημαντική αξία την οικογένεια. Υψηλό όμως είναι και το ποσοστό των Ελλήνων, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που δείχνει θρησκευόμενο: 74%.

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1571

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance