Δανιήλ Σαχά: Ἐπιστολὴ γιὰ τὸν Ἐδέσσης Καλλίνικο
“Σεβασμιώτατε,
Εντελώς τυχαία έπεσε αυτές τις ημέρες στα χέρια μου το βιβλίο Σας Κόσμημα της Εκκλησίας, το οποίο διάβασα απνευστί. Είναι, κατά την κρίση μου, ένα πολύ αξιόλογο έργο από το οποίο ο αναγνώστης, αναλόγως των ενδιαφερόντων του, μπορεί να αντλήση πάσης φύσεως πληροφορίες, στοιχεία και πλούσιο πνευματικό υλικό. Εκτός του φόρου τιμής προς τον Γέροντά Σας, με το έργο Σας αυτό προσφέρετε σημαντική υπηρεσία στην πληρέστερη καταγραφή της σύγχρονης Ελλαδικής Εκκλησιαστικής ιστορίας, και όχι μόνον... Λόγω του πλούτου των πληροφοριών, αμέσων και υπαινισσομένων, τις οποίες περιέχει, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο (σέ περίπτωση νέας εκδόσεως), αν υπήρχε στο τέλος λεπτομερές ευρετήριο ονομάτων, θεμάτων, τοπωνυμίων, καθώς και Αγιογραφικών χωρίων, Πατερικών και ασκητικών παραπομπών. Το τελευταίο αυτό ειδικό ευρετήριο θα αποτελούσε ενδεικτικό καθρέπτη των πηγών του λόγου, της πολιτείας, της διακονίας και του καθόλου πνευματικού περιβάλλοντος και κλίματος μέσα στο οποίο κινήθηκε η όλη ζωή του Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Κυρού Καλλινίκου. Η έκδοση της αλληλογραφίας του, παρά τις πολλαπλές και ευαίσθητες δυσχέρειες, είναι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, απολύτως αναγκαία δια την Ιστορία. Είμαι υπερβέβαιος ότι δεν χρειάζεστε την δική μου ενθάρρυνση στο σημείο αυτό αλλά, επιτρέψτε μου, να Σας την προσφέρω -ανεπιφύλακτα!
Λόγω διαφοράς ηλικίας, αλλά κυρίως λόγω του ότι έζησα όλο το μετα-Πανεπιστημιακό μέρος της ζωής μου εκτός Ελλάδος (ΗΠΑ και Καναδά) δεν είχα την ευλογία να γνωρίσω τον Άγιο Εδέσσης. Από την βιογραφία του όμως έχω το βαθύ αίσθημα και την βεβαιότητα ότι μου είναι πολύ γνώριμος και λόγω του ουσιαστικού συνδέσμου και φιλίας του με τον αείμνηστο π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, τον πνευματικό μου πατέρα κατά τα φοιτητικά μου χρόνια και μετά. Το ανάγνωσμα του Κοσμήματος της Εκκλησίας έγινε επίμονο και καθημερινό μου ανάγνωσμα τις ημέρες αυτές και με ξυπνούσε ακόμη και τη νύχτα απαιτώντας συνέχιση. ῏Ηταν ο ενθουσιασμός και το πάθος Σας για τον μακαριστό Γέροντά Σας, τα οποία είναι τόσο μεταδοτικά, αλλά, (όπως πιστεύω) και η άκτιστη χάρις και η αγιότητα του ιδίου, τα οποία εμπεριέχουν το στοιχείο της μέθεξης. Δεν εμπνέει ένα βιογραφικό ανάγνωσμα, όσο γλαφυρό και να είναι, και δεν υποτάσσει σε νήψη, εάν το πρωτότυπο δεν μετέχη της χάριτος του Θεού.
Διαβάζοντας στον τόμο τις "Προσωπικές Σας Αναμνήσεις" σκεπτόμουν πόσο "τυχερός" (ή μάλλον, επί το χριστιανικώτερον, ευλογημένος) ήσασταν ως επιστήθιός του, κάτι που κάνει πολλούς ανθρώπους να "ζηλεύουν" ζηλείαν πνευματικήν! Αν οι βίοι των αγίων μας οικοδομούν και μας ανυψώνουν, οι βίοι συγχρόνων και γνωρίμων αγίων μας ταπεινώνουν! Άλλο να πλησιάζης την εικόνα ενός αγίου και να την προσκυνάς και άλλο να σε πλησιάζη ένας σύγχρονος άγιος και να σε καθυποβάλη. Αυτό το δέος και τη συντριβή ένιωσα ζώντας την προσωπικότητα και τη ζωή του Καλλινίκου μέσα από τις σελίδες του βιβλίου Σας. Μου επιτάσσει να επιστρέψω σύντομα στην Έδεσσα και να ζητήσω την ευλογία του· δεν ήξερα τον Μητροπολίτη και πού αναπαύεται το σώμα του κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στην ακριτική πόλη.
Δεν Σας γνωρίζω προσωπικά, αλλά μόνο από μερικές από τις 12.200- τόσες σελίδες των έργων Σας. Σας ευγνωμονώ ιδιαίτερα για τις τόσο σημαντικές 800 περίπου σελίδες του Κοσμήματος.
Με ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση
Δανιήλ Σαχάς
Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Θρησκευμάτων Πανεπιστημίου του Waterloo (Καναδά)”
- Προβολές: 2702