Γεγονότα καὶ Σχόλια: Το πρωτάθλημα της ανθρωπιάς - Υποσημείωση στην επιτυχία

Το πρωτάθλημα της ανθρωπιάς

Ο τηλεμαραθώνιος που οργάνωσε η Ε.Ρ.Τ., για τα θύματα από το τσουνάμι της Νοτιοανατολικής Ασίας, είχε απρόβλεπτη επιτυχία. Το ποσό που συγκεντρώθηκε υπερέβαινε τα ποσά που συγκέντρωσαν άλλα πολυπληθέστερα και πλουσιώτερα κράτη. Και όπως ήταν για μας τους Έλληνες φυσικό, αυτό ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τον εθνικό μας εγωϊσμό.Μας έδωσε την αφορμή, μετά το ευρωπαϊκό κύπελο και τους Ολυμπιακούς αγώνες, να υπερηφανευθούμε και για τα ελεήμονα και φιλάνθρωπα αισθήματά μας. Έτσι, πέρα από τα αθλητικά κατορθώματα, που απαιτούν σωματική ρώμη και προγραμματισμένη άσκηση, και τις οργανωτικές ικανότητες, που προϋποθέτουν μεθοδικότητα και εξυπνάδα στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που διαθέτουμε, δείξαμε ότι πρωτοπορούμε και σε καρδιά...

Κατά την διάρκεια του τηλεμαραθωνίου ήταν έντονη η αγωνία κάποιων παρουσιαστών για το αν θα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε το ποσό που συγκέντρωσε η Ισπανία. Οι εικόνες της συμφοράς συνοδεύονταν από την αγωνία της κατάκτησης του πρωταθλήματος της ανθρωπιάς. Έτσι, στους τηλεθεατές περνούσε, χωρίς λόγια, το μήνυμα, ότι η προσφορά τους είχε, εκτός από τον προφανή σκοπό της ενίσχυσης των πληγέντων από το τσουνάμι, και τον χαρακτήρα της συμβολής σε μια εθνική νίκη, περίπου σαν και αυτήν που επιδιώκουμε στα διάφορα διεθνή πρωταθλήματα. Και είναι γεγονός ότι τα καταφέραμε...

Βέβαια, κάποιοι νεαροί Έλληνες, που δεν μπορούσαν να αντέξουν την υποκρισία και το επίπλαστο ήθος, αγανάκτησαν από την πολλή συμπάθεια και καλοσύνη που έβλεπαν να ξεχειλίζη από ορισμένα “δημόσια πρόσωπα”, τα οποία εμφανίστηκαν σε διάφορα πάνελ του τηλεμαραθωνίου. Εκεί, όλοι “ντύθηκαν” την ανθρωπιά, την συμπάθεια των πονεμένων, την μέριμνα για τα παιδιά που υποφέρουν. Οι περισσότεροι αισθάνονταν αυτά που έλεγαν και μετέδιδαν αυτό που αισθάνονταν. Κάποιοι, ίσως, απλώς να έλεγαν. Ορισμένοι ακόμη μπορεί να αισθάνονταν άβολα με τις λέξεις που ήταν αναγκασμένοι να λένε. Πάντως, όλοι συνετέλεσαν στο να παραμεριστή για λίγο από τις οθόνες των τηλεοράσεων –“από τον αφρό της επικαιρότητας”– “ο κόσμος του ανύποπτου ατομικιστή”. Έστω και για πολύ λίγο, αφού η συνήθης ελαφρότητα και η αυτονόητη φιλαυτία, δηλαδή, ο κόσμος του “ωραίος... αεράτος... χαλαρός”, κατά την έκφραση του Ν. Ξυδάκη στην Καθημερινή, ήρθε πάλι στις οθόνες των τηλεοράσεων από την επόμενη μέρα.

Όμως, το ανθρωπιστικό μήνυμα πέρασε και η επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί ηθικό κεκτημένο της δημόσιας τηλεόρασης και του Ελληνικού λαού.

Υποσημείωση στην επιτυχία

Νομίζω ότι στην επιτυχία του τηλεμαραθωνίου της Ε.Ρ.Τ. είναι απαραίτητη μια παιδαγωγική και ποιμαντική υποσημείωση.

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να βάλη ο φίλαυτος άνθρωπος το χέρι του στην τσέπη για να βοηθήση τον συνάνθρωπό του. Για να το κάνη αυτό χρειάζεται παρότρυνση και έμπνευση.

Η τηλεόραση έδειξε ότι έχει την δύναμη να παροτρύνη και να εμπνέη. Είναι, βέβαια, στο χέρι των υπευθύνων της το προς τα που θα παροτρύνη και θα εμπνέη. Πάντως, το πνεύμα που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες δεν είναι άσχετο από το πνεύμα που αυτή μεταδίδει.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1463

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance