Γεγονός καὶ Σχόλιο: Το άλλο “τσουνάμι”

Αισθανθήκαμε βαθύ πόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από τον φοβερό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και κατέστρεψαν ανθρώπινες ζωές, αλλά και περιουσίες. Γράφηκαν πολλά για το θέμα αυτό, ακόμη δε ότι η γη άλλαζε σχήμα για 54 λεπτά της ώρας. Το τσουνάμι “προκάλεσε την αλλαγή του σχήματος και του όγκου της Γής. Επί 54 ολόκληρα λεπτά, η Γη άλλαζε σχήμα. Ο σεισμός προκάλεσε την επιμήκυνσή της κατά μία ευθεία, για μερικά μέτρα. Επί 24 λεπτά, το σφαιρικό σχήμα του πλανήτη άρχισε να μεταβάλλεται και να γίνεται ελλειπτικό. Άλλα τόσα λεπτά διήρκησε η επαναφορά της στο σφαιρικό σχήμα” (Παπαζάχος, Ελευθεροτυπία 4-1-2005).

Όμως στο σχόλιο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο άλλο “τσουνάμι” που προηγήθηκε από το γνωστό τσουνάμι, αλλά και ακολούθησε από αυτό.

Αυτό το “τσουνάμι” που προηγήθηκε είναι ο λεγόμενος ηδονιστικός τουρισμός που αναπτυσσόταν και εκαλλιεργείτο στις περιοχές αυτές. Γράφηκε σε έγκυρη εβδομαδιαία εφημερίδα:

“Είναι γεγονός ότι στα μέρη που επλήγησαν ανθεί, εκτός απο τον εξωτικό, και ο ηδονιστικός τουρισμός. Τα τσουνάμι δεν χτύπησαν απλώς εξωτικές χώρες, ζωντανές πόλεις και γραφικά χωριά, χτύπησαν και μέρη όπου ο σεξουαλικός τουρισμός και η παιδεραστία κατέχουν παγκοσμίως τα πρωτεία. Η διεθνής κοινότητα ολοφύρεται για τα 50.000 παιδιά που χάθηκαν, αλλά αδιαφορεί για το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά ήταν και υποψήφια θύματα εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης. Θρηνεί για τη ζωή που δεν έζησαν 50.000 μικρά αγόρια και κορίτσια, αλλά αδιαφορεί αν αυτά τα παιδιά θα πέθαιναν κάθε μέρα” (Νίκος Φελέκης, εφημερίδα “Ο κόσμος του επενδυτή” 31 Δεκ. 2004 - 2 Ιαν. 2005).

Το άλλο “τσουνάμι” είναι αυτό που ακολούθησε από το φοβερό φυσικό φαινόμενο. Πρόκειται για τις λεηλασίες, τις απάτες και τους βιασμούς. Πάλι έγκυρη καθημερινή εφημερίδα αποκαλύπτει:

“Σαν η καταστροφή από το τσουνάμι να μην ήταν αρκετή, πάσης φύσεως εγκληματίες εκμεταλλεύονται τώρα την τραγωδία των πληγέντων με λεηλασίες, απάτες και βιασμούς”. Στην Σρί Λάνκα η οργάνωση προστασίας των γυναικών Women and Media Collective καταγγέλλει: “έχουμε λάβει πληροφορίες για έναν βιασμό, έναν μαζικό βιασμό και επιθέσεις σε γυναίκες και παιδιά, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διάσωσης που διεξήχθησαν χωρίς επίβλεψη στους προσωρινούς καταυλισμούς”. Επίσης η οργάνωση Save the Children προειδοποιεί από την πλευρά της ότι τα παιδιά που έχουν μείνει ορφανά και φιλοξενούνται σε ιδρύματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη σεξουαλική εκμετάλλευση (Ελευθεροτυπία της 4 Ιαν. 2005).

Αισθανόμαστε μεγάλη θλίψη για το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή αυτή και προκαλεί βαθειά συγκίνηση η κινητοποίηση του κόσμου για να βοηθήση. Ποιός όμως θα συγκινηθή από το άλλο “τσουνάμι” που ενέσκυψε στην περιοχή αυτή, αλλά και σε πολλά μέρη του πλανήτη και συνδέεται με τον ηδονιστικό τουρισμό, τις λεηλασίες, τις απάτες και τους βιασμούς; Τί είναι χειρότερο ο τεκτονικός σεισμός ή ο βιασμός της ανθρώπινης ζωής και ψυχής; Ποιός θα συγκινηθή από το άλλο “τσουνάμι” που μαστίζει τις κοινωνίες μας και προκαλεί την αγάπη και την δικαιοσύνη του Θεού;

Ν.Ι.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ

  • Προβολές: 1455

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance