Ανδρέα Σταυρόπουλου: Ετήσιος Απολογισμός Ιδρυμάτων – Μνημόσυνο Ευεργετών

“Αισιοδοξία για τα Ιδρύματα. 65.000 Ευρώ δόθηκαν σε υποτροφίες και βραβεία”

του Ανδρέα Σταυρόπουλου

(αναδημοσίευση από την Εφημερίδα “Εμπρός”, της 24-12-2004)

“Τα πράγματα πάνε καλά για τα ιδρύματα, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και γεμάτοι αισιοδοξία για το μέλλον τους” ήταν η φράση με την οποία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος έκλεισε την τρίωρη συζήτηση σχετικά με τα ευαγή ιδρύματα της πόλης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η αισιοδοξία του κ. Ιεροθέου πηγάζει κυρίως από την αισθητή βελτίωση των οικονομικών τους: Το ποσό-ρεκόρ που διέθεσαν ή θα διαθέσουν τα Ιδρύματα για βραβεία και υποτροφίες εντός της ακαδημαϊκής χρονιάς 2004-2005 ανέρχεται στα 65.137 ευρώ (22.195.000 δραχμές). Ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, που είναι απόρροια της συστηματικής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην διαχείρηση των Ιδρυμάτων.

Η κατάσταση, βέβαια, θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Το παραδέχτηκε και ο κ. Ιερόθεος, που κάνοντας την ετήσια αποτίμηση δεν δίστασε να επωμιστή την πλήρη ευθύνη για την πορεία των Ιδρυμάτων όντας Πρόεδρός τους. Ωστόσο έδειξε αποφασισμένος όπου ακόμα δεν το έχει πράξει, να θέση ενώπιον των ευθυνών τους και τα υπόλοιπα “γρανάζια” των Ιδρυμάτων (Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμος, φορείς κλπ.). “Για όλα τα ανοικτά θέματα των Ιδρυμάτων” είπε, “είναι ενήμεροι αυτοί που πρέπει, με σειρά εγγράφων που τους έχω αποστείλει”. Ο κ. Ιερόθεος μάλιστα έδειξε έτοιμος να πάρη ο ίδιος πρωτοβουλίες σε περίπτωση που δεν λάβει τις απαντήσεις που περιμένει.

Παρών στην συζήτηση ήταν και ο Δήμαρχος Γιάννης Νταουσάνης, ο οποίος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ανεγνώρισε την κοινωνική προσφορά των ιδρυμάτων, ενώ είχε και κάποιες αντεγκλήσεις με τους Γιάννη Βαρδακουλά και Αντώνη Πούλο, σχετικά με το αν ο Δήμος ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του προς τα ιδρύματα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα, με τον κ. Ιερόθεο να αναλαμβάνη ρόλο πυροσβέστη, ξεκαθαρίζοντας πώς όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ιδρυμάτων βρίσκονται εκεί που βρίσκονται για να υπηρετούν τους σκοπούς των ιδρυμάτων και όχι των φορέων που εκπροσωπούν.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης, ακολούθησε η απονομή των υποτροφιών και των χρηματικών βραβείων στους μαθητές που περίμεναν υπομονετικά στην κατάμεστη αίθουσα. Αξίζει τέλος να σημειωθή πώς φέτος ήταν η πρώτη φορά που τα χρήματα δόθηκαν στους δικαιούχους σε μορφή επιταγής (sic).

Που πήγαν υποτροφίες, βοηθήματα και βραβεία

Το Ίδρυμα Ανδρέα Τσάρα διέθεσε για υποτροφίες το ποσό των 17.608 ευρώ. Συγκεκριμένα, για συνεχιζόμενες υποτροφίες οι Σπυρίδων Βελαώρας, Πολύκαρπος Καρκαβίτσας, Φοίβος Σύψας, Ευθύμιος Ζέλιος, Σεραφείμ Δημαράς, και Παναγιώτης Ζάρας έλαβαν ταπό 2.200 ευρώ, ενώ και οι δύο νέοι υπότροφοι, ο Νικόλαος Καλογερής και ο Παναγιώτης Μπίμπας πήραν το ίδιο ποσό.

Δύο νέες υποτροφιες, που θα συνεχιστούν αν οι επιδόσεις των δικαιούχων στα μαθήματά τους είναι ικανοποιητικές, δόθηκαν από το Κληροδότημα Δημ. Ασημακοπούλου. Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Λόης και ο Παναγιώτης Κουβαράς έλαβαν από 2.348 ευρώ διαμορφώνοντας έτσι το συνολικό ποσόν που διέθεσε το Κληροδότημα στα 4.696 ευρώ.

Από το Ίδρυμα Γαβριήλ Οικονόμου δόθηκε εφάπαξ βοήθημα 440 ευρώ στους μαθητές που αποφοίτησαν από τα δύο ΤΕΕ της πόλης και αρίστευσαν στα τμήματά τους. Από το 1ο ΤΕΕ το βοήθημα έλαβαν οι Βασίλειος Δούνης, Χαράλαμπος Μπερτσούλης, Αλέξανδρος Γιόξας και Αναστάσιος Δημόπουλος, ενώ από το 2ο ΤΕΕ οι Παναγιώτης Μπίμπας, Ιωάννης Κατσάμπας, Χρήστος Πολιτόπουλος και Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Το συνολικό ποσόν που διέθεσε το Ίδρυμα έφτασε τα 3.521 Ευρώ.

Το Κληροδότημα Δημ. Πλούμη ξεκίνησε την χορήγηση υποτροφιών σε δύο φοιτητές που κατάγονται από την Αμπελακιώτισσα. Το ποσόν της υποτροφίας καθορίστηκε στα 125 Ευρώ μηνιαίως και θα συνεχισθή για όλα τα χρόνια σπουδών, αν η επίδοση στα μαθήματα των δικαιούχων, Χριστόφορου Χρονόπουλου και Δημητρίου Κανέλλου, είναι ικανοποιητική. Επίσης το Κληροδότημα έδωσε εφάπαξ το ποσόν των 1.000 ευρώ σε 18 φοιτητές που είχαν καταθέσει παλαιότερα αιτήσεις για υποτροφίες, αλλά λόγω νομικών κωλυμάτων δεν είχε καταστή δυνατή η χορήγησή τους. Οι 18 δικαιούχοι είναι Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Ιωάννα Αθανασοπούλου, Αλεξία Δούρου, Μαρία Δούρου, Τατιάνα Δούρου, Αντώνιος Ζωϊτός, Δημήτριος Ζωϊτός, Λαμπρινή Κανέλλου, Ηλιάνα Κόγκου, Αθανασία Πατούχα, Ελένη Πλούμη, Νικόλαος Πλούμης, Σταύρος Ράϊκος, Ιωάννης Σιάππικας, Ανδρέας Τζουμέρκας, Γεώργιος Τζουμέρκας, Απόστολος Τζουμέρκας και Παναγιώτης Χρονόπουλος. Το συνολικό ποσόν που διέθεσε το Κληροδότημα ανέρχεται στα 21.000 ευρώ.

Το Κληροδότημα Ανδρέα Κοζώνη ξεκίνησε την μηνιαία χορηγία 88 ευρώ σε δύο μαθητές της Α΄ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, τους Νικόλαο Μπερτσιά και Παναγιώτη Νικολόπουλο. Το βοήθημα θα συνεχισθή μέχρι οι δύο μαθητές να τελειώσουν το Λύκειο, εφόσον εξακολουθούν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Το συνολικό ποσόν που θα χορηγήση το Κληροδότημα για το 2005, ανέρχεται στα 2.112 ευρώ.

Το ίδρυμα υποτροφιών Λεωνίδα Χαραλάμπους-Κολοκύθα για το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 ανακήρυξε δύο υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές. Την πρώτη έλαβε η Εύη-Παρασκευή Νούλα, πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου για σπουδές απόκτησης Master of Arts Management City University του Λονδίνου και την δεύτερη την πήρε η Χαριτίνη Σταυροπούλου, πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο London School of Economics με θέμα την Οικονομία της Υγείας. Η διάρκεια των δύο αυτών υποτροφιών είναι δωδεκάμηνη, το δε ποσόν ανέρχεται στα 600 Ευρώ μηνιαίως για την κάθε δικαιούχο. Συνολικά το Ίδρυμα Κολοκύθα θα δαπανήση το ποσόν των 14.400 ευρώ.

Το Ίδρυμα Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη-Νόβα απένειμε χρηματικό βραβείο αξίας 150 ευρώ στον πρώτο σε βαθμολογία μαθητή ή μαθήτρια κάθε τάξης των τριών Λυκείων της πόλης. Από το 1ο Λύκειο βραβεύτηκαν οι Γεώργιος Κοσυφάκης, Παναγιώτης Νικολόπουλος, Αντωνία-Μαρία Κυρίτση και Αρχοντία Βρέττα, από το 2ο Λύκειο οι Σπυρίδων Σταυρόπουλος, Ευθυμία Τουμπάνου και Χαράλαμπος Σερέτης, ενώ από το 1ο ΤΕΕ το χρηματικό βραβείο πήραν οι Αντώνιος Καλαρύτης, Λάμπρος Δούνης, Λιλιάνα Σκούρτη, Γεωργία Δούνη και Βασίλειος Δούνης. Συνολικά το Ίδρυμα Νόβα χορήγησε βραβεία αξίας 1.800 ευρώ.

 

  • Προβολές: 1461

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance