Εἰδήσεις Ἰανουαρίου 2005

Κοιμήθηκε ο Πολύκαρπος Κωστός από το χωριό Αμπελακιώτισσα της Ναυπακτίας. Ο Πολύκαρπος Κωστός ήταν για χρόνια αντιπρόεδρος του Συλλόγου των φίλων της Μονής Αμπελακιωτίσσης, αλλά και μετά την αποχώρησή του δεν έπαυσε να συνεργάζεται και να εκδηλώνη παντοιοτρόπως την αγάπη του προς το Μοναστήρι. Βοηθούσε συχνά ως ψάλτης στην Ιερά Μονή αλλά και στην Ενορία του ομωνύμου χωριού. Για ένα διάστημα, που ο π. Ραφαήλ ήταν ακόμη μόνος του, και μάλιστα όταν χρειάσθηκε να μεταβή στην Αθήνα για λόγους υγείας, ο Π. Κωστός είχε καθίσει ως φύλακας στο Μοναστήρι. Ευχόμαστε ο Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Πολυκάρπου, να τον αναπαύση.

***

Τα 100 φύλλα συμπλήρωσε “Ο ΝΕΧΩΡΙΤΗΣ” το έντυπο του Συλλόγου Νεοχωριτών Ναυπακτίας που εδρεύει στην Αθήνα και φιλοδοξεί να είναι σημείο αναφοράς και φωνή των Νεοχωριτών, όπου και αν βρίσκονται. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των εν Αθήναις διαμενόντων Νεοχωριτών και σε όλους τους συνεργάτες της εφημερίδας, στην οποία ευχόμαστε να “χιλιάση” τα φύλλα της.

Ο έρανος για τους σεισμοπαθείς της Ν.Α.-Ασίας   

Η Ιερά Μητρόπολή μας έστειλε την βοήθειά της για την πληγείσες από σεισμό περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μετά από Εγκύκλιο που διαβάστηκε την Πρωτοχρονιά στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές έγινε έρανος στους Ναούς την ημέρα των Φώτων, ενώ οι Χριστιανοί έφεραν στους ενοριακούς Ναούς ανθρωπιστικό υλικό.

Συγκεντρώθηκαν: 27.250 ευρώ, 3 μπαλέτες γάλα εβαπορέ (3 τόνοι), 3 μπαλέτες κλινοσκεπάσματα και 1 μπαλέτα διάφορα τρόφιμα και φάρμακα, τα οποία εστάλησαν στην Ιερά Σύνοδο που ανέλαβε και την περαιτέρω προώθησή τους στον τόπο της καταστροφής.

Η φωτογραφία είναι από την αποθήκη του εργοστασίου του κ. Κοτρώνη (στην οικογένεια του οποίου οφείλονται πολλές ευχαριστίες), όπου συγκεντρώθηκε και συσκευάσθηκε επιμελημένα το ανθρωπιστικό υλικό από τους Χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας.

Βασιλόπιττα Συνεργατών

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κόπηκε η Βασιλόπιττα για τους συνεργάτες του Μητροπολίτου (Ιερείς των Γραφείων, Εφημερίους, Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, Ιεροψάλτες, Νεωκόρους, Κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης, Κατηχητές) στην Αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους αυτούς τους συνεργάτες του για το πολύτιμο και αθόρυβο έργο που επιτελούν στους τομείς της διοίκησης, της κατήχησης, της φιλανθρωπίας και ευχήθηκε τα δέοντα. Το φλουρί έπεσε στον αριστερό Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου κ. Χρήστο Σιαμπαλή.

Ημερολόγια 2005

Κάθε χρόνο μας αποστέλλουν τα ημερολόγιά τους ορισμένοι φορείς, σύλλογοι, σχολεία, κ.ά., τους οποίους και ευχαριστούμε για την ευγενική τους χειρονομία. Θα κάνουμε μια μικρή αναφορά σε μερικά από αυτά που κατά την γνώμη μας ξεχώρισαν είτε για το θέμα που επέλεξαν να προβάλουν είτε για την ενδιαφέρουσα έκδοση…

Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο είναι και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που με μία πολύ καλαίσθητη έκδοση το αφιερώνει στους συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες, εξαιρέτως στους ανθρώπους εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κώφωσης.

Με σκίτσα επιλεγμένα με ιδιαίτερη προσοχή τονίζεται η αξία της νοηματικής γλώσσας και η αναγκαιότητά της για τις ημέρες μας. Το ημερολόγιο προλογίζει ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος καθώς και ο διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Αρχιεπισκοπής π. Αντώνιος Καλλιγέρης και ο κ. Στέφανος Πατρινός, θεολόγος, διερμηνέας της νοηματικής γλώσσας.

Ένα άλλο ημερολόγιο είναι αυτό του Συλλόγου Πλατανιωτών της Αθήνας που είναι αφιερωμένο στην τέχνη του Πλατάνου. Παρουσιάζονται έργα της λιθογλυπτικής, της εκκλησιαστικής τέχνης και της νεοελληνικής πλαστικής. Έξοχα δείγματα του λαϊκού πολιτισμού και της αισθητικής αποτελούν τα λιθανάγλυφα, τα “κεντήματα” της πέτρας που προέρχονται από τα σπίτια του Ροντήρη, του Κωλλέτα κ.ά. Αντιπροσωπευτικά έργα της εκκλησιαστικής ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής αποτελούν η φορητή εικόνα του Αγίου Νικολάου από το ναό του χωριού και η ανατολική του αψίδα. Παρουσιάζεται η προτομή του Ν. Μαραθέα που φιλοτέχνησε ο Δημήτριος Φιλιππότης της γνωστής Τηνιακής οικογένειας γλυπτών και ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της νεοελληνικής γλυπτικής.

Ευχόμαστε σε όλους έμπνευση με ιδέες και έργα πάντα πρωτοποριακά και υπεύθυνα.–

Α.Σ.Π.

Ναυπακτιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης

Τα εκατό χρόνια συμπλήρωσε το έτος που πέρασε η Ναυπακτιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης. Οράματα, πόνος, δυσκολίες, χαρές, ξενιτειά, θλίψεις, ευημερία, όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός προσωπικού πάζλ από την ζωή τόσων ανθρώπων που ζουν στην αλλοδαπή.

Η Ναυπακτιακή Αδελφότητα Ν.Υ. ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες λόγω της επετείου των εκατό ετών από την ίδρυσή της εξέδωσε έναν επετειακό τόμο υπό τον τίτλο “1904-2004, 100th Anniversary NAYPACTIAN BROTHERHOOD OF N.Y, Ναυπακτιακή Αδελφότης Ν.Υ.”. Εκεί περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο χαιρετισμός του Ύπατου Προέδρου ΟΣΕΑΚ κ. Αποστόλου Αλεξοπούλου, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, του Κυβερνήτου κ. George E. Pataki, της Γενικής Προξένου της Ελλάδος στην Ν. Υόρκη κ. Αικατερίνης Μπούρα, του Νομάρχου Αιτωλοακαρνανίας κ. Δ. Σταμάτη και του Δημάρχου Ναυπάκτου κ. Ιω. Νταουσάνη.

Ευχόμαστε στους αγαπητούς ξενιτεμένους Ναυπακτίους αδελφούς μας κάθε καλό ώστε να συνεχίσουν με την ίδια ενεργητικότητα το έργο που επιτελούν.

Α.Σ.Π.

“Δάφνη”

Εξεδόθη το τεύχος 12 (2005) του ετήσιου Περιοδικού “Η Δάφνη” που εκδίδει ο “Πνευματικός Όμιλος Δαφνιωτών Ναυπακτίας” και επιμελείται ο Γυμνασιάρχης Μάρκος Μεντζάς.

Το Περιοδικό κατορθώνει να δημοσιεύη κείμενα πενήντα (50) περίπου Ναυπακτίων συνεργατών του και άλλων δόκιμων εργατών των γραμμάτων, που αναπτύσσουν, ο καθένας από την σκοπιά του, μια ποικιλία θεμάτων με κεντρική αναφορά την Ναυπακτία, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του Περιοδικού είναι αφιερωμένο σε ειδήσεις και σχόλια για ό,τι συμβαίνει κυρίως στην Ναυπακτία, φιλτραρισμένα με την “ερμηνεία” του Περιοδικού.

Στο συγκεκριμένο τεύχος φιλοξενείται και συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου στον κ. Μάρκο Μεντζά. Απαντά σε ερωτήσεις σχετικά την θρησκεία, την παγκοσμιότητα, το έθνος-πατρίδα, την αυθεντία στην Ορθοδοξία, την εξέλιξη του προβλήματος της Μονής Μεταμορφώσεως.

Ο κ. Μεντζάς μας απέστειλε το τεύχος του 2005, γράφοντάς μας τα εξής:

“Αγαπητή Εκκλησιαστική Παρέμβαση

Πάντα με ιδιαίτερη χαρά διαβάζω το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, καθόσον το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.

Δεν το κρύβω ότι είσαι από τις καλύτερες Χριστιανικές Εφημερίδες!

Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γινότανε αλλοιώς, καθόσον υπάρχουν στις τάξεις σου αρκετά κοφτερά μυαλά και ψυχές που αγωνίζονται τίμια να διεισδύουν στα μύχια της ανθρώπινης ύπαρξης…

Και "η δάφνη", το 12ο τεύχος της οποίας σάς αποστέλλουμε, αγωνίζεται με τις όποιες πνευματικές δυνάμεις κατορθώνει να επιστρατεύση…, να αναγνώση την συγκυρία…, και να πορευθή αναζητώντας πάντα το ό,τι καλύτερο…

Έχω την άποψη ότι: η γνήσια ορθολογιστική αναζήτηση της Αλήθειας, όσο και η γνήσια αποκαλυμένη Αλήθεια…, δεν μπορεί να μην ταυτίζονται…

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη

Μάρκος Μεντζάς (Γυμνασιάρχης – Φυσικός, Υπεύθ. Ύλης του Περιοδ. "η δάφνη"”.–

***

Το Σάββατο μετά τα Φώτα, 8 Ιανουαρίου 2005, τελέσθηκε μετά την Θ. Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό της Πόλης εικοσαετές μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.Χ.Ε. Βασιλείου Νικολαΐδη. Λειτουργός ήταν ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος παρέστη συμπροσευχόμενος. Μετά το “εκκλησιαστικό μνημόσυνο” επηκολούθησε “φιλολογικό μνημόσυνο” στην αίθουσα του Θρόνου, στο οποίο μίλησαν ο Δευτερεύων κ. Στέφανος, ο κ. Δημήτριος Φραγκόπουλος, Άρχων Διδάσκαλος του Γένους, ο κ. Δημήτριος Δεμιρτζής, Καθηγητής, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την προσφορά του αειμνήστου Άρχοντος της Μητρός Εκκλησίας.

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) κ. James D. Wolfensohn, θα μεταβή στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας προκειμένου να λάβη μέρος στο 4ο Διεθνές Συνέδριο “Πίστεως και Αναπτύξεως”, το οποίον θα εξετάση τους τρόπους συνεργασίας των ανθρώπων της Θρησκείας και της Αναπτύξεως  για την καλύτερη αντιμετώπιση των αυξανομένων κοινωνικών εντάσεων και της παγκόσμιας φτώχειας που απειλούν την ασφάλεια του πλανήτη.

Το Συνέδριο υποστηρίζεται από την Κυβέρνηση της Ιρλανδίας, με την Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της οποίας προβλέπεται να έχη ιδιαίτερες συναντήσεις ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Πατριάρχης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Γρηγόριο και Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη, θα χοροστατήση κατά τον εσπερινόν της 31ης Ιανουαρίου στον Ι. Ναόν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Δουβλίνου, για να έχη την ευκαιρίαν να επικοινωνήση και να ευλογήση τους εκεί εγκατεστημένους Ορθοδόξους, διαφόρων εθνικών προελεύσεων.

***

Στις 30 Ιανουαρίου 2005, στους εορτασμούς της μνήμης των Τριών Ιεραρχών, θα παρευρεθή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Ο Πατριάρχης, η κ. Γιαννάκου και ο Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας κ. Hüseyin Çelik èα παραστούν και θα μιλήσουν μετά την Θ. Λειτουργία στην τελετή που θα γίνη στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, με αφορμή την λήξη των εορτασμών των 550 ετών από την ίδρυσή της, οι οποίοι διήρκεσαν ολόκληρο το έτος 2004.

***

Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκε ο βουλευτής κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που είχε ως Υφυπουργός Εξωτερικών με την Εκκλησία της Ελλάδος και δη την Μ.Κ.Ο. “Αλληλεγγύη”, την χαρά του για την συνέχισή της από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και την διαπίστωση ότι αυτή πρέπει να εξακολουθήση να υφίσταται δυναμικά και στο μέλλον, ανεξαρτήτως προσώπων και κυβερνήσεων. Υπογράμμισε δε την αναγκαιότητα δημιουργίας γέφυρας συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον Ο.Η.Ε. προς την κατεύθυνση της καλύτερης αξιοποίησης της ανθρωπιστικής βοήθειας που Αυτή συγκεντρώνει για την ανακούφιση πληγέντων συνανθρώπων μας ανά τον κόσμο. Παράλληλα, επισήμανε την άμεση κινητοποίηση των μηχανισμών της Εκκλησίας μετά την πρόσφατη τραγωδία στην περιοχή της ΝΑ Ασίας και εξήρε την σημαντική προσφορά Της και την αλληλεγγύη που επέδειξε και επιδεικνύει στο πλευρό των δοκιμαζόμενων πληθυσμών. Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Λοβέρδο για τη συνεργασία που είχε μαζί του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών.

***

Τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκε η βουλευτής κ. Λ. Κανέλλη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μακαριώτατος ενημέρωσε την κ. Κανέλλη για τις πρωτοβουλίες συμπαράστασης στους εμπερίστατους αδελφούς μας στη ΝΑ Ασία που ανέλαβε η Εκκλησία μας, με όχημα την Μ.Κ.Ο.“Αλληλεγγύη”, αμέσως μετά την πρωτοφανή τραγωδία που έπληξε την περιοχή.

Από την πλευρά της, η κ. Κανέλλη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και για την ορθολογική και διαφανή διαχείριση του ανθρωπιστικού υλικού και του ποσού που συγκεντρώθηκε από προσφορές πολιτών. Εξήρε δε την αλληλεγγύη που η Εκκλησία μας και ο λαός μας επέδειξαν και επιδεικνύουν στο πλευρό των πληγέντων συνανθρώπων μας.

***

Τον τελευταίο καιρό Ενορίες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Κύπρο έχουν δείξει ενδιαφέρον να κτίσουν ομώνυμους Ναούς στην Ιεραποστολική Επισκοπή Μποκόμπα. Το 2003 κτίστηκε ο Ναός της Αναλήψεως – KAIBANJA από τον ομώνυμο Ναό στην Ελλάδα και ο Ναός των Αγίων Πάντων – KASIKIZI από ομώνυμο Ναό στις ΗΠΑ. Το 2004 κτίστηκε ο Ναός του Αγίου Δημητρίου – IBAMBA από ομώνυμο Ναό στην Κύπρο.

***

Ο δημοσιογράφος Nicholas D. Kristof σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους Times της Ν. Υόρκης και αναδημοσιεύθηκε από την Καθημερινή, γράφει ότι: “Τα περίπου 150.000 θύματα του τσουνάμι βρίσκονται μέσα στο περιθώριο λάθους των εκτιμήσεων για τα ετήσια θύματα της ελονοσίας. Ως και 2 εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι παιδιά και στο σύνολό τους στην Αφρική... Αυτό τον μήνα, όπως και κάθε μήνα, περισσότερα άτομα χάνουν τη ζωή τους από ελονοσία (165.000 και πλέον) και AIDS (240.000 άτομα) από όσα χάθηκαν από τα τσουνάμι, ενώ σχεδόν ισάριθμα θα πεθάνουν από διάρροια (140.000)”. Αυτά έγραψε ο Nicholas D. Kristof για να προκαλέση το φιλότιμο της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία με λιγότερα από 3 δισ. δολλάρια θα μπορούσε να σώση 2 εκατομμύρια ζωές από την ελονοσία. Σε άλλο σημείο, βέβαια, του άρθρου του, με δηκτική διάθεση, σημειώνει, ότι οι Αμερικανοί φάνηκαν, σε ποσοστό, λιγότερο γενναιόδωροι από τους Δανούς, τους Ολλανδούς, τους Βέλγους, τους Γάλλους και τους Έλληνες, σε προσφορά χρημάτων στα θύματα των τσουνάμι. Αυτό, φυσικά, δεν βοηθά στην δημιουργία καλής εικόνας στους “προστάτες” της ελευθερίας του πλανήτη!...

 

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1511

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance