Εἰδήσεις Μαρτίου 2005
Βράβευση του Μητροπολίτου από την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία
Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιττας, κατά την οποία η ΠΑΝ.ΣΥ. βράβευσε έξι προσωπικότητες από τις επαρχίες της Αιτωλοακαρνανίας που διακρίνονται στα γράμματα, τις τέχνες και γενικότερα τον πολιτισμό.
Συγκεκριμένα, μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΠΑΝ.ΣΥ. κ. Φιλίππου Φαρμάκη, βραβεύθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο Παναγιώτης Κοντός, Γεν. Γραμματέας Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Προκόπης Παπαδημητρίου Διδάσκαλος, ο κ. Παναγιώτης Σόμπολος Δημοσιογράφος, ο κ. Γεώργιος Σταθόπουλος Ζωγράφος και ο κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος Συγγραφέας-Ιστοριοδίφης.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων Αετού, Κωνωπίνας, Εμπεσσού και το χορευτικό της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βάλτου.–
“Εκκλησία και αθλητισμός”
Υπάρχει στην Θεσσαλονίκη ένας Σύλλογος που φέρει το όνομα “Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Βαμβίνης”. Τον αποτελούν άνθρωποι που συνδέθηκαν πνευματικά και αλιεύθηκαν από το κήρυγμα, το παράδειγμα και την αγάπη του Ιεροκήρυκος –καί για ένα διάστημα Πρωτοσυγκέλλου– της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Κωνσταντίνου Βαμβίνη, ο οποίος έκλεισε την επίγεια ζωή του 49 ετών, υπηρετώντας στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Ο Σύλλογος αυτός, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, διοργάνωσε το διήμερο 26-27 Φεβρουαρίου εκδηλώσεις προς τιμήν του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου, στις οποίες ήταν καλεσμένος ως ομιλητής ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.
Το Σάββατο τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Συκεών και μνημόσυνο υπέρ του π. Κωνσταντίνου. Εν συνεχεία στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού τραγούδησε δημοτικά τραγούδια η χορωδία και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς το χορευτικό των γυναικών της Ενορίας. Ακολούθησε απονομή αναμνηστικής πλακέτας του Συλλόγου στον Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο και τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, που είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου. Οι τιμηθέντες Αρχιερείς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρός κ. Νικόλαος Μακραντωνάκης, αντιδήμαρχος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο Γραμματέας του Συλλόγου Ιατρός κ. Αλέξανδρος Σταυράκης, αντιδήμαρχος στον Δήμο Νεαπόλεως, καθώς και οι ανεψιοί του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου, Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Στυλιανός Βαμβίνης και Πρωτοπρ. Θωμάς Βαμβίνης, απηύθυναν χαιρετισμό και κατέθεσαν τις δικές τους αναμνήσεις και σκέψεις για τον Αρχιμ. Κωνσταντίνο.
Την Κυριακή τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο στο περικαλλέστατο νέο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, και εν συνεχεία στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Νεαπόλεως ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα “Εκκλησία και Αθλητισμός” σε ένα κοινό που αποτελείτο από τα μέλη του Συλλόγου και από νέους των Συνάξεων της Μητροπόλεως. Παρόντες ήσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Δήμαρχος Νεαπόλεως και άλλοι επίσημοι, οι οποίοι και χαιρέτησαν με κατάλληλα λόγια την ομήγυρη.
Τα βασικά σημεία της εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου ήσαν τα εξής:
1. Η γνωριμία του Σεβασμιωτάτου με τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη. 2. Η αξιοποίηση του αθλητισμού από την Εκκλησία. Τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν: α) Η Εκκλησία δεν είναι ένα αθλητικό σωματείο, αλλά είναι κοινότητα Θεού και ανθρώπων, ζώντων και κεκοιμημένων, ανθρώπων και αγγέλων, Σώμα Χριστού και κοινωνία θεώσεως. Είναι θεραπευτήριο. β) Ο άνθρωπος ως ψυχοσωματική ύπαρξη. Έτσι τον αντιμετωπίζει η Εκκλησία, η οποία αποβλέπει στην άσκηση, την υγεία, την σωτηρία ψυχής και σώματος, σε αντίθεση με αρχαιοελληνικές φιλοσοφικές τάσεις και πολλές χριστιανικές αιρέσεις. γ) Η προσφορά του αθλητισμού, στην παιδική και νεανική κυρίως ηλικία. δ) Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. ε) Τα μηνύματα από τον αθλητισμό, μεταξύ των οποίων: η ομαδικότητα, η αυτοσυγκέντρωση του ανθρώπου, ο νόμιμος συναγωνισμός, η ανάγκη του αγώνα στην ζωή με μεθοδικότητα και προσωπική άσκηση, η μεγάλη αξία του χρόνου στην ζωή μας, η αξία του προπονητού και του διαιτητού, η ανάγκη να έχη ο άνθρωπος υψηλούς στόχους στην ζωή του και να μη περιορίζεται στα χαμηλά επίπεδα κ.ά..
Μετά το πέρας της ομιλίας έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος και η συνοδεία του φιλοξενήθηκαν από τον Σεβασμιώτατο κ. Βαρνάβα στο Επισκοπείο, όπου συνάντησαν τον σεβαστό πρ. Μητροπολίτη Νεαπόλεως κ. Διονύσιο, που τους έδειξε όπως το συνηθίζει, αρχοντική αγάπη, ενθυμούμενος με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη τα πρόσωπα που από παλαιά τους συνέδεαν με φιλία.
Από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου παραθέτουμε κατωτέρω την εισαγωγή και τον επίλογο που αναφέρονται στον τιμώμενο Αρχιμ. Κωνσταντίνο Βαμβίνη.
* * *
“Θα αρχίσω την ομιλία μου με μια περιγραφή και διαπίστωση.
Γνώριζα έναν Κληρικό που του προτάθηκε να λάβη την θέση της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για σημαντική θέση… από όπου μπορεί να αναδειχθή στην εκκλησιαστική ηγεσία...
Όμως ο Κληρικός αυτός, που είχε εργασθή προηγουμένως μεταξύ των νέων, αισθανόταν μια πνευματική ασφυξία και από την ατμόσφαιρα των Γραφείων, με την μονότονη εργασία, και από τα όσα ήταν υποχρεωμένος να ακούη, να βλέπη και να διαισθάνεται. Μπορούσε όμως να υποκριθή, να υποδουλώση την ελευθερία του προκειμένου να επιτύχη τον στόχο του να γίνη Επίσκοπος.
Ο Κληρικός, όμως, αυτός δυσανασχετούσε, αναπολούσε τα πνευματικά του παιδιά που τα είχε αφήσει, ώσπου κάποια μέρα πήρε την ηρωϊκή απόφαση να φύγη από τα Συνοδικά Γραφεία και να επιστρέψη στον οικείο του τόπο, που ήταν οι αγαπητοί του νέοι και το ιεροκηρυκτικό και ποιμαντικό του έργο στην Μητρόπολη που υπηρετούσε....
Ο Κληρικός αυτός… ήταν ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος Βαμβίνης και τα παιδιά εκείνα είσθε εσείς, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου, φθασμένοι Επιστήμονες και καλά μέλη της κοινωνίας. Σάς αγάπησε ο π. Κωνσταντίνος και εσείς με την πράξη σας αυτή και την παρουσία σας εδώ ανταποδίδετε την αγάπη σας προς το πρόσωπό του. Θερμά σάς συγχαίρω γι’ αυτό και σάς χειροκροτώ με την καρδιά μου…”.
Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε την ομιλία του ως εξής:
“…Ο π. Κωνσταντίνος Βαμβίνης, από ό,τι φαίνεται άφησε μνήμη και είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα για κάθε Κληρικό να αφήνη μνήμη από όπου περάσει. Και εμείς ευχόμαστε να βρίσκεται μέσα στην μνήμη του Θεού και να του δοθή ο στέφανος της ζωής.”–
Νεκρολογία - Ιερεύς Νικόλαος Καλογερής
Ο π. Νικόλαος Καλογερής γεννήθηκε στο Ρηγάνι Ναυπακτίας (1919), νυμφεύθηκε την Όλγα Γουπίου (1938), με την οποία απέκτησε έναν υιό, τον Δημήτριο, ενώ άλλο ένα παιδί τους κοιμήθηκε σε νηπιακή ηλικία. Πριν ιερωθή εργάσθηκε ως ζωέμπορος, καφετζής και Πρόεδρος της Κοινότητος Ρηγανίου. Φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Κορίνθου. Χειροτονήθηκε Διάκονος (30-6-1952) και κατόπιν Πρεσβύτερος (6-7-1952) από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Χριστοφόρο. Υπηρέτησε στις Ενορίες Κλεπά (1952-1954), Δορβιτσάς (1954-1955) και Ρηγανίου (1955-1990). Υπηρέτησε επίσης στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως επί αρχιερατείας Δαμασκηνού και Αλεξάνδρου ως υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου. Κοιμήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου.
Η κηδεία του τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ρηγανίου με την συμμετοχή πολλών Ιερέων. Ο Σεβασμιώτατος, που γνώρισε τον π. Νικόλαο ως συνταξιούχο, μνημόνευσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από την περίοδο της ασθενείας του π. Νικολάου που φανερώνουν το εκκλησιαστικό του φρόνημα.
Ο π. Νικόλαος ήταν πολύ αγαπητός και έχαιρε εκτιμήσεως στο χωριό του και την Ναύπακτο και αυτό φάνηκε στην εξόδιο ακολουθία που ήταν πάνδημη.
Να είναι αιωνία η μνήμη του.–
Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό, στον οποίο εκκλησιάσθηκαν πολυμελείς όμιλοι προσκυνητών από την Ελλάδα.
Κατά την Πατριαρχική και Συνοδική θεία Λειτουργία της Κυριακής, ο Πατριάρχης ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου κ. Ελπιδοφόρου Λαμπρυνιάδου, νέου Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου.
Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Αρχιερείς από όλα τα μέρη του κόσμου, εκπρόσωποι άλλων Πατριαρχείων και Εκκλησιών, Κληρικοί και Μοναχοί, ο κ. Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, πολιτικοί, Πρόξενοι διαφόρων Κρατών, Άρχοντες Οφφικιάλοι, παράγοντες της Ομογενείας, άλλοι επίσημοι, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.
Μετά την απόλυση της θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης χειροθέτησε τον νεοχειροτονηθέντα στο Οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας.
Στην συνέχεια ανεγνώσθη το Τρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των μακαρίων ψυχών πάντων των υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως αγωνισαμένων και τελειωθέντων εν αυτή και ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων.
Έπειτα επακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου, κατά την διάρκεια της οποίας μίλησε ο νεοχειροτονηθείς, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και ο Πατριάρχης.–
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον νέο Αρχιγραμματέα κ. Ελπιδοφόρο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Εκ νεότητός σου ήσο φέρελπις, όντως ελπιδοφόρος, διό και Ελπιδοφόρον σε ωνομάσαμεν κατά την πρώτην χειροτονίαν σου, τελεσθείσαν εδώ υπό του προκατόχου σου εις τα συνοδικά Σέκρετα, αδελφού αγίου Φιλαδελφείας”. Επίσης αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στους προαχθέντες σε θέσεις του Πατριαρχείου, Υπογραμματέα Αρχιμ. κ. Βαρθολομαίο , Μ. Αρχιδιάκονο κ. Στέφανο, Δευτ. Διάκονο κ. Μάξιμο, Τριτ. Διάκονο κ. Ανδρέα και Διάκονο κ. Νεόφυτο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε επίσης την προσφορά και το πρόσωπο του απελθόντος Αρχιγραμματέως Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, ο οποίος δια λόγους υγείας υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του Αρχιγραμματέως, αλλά θα συνεχίζη να λοιπά καθήκοντά του, ως Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Επιτροπής επισκευής και εξωραϊσμού Ναών και ευαγών Ιδρυμάτων και ως μέλος διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών, και ονομάσθηκε Συντονιστής των διαφόρων Πατριαρχικών Γραμματειών.
Ο Πατριάρχης είπε, μεταξύ άλλων:
“Διαδέχεσαι, αγαπητέ άγιε Αρχιγραμματεύ, τον Ιερώτατον αδελφόν και αγαπητόν πνευματικόν ημών υιόν Μητροπολίτην Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, ο οποίος επί δεκαοκταετίαν όλην ετίμησε την θέσιν, τόσον ως Αρχιγραμματεύς όσον και ως Αρχιγραμματεύων μετά την εις Αρχιερέα προαγωγήν του.
Υπερήσπισε τα δίκαια του πανιέρου τούτου Οικουμενικού Θρόνου επιτυχέστατα, με σθένος, με αφοσίωσιν, με πιστότητα, με ανδρείαν, με ζήλον και εργατικότητα απαράμιλλον, παραστήσας εν πολλοίς εαυτόν θυσίαν ζώσαν χάριν της Εκκλησίας μέχρι κλονισμού της υγείας του. Δεν έδωκε και δεν δίδει ακόμη “ύπνον τοις οφθαλμοίς” του “ουδέ τοις βλεφάροις του νυσταγμόν”, παρημέλησε και αυτήν την υγείαν του, προκειμένου όλα να προχωρούν ομαλώς, όλα να ενεργούνται επιτυχώς και εγκαίρως, άμα δε και εγκύρως, ως αρμόζει εις την πρωτόθρονον Εκκλησίαν, όλα να κατευθύνωνται προς δόξαν Θεού. Εάν ημείς σιωπήσωμεν, “και οι λίθοι” των Πατριαρχείων “κεκράξονται”.
Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, άγιε Αρχιγραμματεύ, ότι ο πήχυς του προ σου άλματος ευρίσκεται ήδη πολύ υψηλά ... Γίνου σεμνός και ταπεινός, υπάκουος, διακριτικός, εργατικός, και θα επιτύχης.
… Υπεράνω όλων όμως να υπολογίζης, και συ και ο συνεργάτης σου άγιος Υπογραμματεύων, εις την βοήθειαν, την χάριν και το έλεος του Θεού και εις την προστασίαν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου. Εκείνον πρώτον και Εκείνην ευχόμεθα να ευαρεστήσης και ως Πρεσβύτερος και ως Αρχιγραμματεύς, και έπειτα την αείποτε εσταυρωμένην Μεγάλην ταύτην Εκκλησίαν, την και ιδικήν σου Μητέρα και τροφόν, και κατόπιν να ευαρεστήσης τους νουν έχοντας ανθρώπους…”
Νέο προσκύνημα στην Βόρειο Ήπειρο, στην μνήμη του αγίου Κοσμά
Στην Βόρειο Ήπειρο, 8 μόλις χλμ. πέρα από την Κακαβιά, στην θέση Γορίτσα και στον δρόμο προς το Αργυρόκαστρο, υπάρχει ένας λοφίσκος και κάτω μια σπηλιά. Σ' αυτήν την σπηλιά κοιμόταν ο Πατρο-Κοσμάς και ανέβαινε στην κορυφή και δίδασκε τους κατοίκους που έρχονταν από τα χωριά της Δερόπολης. Η σπηλιά αυτή είχε γίνει επί Ενβέρ Χότζα πολυβολείο.
Πριν λίγα χρόνια, πρωτοβουλία του Θεοδώρου Βεζιάνη, πρώην προέδρου της Ομόνοιας, η σπηλιά έγινε εκκλησάκι, αφού καταστράφηκε το πολυβολείο, μπήκε ένας μεγάλος Σταυρός στην κορυφή του λόφου, έγινε μια σκάλα για να ανεβαίνουν οι προσκυνητές και τοποθετήθηκε μια μαρμάρινη πλάκα που γράφει: “Εδώ το 1775 Γορίτσα – Δερόπολη στο Εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά, ψυχή και Χριστός σάς χρειάζεται, αυτά τα δύο όλος ο κόσμος να πέση επάνω σας, δεν μπορεί να σάς τα πάρη, εκτός και τα δώσετε με την θέλησή σας. Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός”.
Τώρα η σπηλιά, ο λόφος, το εκκλησάκι και ο Σταυρός είναι ένα δεύτερο προσκύνημα για τους Χριστιανούς, μετά τον τάφο του Αγίου στο Κολικόντασι. Όσοι περνούν προς το Αργυρόκαστρο προσκυνούν, ανάβουν το καντήλι του Αγίου και παίρνουν δύναμη για την ζωή.
Ο ίδιος ο Θ. Βεζιάνης δενδροφύτευσε τον λόφο. Θα ανοίξη λογαριασμό και κάποτε θα γίνη ένας Ιερός Ναός, στο δεύτερο αυτό προσκύνημα στην Βόρειο Ήπειρο, 8 μόλις χλμ. από την Κακαβιά (Αντ. Μαστοράκης).–
***
Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει εκπαιδευτική βοήθεια σε μαθητές που την χρειάζονται, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 5000 παιδιά απόρων οικογενειών έχουν ευεργετηθεί από τα 2900 Φροντιστήρια, που είναι μέλη της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, αντιπροσωπεία της ΟΕΦΕ συναντήθηκε με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο και του ζήτησε στενότερη συνεργασία με τις Ενορίες, ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που έχουν ανάγκη.
***
Το 92% των Ελλήνων πιστεύουν εις έναν Θεόν, σύμφωνα με στατιστική έρευνα με θέμα την θρησκεία, που έγινε σε 21 χώρες. Γενικά παρατηρήθηκε ότι η θρησκεία επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην Δύση, παρά τα αντιθέτως νομιζόμενα. Στην Ελλάδα οι γυναίκες πιστεύουν στον Θεό περισσότερο από τους άνδρες, ενώ περισσότερο πιστοί δηλώνουν όσοι είναι πάνω από 60 ετών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι πιστοί όλων των θρησκειών εκκλησιάζονται τακτικά.
***
Στις 3 Φεβρουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε το 1ο Ενιαίο Λύκειο Ναυπάκτου μετά από πρόσκληση του φιλολόγου κ. Πιτσιάκκα Πέτρου και δίδαξε Ιστορία στους μαθητές της Β τάξης. Στην αίθουσα διδασκαλίας συνόδευσε τον Σεβασμιώτατο ο διευθυντής του Σχολείου κ. Απ. Ζορμπάς, ο οποίος προλόγησε το μάθημα. Η διδασκαλία αφορούσε στο Σχίσμα του 1054 μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας, την προϊστορία του και τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για την λεγόμενη “ένωση των Εκκλησιών”. Μετά την διδασκαλία ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών.
- Προβολές: 2467