Κύριο θέμα: Επίκαιρη θεατρική παράσταση - “Τὸ Πάσχα τοῦ Ἰσαάκ”

Στην εύφορη γη φύονται τα μεγαλύτερα αγκάθια· τα πολυτιμότερα πράγματα τα επιβουλεύεται ο πονηρότερος φθόνος· τις μεγαλύτερες αρετές τις περικυκλώνουν οι πιο φαύλες καταστάσεις· την μεγαλωσύνη προσπαθή να μειώση η ιταμότερη μικροπρέπεια· την ζωή την σφιχταγκαλιάζει ο θάνατος· αυτός φαίνεται να είναι ο νόμος στην μεταπτωτική ζωή μας.

Ο νόμος αυτός μοιάζει να “βασιλεύη” και στην αγία γή, την αγία πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου δίδαξε, έπαθε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Μεσσίας. Μεγάλες θρησκείες, φονταμενταλιστικά κινήματα και μεσσιανισμοί προσπαθούν να εγείρουν έτερο τρόπαιο, από τον τίμιο Σταυρό· εθνικισμοί και ποικίλα συμφέροντα επιβουλεύονται την Ιερουσαλήμ και τα ιερά προσκυνήματά της. Να ισχύη, άραγε ο παλαιός λόγος του Δημιουργού “επικατάρατος η γη επί τοις έργοις σου”, ή ο νεώτερος: “αφίεται υμίν ο οίκος υμών έρημος” και “ου μη αφεθή ώδε λίθος επί λίθον”;

*

Οι Ορθόδοξοι έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συζήσουμε με ετεροδόξους και αλλοδόξους. Η καθαρότητα που απαιτούν τα δόγματά μας και η εμμονή μας σε αυτά δεν μας εμποδίζουν να συνυπάρχουμε, εφ' όσον το βασικότερο “δόγμα” είναι αυτό της αγάπης, της αγάπης εν αληθεία.

Ακόμη και όταν παγιωμένες συνήθειες του κοινωνικού και εθνικού βίου και ορμέμφυτες αντιδράσεις δημιουργούν προβλήματα, η αγιότητα που επισκιάζει τους αληθινούς προσκυνητές του Εσταυρωμένου, θεραπεύει τις αντιθέσεις και γεννά με θαυμαστό τρόπο και ασύληπτη σοφία μιμητές και μάρτυρες του Χριστού.

*

Αυτό φαίνεται και στο “Πάσχα του Ισαάκ”.

Παιδιά των νεανικών συνάξεων της Μητροπόλεώς μας “ανέβασαν” θεατρικά μία ιστορία από την επίσης αγία Πόλη, την Πόλη μας, όπου μέσα και πάνω από την παιδική αντιπαλότητα και την αθεολόγητη συνήθεια του “καψίματος του Εβραίου”, γεννιέται, “μέ το Χριστός ανέστη”, μια νέα μεγάλη αγάπη, ένα νέο πρόσωπο της Εκκλησίας του Χριστού.

Η ιστορία είναι από το βιβλίο του π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου “Το Σταυροδρόμι της καρδιάς μου”. Ένας παππούς διηγείται στα εγγόνια του την φιλία του, απ' όταν ζούσε στην Πόλη, με τον Ισαάκ, ένα Εβραιόπουλο. Ο Ισαάκ, παρ' όλη την ενστικτώδη παιδική αντιπαλότητα από τα Ρωμηόπουλα, που εκδηλωνόταν μάλιστα την Μεγάλη Εβδομάδα, αγάπησε τον Χριστό και Τον ομολόγησε, με αποτέλεσμα, αφού σακατεύθηκε από τον πατέρα του, να βαπτισθή και να γίνη μοναχός. Χαρακτηριστικά είναι τα τελευταία λόγια του έργου:

“Ο Ισαάκ μας θύμισε το μαρτύριο τόσων και τόσων που φώναξαν αυτό το "Χριστός ανέστη" στα ματωμένα χώματα της Πόλης. Μετά τον χάσαμε. Μάθαμε πώς έμεινε μήνες στο κρεβάτι και τελικά έμεινε σακάτης.

Ύστερα από πολλά χρόνια άκουσα πώς σε μια σκήτη του Αγίου Όρους ζούσε ένας Ιερομόναχος, που παλιά ήταν Εβραίος και ζούσε στην Πόλη. Ήταν πάντα σιωπηλός και όταν συναντούσε κανέναν, ανασήκωνε λίγο το σακατεμένο σώμα του και έλεγε με σιγουριά "Χριστός ανέστη!"

Ήταν ο φίλος μου ο Ισαάκ!”

*

Το Σάββατο 16 Απριλίου, λοιπόν, στις 7.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, προπασχαλινή εκδήλωση από τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων της πόλης της Ναυπάκτου. Την εκδήλωση ευλόγησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Παραβρέθηκαν επίσης αρκετοί Ιερείς, Κατηχητές και Κατηχήτριες, πολλά παιδιά και γονείς. Την εκδήλωση προλόγισε εν συντομία ο Ιεροκήρυκας π. Καλλίνικος Γεωργάτος.

Το πρόγραμμα περιείχε :

  1. Ύμνους της Εκκλησίας μας, που έψαλλαν τα παιδιά της πειραματικής χορωδίας της Μητροπόλεώς μας, με την διεύθυνση του κ. Νεκτάριου Παπαθανασίου και βοηθό την Κατηχήτρια κ. Άννα-Μαρία Μωϋσίδου.
  2. “Το Πάσχα του Ισαάκ”. Το θεατρικό μετέφερε και δίδαξε η φιλόλογος κ. Χριστίνα Καρανικόλα.
  3. Εργασίες παιδιών από τα Κατηχητικά, που παρουσίαζαν ιστορικά και άλλα στοιχεία για τους Ναούς των ενοριών τους καθώς και την δραστηριότητα της ενορίας τους.
  4. Την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών της ενορίας Αγίου Δημητρίου, που παρακολούθησαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά τα μαθήματα εκμάθησης των Αρχαίων Ελληνικών μέσα από λειτουργικά κείμενα και που δίδαξε η Φιλόλογος κ. Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος αφού συνεχάρη τα παιδιά και ευχαρίστησε τους συντελεστές της γιορτής, τόνισε πώς είναι μεγάλης σημασίας γεγονός η μετάδοση της παράδοσής μας στη νέα γενιά, και παρότρυνε τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στην Εκκλησία, για να εμπλουτίζονται με ανεπανάληπτες εμπειρίες, που θα τις θυμούνται σε όλη τους τη ζωή, αναφέροντας και δικές του εμπειρίες από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, αλλά και από την διακονία του ως Κατηχητής.

Τέλος δόθηκαν αναμνηστικά δωράκια στα παιδιά που κουράστηκαν στη χορωδία, το θεατρικό και τις άλλες εργασίες και προσφέρθηκε νηστήσιμο κέρασμα σε όλους. Στα “δώρα” συμπεριλήφθηκε και μία ημερήσια εκδρομή, τα έξοδα της οποίας θα αναλάβη η Ιερά Μητρόπολη.–

Α.Κ.

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1980