Γεγονότα καὶ Σχόλια: Αντίσταση στη ραθυμία - Πρόσχωμεν τη αναγνώσει

Αντίσταση στη ραθυμία

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής με τα διάφορα CD και την πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορεί να πολεμά το παραδοσιακό βιβλίο, όμως παρά ταύτα το βιβλίο αντιστέκεται, κρατά ακόμη την προτίμηση των αναγνωστών, αν και είναι πολλοί αυτοί που διαβάζουν πλέον κείμενα στην οθόνη ή αρκούνται σε συνοπτικές πληροφορίες, με κατάλληλες εικόνες και video, αποφεύγοντας τα μεγάλα και απαιτητικά κείμενα των βιβλίων.

Αυτό είναι ένα σύμπτωμα της τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά, γενικότερα, του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο οποίος ενισχύει την πνευματική ραθυμία. Η ιδεολογία της άνεσης καταστρέφει τα αντισώματα της υπομονής και οδηγεί τα θύματά της σε βαρύτερες, αλλά και πιο εκλεπτισμένες μορφές ραθυμίας. Τα οδηγεί να προκρίνουν σε όλα τα θέματα τις γρήγορες λύσεις, τις εύκολες απαντήσεις, τις καρυκευμένες με συναισθήματα και απολαβές. Έτσι, τα κάνει να αποστρέφονται τα δύσκολα πράγματα, τους πνευματικούς, διανοητικούς και σωματικούς κόπους. Γι’ αυτό δεν αντέχουν τους ανιδιοτελείς κόπους, καθώς και τα δύσπεπτα κείμενα, τις αναλύσεις και τις τεκμηριώσεις των απόψεων.

Υπάρχουν, όμως, σε κάθε εποχή και οι αντιστεκόμενοι ή οι “απροσάρμοστοι”. Υπάρχουν αυτοί που αντιστέκονται στο έτοιμο πλαστικοποιημένο φαγητό, γιατί θέλουν να τρώνε ό,τι φτιάχνουν μόνοι τους, με υλικά που καλλιεργούν στον κήπο τους ή, τέλος πάντων, που γνωρίζουν την προέλευσή τους.

Ο Θεός μας δίνει όλα τα αγαθά, αλλά στον τόπο της εξορίας που βρισκόμαστε μας έδωσε εντολή να τα απολαμβάνουμε “εν ιδρώτι”.

Πρόσχωμεν τη αναγνώσει

Η δημιουργική ανάγνωση χρειάζεται απερίσπαστη διάνοια, ερευνητική και φιλόπονη διάθεση και αντικειμενικό σκοπό μελέτης, πράγματα που απαιτούν την καλή συνήθεια να βλέπη κανείς συχνά τον εαυτό –τήν μέσα θάλασσα και τους “ένδοθεν νηχομένους λογισμούς”– μέσα σε εξωτερική και εσωτερική ησυχία. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι απαραίτητα για κάθε ανάγνωση, κυρίως, όμως, είναι απαραίτητα στη μελέτη των Αγιογραφικών και των Πατερικών κειμένων.

Υπάρχουν πολλοί που διαβάζουν, ό,τι βρουν μπροστά τους, έτσι για να περάση η ώρα τους. Άλλοι διαβάζουν για να ικανοποιήσουν τον συναισθηματισμό τους ή ακόμη την εμπάθειά τους. Όλοι αυτοί, καθώς θα ενημερώνονται και θα εκπαιδεύονται στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, και καθώς θα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο η διαφημιστική εμπορεία των DVD, μέσω των εφημερίδων, θα αφήνουν τα βιβλία και θα στήνονται μπροστά στην ηλεκτρονική οθόνη. Οπότε με το βιβλίο θα ασχολούνται μόνον οι απαιτητικότεροι αναγνώστες.

Δυστυχώς, η άκαρπη ανάγνωση παρατηρείται πολλές φορές και στην ανάγνωση βιβλίων της εκκλησιαστικής μας παραδόσεως, στην ανάγνωση βίων αγίων ή διαφόρων λόγων που μας άφησαν παλαιοί και σύγχρονοι Άγιοι. Διαβάζουμε για να γνωρίσουμε τον Θεό και τον εαυτό μας. Αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός, ο οποίος είναι ένας διαρκώς κινούμενος και απομακρυνόμενος στόχος. Δεν διαβάζουμε από ένα τυπικό καθήκον, ούτε μόνο για να θαυμάσουμε τους Αγίους, ούτε για να φορτισθούμε συναισθηματικά.

Η ανάγνωση είναι ένα πρώτο σκαλοπάτι στην κοινωνία μας με τον Θεό. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην καθημερινή πράξη των εντολών του Θεού και την άσκηση της προσευχής.

π.Θ.Α.Β.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 2122