Γεγονότα καὶ Σχόλια: Χαμηλό προφίλ και εξουσία - Ο ρόλος του Ιερέα

Χαμηλό προφίλ και εξουσία

Ο Γάλλος ηθοποιός Μισέλ Πικολί σε συνέντευξή του στην Καθημερινή (Κυριακή 24 Απριλίου 2005), μεταξύ άλλων σημαντικών, είπε: “Όταν είσαι ηθοποιός, πρέπει από τη μία να έχης χαμηλό προφίλ και από την άλλη να ξέρης να παίρνης την εξουσία στα χέρια σου. Στο θέατρο, για παράδειγμα, ο ηθοποιός είναι κυρίαρχος. Στη σκηνή δεν υπάρχει τίποτα άλλο από τον ηθοποιό. Για το κοινό, ο ηθοποιός είναι και ο σκηνοθέτης. Τον ρυθμό της παράστασης τον ορίζει ο ηθοποιός. Πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το κείμενο είναι δικό μας”.

Αυτά που λέει ο Μ. Πικολί για τον ηθοποιό είναι πολύ σημαντικά για κάθε άνθρωπο. Σε όλους χρειάζεται το “χαμηλό προφίλ”, όχι από αδυναμία ή έλλειψη ικανοτήτων, αλλά από μετριοφροσύνη, από “ταπεινό πνεύμα”, που εκτονώνει τις εντάσεις μεταξύ των ανθρώπων και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για κάθε πρόοδο. Ο ευαγγελικά ταπεινός πεινά για αληθινή γνώση.

Μαζί με το “χαμηλό προφίλ”, όμως, χρειάζεται ο καθένας μας να μπορή, ανά πάσα στιγμή, “να παίρνη την εξουσία στα χέρια” του. Όχι από υπεροψία ή αυταρχισμό, αλλά από μέριμνα να μην χαθή ο στόχος της κάθε προσπάθειας, αλλά και πολύτιμος χρόνος στην αδράνεια.

Όσα λέει πιο πάνω ο Μ. Πικολί για τον ηθοποιό, παρά την μεγάλη διαφορά των ρόλων, ταιριάζουν πιο πολύ στον Ιερέα, ο οποίος χρειάζεται να συνδυάζη, όσο μικρό κι αν είναι το ποίμνιο της Ενορίας του, ταπεινό πνεύμα και ηγετικό χάρισμα.

Ο ρόλος του Ιερέα

Κάποτε παλαιότερα είχα ακούσει την άποψη ότι ο λειτουργός, κατά την τέλεση των ακολουθιών και της Θ. Λειτουργίας, “παίζει” έναν ιερό ρόλο ανάλογο με το ρόλο που παίζει ο ηθοποιός πάνω στην σκηνή. Αυτήν την άποψη ενισχύει η μελέτη της δομής της Θ. Λειτουργίας, η οποία διασώζει πολλά στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής τραγωδίας.

Μπορεί, βλέποντας κανείς εξωτερικά τα πράγματα, να είναι πράγματι η λειτουργία του Ιερέα ένας “ιερός ρόλος”. Όμως, ποτέ δεν πρέπει ο Ιερέας να αφήση τον εαυτό του να αισθανθή την λειτουργία του ως άσκηση της υποκριτικής τέχνης. Διότι λειτουργώντας δεν παίζει τον ρόλο του Ιερέα. Είναι Ιερέας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η “υποκριτική”, όχι ως τέχνη, αλλά ως ψεύδος που εκφέρουμε με όλη μας την ύπαρξη, είναι ένα φοβερό εμπόδιο στην άσκηση των ιερατικών και λειτουργικών καθηκόντων.

Για να υπερβαθή αυτό το εμπόδιο χρειάζεται να προσεχθή αυτό που είπε ο Μ. Πικολί για τους ηθοποιούς, αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Είπε: “Πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το κείμενο είναι δικό μας”.

Ο Ιερέας δεν πρέπει απλώς “να δίνη την εντύπωση” ότι τα λόγια των ευχών που διαβάζει εκφράζουν την δική του προσευχή, αλλά να ζη με το πνεύμα της λατρείας, με το πνεύμα του μυστηρίου. Έτσι, θα μπορή να “ποιή [λειτουργικό] ήθος”, που έχει ανάγκη ο λαός της Εκκλησίας.

π.Θ.Α.Β.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 2074