Γεωργίου Αν. Γαλανόπουλου: Πάσχα στὴν Ὁρεινὴ Ναυπακτία, Ἀράχωβα

του Γεωργίου Αν. Γαλανόπουλου, Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο

Η ενορία του Αγίου Νικολάου Αραχώβης, χάρις στον ακοίμητο ζήλο και την δράση του εφημερίου της, Ιερομονάχου π. Γαβριήλ Πλάκα, σε αγαστή συνεργασία με το αξιέπαινο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, έζησε έντονες θρησκευτικές συγκινήσεις με καθημερινές θείες Λειτουργίες και άλλες Ακολουθίες, από 22 Απριλίου, ήτοι την Παρασκευή προ της εγέρσεως του Λαζάρου μέχρι και την 10η Μαΐου 2005 και απέσπασε δίκαια τον χαρακτηρισμό της ενορίας των Ακοιμήτων.

Γεωργίου Αν. Γαλανόπουλου: Πάσχα στὴν Ὁρεινὴ Ναυπακτία, ἈράχωβαΣτον κατάλληλα διαμορφωμένο ναό και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα κύλισαν οι βραδινές Ακολουθίες του Νυμφίου και οι πρωϊνές Προηγιασμένες θείες Λειτουργίες. Οι μελωδίες των χορών των ιεροψαλτών, μέσα στη σιγαλιά της νύχτας και κάτω από το τρεμάμενο φως των κανδηλιών, απετέλεσαν πόλο έλξεως και προσελεύσεως πολλών πιστών για προσευχή και περισυλλογή. Στη θεία Λειτουργία της Μ. Πέμπτης συμμετείχε και ο χωριανός μας ιερεύς παπα-Χρήστος Δανιάς.

Ο στολισμός του Επιταφίου δεν περιγράφεται με λόγια και η Αποκαθήλωση έγινε με πολλή ευλάβεια, σιγή και κατάνυξη. Στα Εγκώμια συμμετείχε και χορωδία ευσεβών γυναικών, που έψαλλε υπέροχα μαζί με τους χορούς και χάρισε ψυχική ανάταση. Εκατοντάδες πιστοί συμμετείχαν στην ιεροπρεπέστατη λιτανεία του Επιταφίου πέριξ της εκκλησίας και μέχρι την πλατεία. Προπορεύονταν τα λάβαρα του ναού, τα εξαπτέρυγα με τον τίμιο Σταυρό, τα μανουάλια με το θυμιατό, πολύχρωμα φαναράκια, οι χοροί των ιεροψαλτών που έψαλλαν μελωδικότατα το άσμα “τον ήλιον κρύψαντα”, ο ιερεύς κρατώντας το Ευαγγέλιο, ο ανθοστόλιστος Επιτάφιος επιβλητικός και εκπληκτικός σε ομορφιά και ακολουθούσαν οι πιστοί με αναμμένες λαμπάδες. Ο Ιερεύς ανέπεμψε δεήσεις και έψαλλε σε ήχο Γ` το “Άρατε πύλας”, ενώ όλα τα μάτια ήταν βουρκωμένα από δάκρυα συγκίνησης.

Η Ανάσταση έγινε στο προαύλιο του ναού και δόνησε την ατμόσφαιρα το “Χριστός Ανέστη” μαζί με τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά. Η μεγαλοπρεπής θεία Λειτουργία του Πάσχα με προσευχές και ψαλμωδίες, που ένωναν γη και ουρανό, βρήκε 150 πιστούς μέσα στο ναό που κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ενώ κι άλλοι πολλοί είχαν κοινωνήσει στη θεία Λειτουργία του Μ. Σαββάτου.

Ο Εσπερινός της Αγάπης, σύμφωνα με την παράδοση και τα τοπικά έθιμα του χωριού μας, τελέστηκε με ευλάβεια στο προαύλιο του ναού και με τη λήξη του ακολούθησε χορός στην πλατεία του χωριού, όπως κάθε χρόνο.

Ολόκληρη τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα έγιναν καθημερινές θείες Λειτουργίες στα εξωκκλήσια της Αράχωβας, αφού προηγείτο αγιασμός, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, επειδή λειτουργούνται 1-2 φορές το χρόνο. Τη Δευτέρα του Πάσχα, εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, πανηγυρίστηκε με λαμπρότητα η μνήμη του στο ομώνυμο εξωκκλήσι με θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και με συμμετοχή πολλών πιστών. Την επόμενη μέρα λειτουργήθηκε ο Άγιος Δημήτριος, στη συνέχεια ο Προφήτης Ηλίας, ο Όσιος Συμεών ο Στυλίτης, η Παναούλα της Ζωοδόχου Πηγής, ο αρχαιότερος ναός της επαρχίας μας (3ου-4ου αιώνα μ. Χ.), στη βάση παλιού ειδωλολατρικού ναού, ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Κοιμητήριο της Αράχωβας και ο Άγιος Νικόλαος στην Παλιαράχωβα (παλιά θέση του χωριού μας), όπου τιμήθηκε με μεγαλοπρέπεια η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου και το πέρασμά τους από τη Ναύπακτο, όταν αυτά μετακομίσθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στο Μπάρι της Ιταλίας από τους Σταυροφόρους.

Καθιερώθηκε τοπική εορτή σύμφωνα με επιθυμία και προτροπή του αοιδίμου χωριανού μας Ιερομονάχου π. Βαρλαάμ Ιβηρίτη, ο οποίος στα 1912 μας έστειλε από το Άγιον Όρος ειδική, καλλιτεχνικότατα χειρόγραφη Ακολουθία της εορτής του Αγίου Νικολάου, που με έξοδά του έγραψε ο Μοναχός Γεράσιμος ο Νάξιος. Στην επιστολή του ο Ιερομόναχος παρακαλεί θερμά τους χωριανούς μας να πανηγυρίζουν λαμπρά τη μνήμη του πολιούχου μας Αγίου Νικολάου το μήνα Μάϊο, που και ο καιρός είναι καταλληλότερος και το χωριό μας έχει περισσότερους κατοίκους, αφού τον χειμώνα το εγκαταλείπουν οι ηλικιωμένοι και πολλοί άλλοι. Η άγια αυτή παραίνεσή του εφέτος έγινε πραγματικότητα και θα συνεχιστή κάθε χρόνο. Η θεία Λειτουργία έγινε και με τη συμμετοχή του παπα-Νίκου Μασγάλα από το Νεοχώρι με μεγάλη λαμπρότητα και συμμετοχή πολλών πιστών και εψάλησαν οι επίκαιροι συντεθειμένοι Αίνοι και Μεγαλυνάρια για τη διέλευση των ιερών λειψάνων από τη Ναύπακτο. Τέλος στις 21 Μαΐου πανηγύρισε και το εξωκκλήσι των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Έτσι λειτουργήθηκαν όλα τα εξωκκλήσια και ακούστηκε το “Χριστός Ανέστη”.

Είναι αλήθεια ότι εφέτος οι Αραχωβίτες και οι ξένοι επισκέπτες και φίλοι μας έζησαν και ένιωσαν ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικού μεγαλείου και πνευματικής έξαρσης κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Ανάσταση, την Διακαινήσιμο Εβδομάδα και όλες τις εορτές με ευλάβεια και κατάνυξη.

Ό,τι έγινε ήταν όντως συγκλονιστικό και οφείλεται πρωτίστως στον ακούραστο εφημέριό μας π. Γαβριήλ, ο οποίος μετέδωσε όλα εκείνα που συντελούν στην ανύψωση του θρησκευτικού βιώματος και συναισθήματος και στον οποίο αξίζει κάθε ευχαριστία και έπαινος. Αξιέπαινο είναι και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το οποίο τον συμπαραστέκεται και τον βοηθάει πολύ.

Βεβαιώνω όλα αυτά με την απλή και ευτελή μου συμμετοχή, ο ελάχιστος απάντων και πολλαπλώς ωφεληθείς ψυχικώς.–

  • Προβολές: 2079