Όραμα για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Ο Σύλλογος “Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος εις Στερεάν Ελλάδα” διοργάνωσε εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του κ. Νικολάου Παραλίκα, Υποσ/γού ε.α., με τίτλο “Κοσμάς ο Αιτωλός, ο αδικημένος της Ιστορίας και περιφρονημένος της Πολιτείας”. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η προώθηση της δημιουργίας Πάρκου στην είσοδο της Αιτωλίας, στο Αντίρριο, όπου θα τοποθετηθή και ανδριάντας του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Τα έσοδα του βιβλίου αυτού θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου ε.έ. στην Αίθουσα Δελφοί του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο κ. Παναγιώτης Κοντός, Πανεπιστημιακός, και ο κ. Ευάγγελος Οικονόμου, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαιδεύσεως. Την παρουσίαση συντόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος Κολόμβας.

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε το βιβλίο σε τρεις ενότητες.

Στην πρώτη μίλησε για το πώς συνδέθηκε η προσωπική του ζωή με το πρόσωπο και την μνήμη του αγίου Κοσμά. Μίλησε για την μνήμη του αγίου στα Γιάννενα, για την αγάπη των γονέων του στον άγιο Κοσμά που έδωσαν το όνομά του στο πρωτότοκο παιδί τους, για την αγάπη του Γέροντός του αειμνήστου Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου και για τις προσωπικές του εργασίες σχετικά με τον Άγιο.

Στην δεύτερη ενότητα παρουσίασε τις προσωπικές του εκτιμήσεις για τον άγιο Κοσμά και το έργο του, ότι δηλαδή ήταν αγιορείτης με το ιδιαίτερο ήθος που αποκτούν οι θεοφιλώς ασκούμενοι στο Άγιον Όρος, που έχει ως χαρακτηριστικά την αγάπη προς τον Τριαδικό Θεό και τον άνθρωπο, την λατρεία και την προσευχή, την απλότητα και την αγνότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά συναντούσε κανείς και στον νεοφανή Γέροντα Παΐσιο τον αγιορείτη. Επίσης ήταν εκφραστής της πονεμένης Ρωμηοσύνης και έδιδε σημασία στην ελληνική γλώσσα, την παράδοση και το ορθόδοξο ήθος, την μεταμόρφωση της κοινωνίας μέσα από την μεταμόρφωση του προσώπου, στην ησυχαστική μέθοδο αγιασμού, την υπομονή και την ταπείνωση.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε και την αλήθεια ότι ο άγιος Κοσμάς ήταν φωτιστής και όχι διαφωτιστής, παρουσιάζοντας και την διαφορά της ορθοδόξου ευσεβείας από τις διάφορες μορφές του ιδεολογικού κινήματος του Διαφωτισμού του 17ου και 18ου αιώνα. Ο άγιος Κοσμάς, ως φωτιστής, έδιδε σημασία στον νού, το πρόσωπο, την αγάπη, την υπέρβαση των ατομικών δικαιωμάτων, την άσκηση. Ενώ τα βασικά γνωρίσματα του Διαφωτισμού ήταν η νοησιαρχία του καθαρού λόγου, η ατομοκρατία, η χρησιμοθηρία, τα ατομικά δικαιώματα, η ευδαιμονία.

Στην τρίτη ενότητα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου του κ. Νικολάου Παραλίκα, παρουσιάζοντας τον χαρακτήρα του, τις πηγές, το υλικό, τις μαρτυρίες, την μέθοδο εργασίας του συγγραφέα, τα συμπεράσματά του, που εκφράσθηκαν ως παράπονο, ότι δηλαδή ενώ ο άγιος υπήρξε μεγάλη μορφή των νεωτέρων χρόνων και έχει εισχωρήσει στο κοινωνικό DNA του λαού, ωστόσο η Πολιτεία τον αγνόησε, ενώ η Ρούμελη τον τιμά κυρίως στην γενέτειρά του, το Θέρμο.

Τα βασικά στοιχεία του βιβλίου είναι: –Βιογραφικά στοιχεία του αγίου, –το έργο του, –το περιβάλλον στο οποίο έζησε, –η διδασκαλία του, –τα θαύματά του, –οι προφητείες του, –το μαρτύριό του, –η εύρεση των λειψάνων του, –η αγνόησή του και –οι προτάσεις του συγγραφέως.

Ο Σεβασμιώτατος τέλος έδωσε συγχαρητήρια στον συγγραφέα και απένειμε τον έπαινο για το πόνημά του, καλώντας συγχρόνως τους ακροατές σε μια προσπάθεια ακόμη μεγαλύτερης προβολής του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Να υπενθυμίσουμε και πάλι, αυτό που αναφέραμε στην αρχή του παρόντος, ότι σκοπός του Συλλόγου με την παρουσίαση του βιβλίου αυτού ήταν η προώθηση και υλοποίηση της ιδέας για την κατασκευή πάρκου με την προτομή και του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην είσοδο της Αιτωλοακαρνανίας, αμέσως μετά την γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου. Στο ίδιο πάρκο θα υπάρχουν και οι ανδριάντες του Χαριλάου Τρικούπη, του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού και πιθανόν και άλλων επιφανών Αιτωλοακαρνάνων.–

  • Προβολές: 2075