• Αρχική
  • Τεῦχος 110 - Μάϊος 2005
  • Εἰδήσεις - Οι Επιτάφιοι της Ναυπάκτου - Γιορτές Ἁγίου Πολυκάρπου - Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Εἰδήσεις - Οι Επιτάφιοι της Ναυπάκτου - Γιορτές Ἁγίου Πολυκάρπου - Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Οι Επιτάφιοι της Ναυπάκτου

Οι Επιτάφιοι της ΝαυπάκτουΟ Επιτάφιος όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, ως τραπέζι που σκεπάζεται με σκαλιστό κουβούκλιο, στην αρχή ήταν ένα απλό τραπέζι, όπως είναι ακόμη σήμερα στο Άγιον Όρος, που συμβόλιζε τον λίθο πάνω στον οποίο δέχθηκε το αποκαθηλωμένο σώμα του Χριστού τις μεταθανάτιες περιποιήσεις του Ιωσήφ και του Νικοδήμου, πριν ταφή στο καινό μνημείο. Παλαιότερα, το Ευαγγέλιο (συμβολίζει τον Χριστό) τυλιγμένο με τον αέρα (τό ύφασμα που σήμερα έχει εξελιχθή και κεντάται πάνω σε αυτό το σώμα του Ιησού και τα πρόσωπα που Τον θρηνούν συμβολίζει την σινδόνα με την οποία τυλίχθηκε το σώμα του Ιησού) ετίθετο από τον Ιερέα πάνω στο τραπέζι αυτό στο μέσο του Ναού, κατά την διάρκεια των αποστίχων του Εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου, για να δεχθή την προσκύνηση και τις εκδηλώσεις τιμής (άνθη, μύρα κλπ.) του λαού, μέχρι την ώρα της εικονικής ταφής Του, στο τέλος του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (ακολουθία του Επιταφίου). Τότε το Ευαγγέλιο (Χριστός) τυλιγμένο με τον αέρα (σινδόνα) μεταφέρετο από τον τόπο όπου δέχθηκε την προσκύνηση και τις τιμές των Χριστιανών (Ιωσήφ - Νικοδήμου) στην Αγία Τράπεζα που συμβολίζει τον Πανάγιο Τάφο (βλ. Ιωάννου Φουντούλη, Λειτουργική).

Η σημερινή εξέλιξη του Επιταφίου με το κουβούκλιο οφείλεται πιθανόν σε μίμηση του κιβωρίου της Αγίας Τραπέζης ή του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Ο Επιτάφιος, δηλαδή, δεν συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού, αλλά απλώς τον τόπο εκείνον όπου ακούμβησαν οι δύο κρυφοί Μαθητές Του το σώμα Του μετά την αποκαθήλωση και Το άλειψαν με αρώματα και το ετύλιξαν στην σινδόνα πριν το ενταφιάσουν.

Πάντως, στον Επιτάφιο αποτυπώνεται και η μεγάλη αγάπη και ευλάβεια του λαού. Ορισμένοι μάλιστα Επιτάφιοι αποτελούν όντως έργα τέχνης, ή τουλάχιστον καθρεπτίζουν την φιλοκαλική διάθεση των Ιερέων και των Ενοριτών.

Οι φωτογραφίες τις οποίες δημοσιεύουμε είναι από Επιταφίους Ενοριών της Επαρχίας μας.–

 

Στον άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο

Την Τετάρτη και Πέμπτη της Διακαινησίμου πραγματοποιήθηκε διήμερη προσκυνηματική εκδρομή νέων στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο στην Εύβοια και την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Ακραιφνίου Θηβών. Στην εκδρομή συμμετείχαν στελέχη των Κατασκηνώσεων Αγοριών της Μητροπόλεώς μας και μαθητές Λυκείου – Γυμνασίου. Οι εκδρομείς ξεκίνησαν το πρωΐ της Τετάρτης με δύο εννιαθέσια αυτοκίνητα, ακολουθώντας την διαδρομή Ναύπακτος, Λεβαδιά, Αρκίτσα, πέρασαν με το φέρυ-μπότ στην Αιδηψό, και μέσα από μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της Εύβοιας, δια μέσου Λίμνης, έφθασαν το απόγευμα στο Προκόπιο, όπου φυλάσσεται και φυλάσσει, αναπαύεται και αναπαύει το σκήνωμα του αγίου Ιωάννου του Ρώσσου του Ομολογητού.

Στον άγιο Ιωάννη τον ΡώσσοΤο τίμιο λείψανο, το αγιασμένο σώμα του σκλαβωμένου τότε στους Οθωμανούς, αλλά πραγματικά ελεύθερου “Γιοβάν”, εμποιεί μεγάλη εντύπωση και κατάνυξη στους ευλαβείς προσκυνητές, οι οποίοι από όλη την Ορθοδοξία καταφθάνουν καθημερινώς για να το ασπασθούν. Και τα θαύματά του είναι αναρίθμητα, μάλιστα σε παιδιά.

Ο άγιος είναι ζωντανός και το αντιλαμβάνονται αυτό οι πιστοί εναργώς. Μετά το προσκύνημα μας φάνηκε εντελώς φυσικό το περιστατικό όταν ένα παιδάκι που κοιτούσε την εικόνα του αγίου με τις σκηνές του βίου του ρώτησε τους παρισταμένους ποιός είναι ο άγιος, και ένας μοναχός ονόματι Ανδρέας του είπε: “Για δεν τον ρωτάς;”, και το παιδί έτρεξε πάλι στην εικόνα, ρώτησε, έλαβε την απάντηση και γύρισε πίσω χαρούμενο: “Γιοβάν τόνε λένε!”. Η παρουσία του Αγίου γίνεται αντιληπτή ήδη στον δρόμο προς τον Ιερό Προσκύνημα.

Οι προσκυνητές της μικρής μας ομάδας είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν από το Ιερό Προσκύνημα, υπεύθυνος του οποίου είναι ο Εφημέριος π. Ιωάννης Βερνέζος. Εντύπωση μας προκάλεσε ακόμη η ηρεμία και η ευγένεια με την οποία υποδέχονταν τον κόσμο οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι στο Ιερό Προσκύνημα.

Είχαμε την ανεπανάληπτη ευκαιρία να τελέσουμε, με την άδεια και ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδας κ. Χρυσοστόμου, την θεία Λειτουργία την Πέμπτη της λαμπρής Διακαινησίμου, συλλειτουργώντας με δύο Ρουμάνους Κληρικούς που κατέφθασαν το βράδυ με έναν όμιλο ομοεθνών τους. Έφθασαν αργά και δεν πρόλαβαν ανοικτό τον Ιερό Ναό, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να μείνουν για πολλή ώρα μέχρι αργά την νύχτα στο προαύλιο κάνοντας παράκληση ή κάποια δέηση, διαβάζοντας οι Ιερείς ευχές και οι λαϊκοί, κυρίως νεαρά ζευγάρια με τα παιδιά τους, απαντούσαν ψάλλοντας ομαδικά το αλληλούϊα. Την άλλη ημέρα ψάλαμε τον κανόνα του Πάσχα, ωδή ανά ωδή, στα ελληνικά και στα ρουμανικά, και μοιράσαμε πάλι την θεία Λειτουργία στις δύο γλώσσες. Στο αναλόγιο ήταν ο π. Νικόλαος, έγγαμος Ιερεύς που μοιάζει στην μορφή και στο ψαλτικό ύφος με αγιορείτη καλόγερο, συνοδευόμενος από προσκυνητές της ομάδας μας, και ένας νεαρός Ρουμάνος Ιεροψάλτης.

Στην επιστροφή περάσαμε δια μέσου Χαλκίδας από την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), όπου μας προσφέρθηκε γεύμα και η Γερόντισσα Φωτεινή μίλησε από την πείρα της κατάλληλα στους εκδρομείς.

Κλείνοντας την μικρή αυτή αναφορά, θα μεταφέρω το γεγονός που μας κατέθεσε ο κ. Γιώργος Βερνέζος: Στο τέλος της περυσινής λιτάνευσης του τιμίου λειψάνου του αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, άφησαν όπως συνηθίζεται το τίμιο λείψανο πάνω σε μια εξέδρα, και όλος ο λαός, χιλιάδες προσκυνητές, πέρασαν από κάτω. Αυτό κράτησε ώρες. Στο τέλος, όταν κατέβασαν το τίμιο λείψανο παρατήρησαν πώς το γυαλί, στο μέρος πάνω από το πρόσωπο του Αγίου, είχε υγρανθή. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι ο άγιος ίδρωσε μεταφέροντας τις χιλιάδες, διαφορετικής εντάσεως και ποιότητος, προσευχές των προσκυνητών στον θρόνο του Θεού, όπως και ο ιδρώτας του Προσώπου του Χριστού έρρεε ως “θρόμβοι αίματος” κατά την προσευχή στην Γεθσημανή.

Α.Κ.

Γιορτές Ἁγίου Πολυκάρπου

Η Ναύπακτος υποδέχεται και φέτος το τίμιο Λείψανο του αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, προστάτου της Επαρχίας μας.

Το Σάββατο 25 Ιουνίου, ώρα 6:30 μ.μ., θα γίνη η υποδοχή του τιμίου Λειψάνου μπροστά στο Δημαρχείο της πόλεως, και από εκεί με πομπή θα μεταφερθή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου θα τελεσθή μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και θα ακολουθήση λιτανεία.

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών έχει ως εξής:

Σάββατο 25 Ιουνίου

6:30 μ.μ. Υποδοχή του τιμίου Λειψάνου μπροστά από το Δημαρχείο της πόλεως.

7:00 μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

8:30 μ.μ. Λιτάνευση του τιμίου Λειψάνου μέχρι το λιμάνι της πόλεως.

10:00 μ.μ. Αγιασμός

Κυριακή 26 Ιουνίου

7:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο

6:30 μ.μ. Εσπερινός και Παράκληση

Δευτέρα 27 Ιουνίου

7:00 π.μ. Όρθρος και θεία Λειτουργία

9:00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία και αναχώρηση του τιμίου Λειψάνου

Καλούνται οι πιστοί να προσέλθουν στην υποδοχή του τιμίου Λειψάνου, το Σάββατο 25 Ιουνίου, ώρα 6:30 το απόγευμα και στις υπόλοιπες ιερές Ακολουθίες και εκδηλώσεις, για να τιμήσουμε τον Άγιο και να λάβουμε την ευλογία του.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως

 
Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς ΜητροπόλεωςΗ Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου οργανώνει για το φετινό καλοκαίρι τρεις κατασκηνωτικές περιόδους για παιδιά και νέους, ως εξής:

  • Πρώτη περίοδος, για Κορίτσια Δημοτικού Σχολείου, από Παρασκευή 1 Ιουλίου έως Πέμπτη 7 Ιουλίου.
  • Δεύτερη περίοδος, για Αγόρια ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, από Πέμπτη 7 Ιουλίου έως Δευτέρα 18 Ιουλίου.
  • Τρίτη περίοδος, για Κορίτσια Γυμνασίου - Λυκείου: από Δευτέρα 18 Ιουλίου έως Σάββατο 30 Ιουλίου.

Όσοι επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στις Χριστιανικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για να ζήσουν ημέρες του καλοκαιριού σε ένα ωφέλιμο και ευχάριστο κοινοτικό περιβάλλον, να δηλώσουν συμμετοχή στις Ενορίες τους ή στην Ιερά Μητρόπολη και στα τηλέφωνα 26340 - 22980, 27207 και 23258.

Από την Ιερά Μητρόπολη

Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους φοιτητές

Την Τρίτη 17 Μαΐου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκε θεία Λειτουργία για τους διαγωνιζομένους στις πανελλαδικές εξετάσεις υποψηφίους φοιτητές. Ο Σεβασμιώτατος, που χοροστάτησε στην θεία Λειτουργία, μίλησε στους υποψηφίους για την μεγάλη αξία της προσπάθειας που καταβάλλουν όλα αυτά τα χρόνια της μαθητείας τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προσπάθεια που έχει ως σκοπό όχι απλώς την προετοιμασία τους για ένα ανώτερο στάδιο, αλλά και την εσωτερική τους καλλιέργεια. Επίσης τους μίλησε για την διάκριση άγχους και αγωνίας, για τους τρόπους που υπάρχουν ώστε να το ξεπερνούν και τέλος τους μοίρασε ως ευλογία ένα στυλό και μία εικονίτσα για τις εξετάσεις τους.

* * *

Η τελευταία, πριν το καλοκαίρι, ιερατική σύναξη των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Θέματα της συνάξεως, τα οποία εισηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος ή έθεσαν με ερωτήσεις οι Ιερείς, ήταν το μήνυμα της Αναστάσεως, η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για την ασφάλεια των Ιεροψαλτών και Νεωκόρων, τα κηρύγματα του καλοκαιριού, η συζήτηση για την επιστολή ενός λαϊκού προς τους Ιεράρχες σχετικά με λατρευτικά και λειτουργικά θέματα, η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου περί της δυνατότητος χειροτονίας υποψηφίων Κληρικών που ασκούν επαγγέλματα πλην του εκπαιδευτικού και κατ' επέκταση περί της εξασκήσεως άλλων επαγγελμάτων παράλληλα με την ιερωσύνη, η κοινή αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων από όλες τις Μητροπόλεις και Ενορίες κ.ά., καθώς και υπηρεσιακά θέματα. Οι ιερατικές συνάξεις διακόπτονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ξαναρχίζουν τον Σεπτέμβριο με την ετήσια Γενική Ιερατική Σύναξη.

* * *

Συνταξιοδοτήθηκε ο Εφημέριος της Ενορίας Τρικόρφου Χάλκειας π. Σπυρίδων Πρέντζας. Ο π. Σπυρίδων χειροτονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1970 Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Δαμασκηνό. Διετέλεσε Εφημέριος Ανιάδας και Κερασοχωρίου Ευρυτανίας, Παλαιοχωρακίου και Τρικόρφου Ναυπακτίας. Ο π. Σπυρίδων σε ομιλία του προς τους Ενορίτες του, ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν στην ιερατική του πορεία μέσα στην Εκκλησία, όλους τους Ενορίτες, ζήτησε συγγνώμη και έδωσε συγγνώμη, δήλωσε την επιθυμία του να βρίσκεται στην διάθεση όσων των χρειάζονται και κάλεσε τους Ενορίτας να αγκαλιάσουν με αγάπη τον νέο Εφημέριο που θα διορισθή στην Ενορία τους.

* * *

Οι κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, ακολουθώντας την προτροπή του Αποστίχου: “Δεύτε πιστοί σκορπιζέτω τον πλούτον πένησιν άλλος... το δάνειον πολυπλασιάσωμεν...”, έτρεξαν με προθυμία την Μ. Δευτέρα στην αίθουσα του Ναού. Ετοίμασαν πενήντα (50) δέματα για οικογένειες αναξιοπαθούντων. Τα δέματα περιείχαν κρέας αρνάκι, τυρί, γάλα, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, όσπρια, ρύζι, τσουρέκια και κουλουράκια. Κάποια από τα τρόφιμα ήταν προσφορά των ενοριτών. Ο Σύνδεσμος διέθεσε για αγορά τροφίμων επιπλέον το ποσόν των 2030 ευρώ. Διατέθηκαν ακόμη πεντακόσια τριάντα (530) ευρώ από τον Σύνδεσμο και επτακόσια πενήντα (750) ευρώ από την Μητρόπολη για οικονομική ενίσχυση και βοήθεια σε οικογένειες με απόλυτη ανάγκη. Σημαντική οικονομική βοήθεια δόθηκε επίσης σε απορφανισμένη οικογένεια. Μεγάλη Τετάρτη έγινε η προετοιμασία του υλικού για τον στολισμό του Επιταφίου της ενορίας. Πάλι όλες με ψυχή και καρδιά πλημμυρισμένη από αγάπη και ευγνωμοσύνη δίνουν το παρόν. Βρίσκονται εκεί κοντά στο Σταυρό και ευτρεπίζουν την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ τον Επιτάφιο. Εργάζονται με ευλάβεια και προσευχή και πετυχαίνουν με την προσφορά το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα προς δόξαν Θεού. Αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής επιμελήθηκαν και φρόντισαν για τον ευτρεπισμό των εικόνων της Παναγίας μας στους Χαιρετισμούς και του Νυμφίου την Μ. Εβδομάδα. Η προσευχή όλων: “ως οικονόμοι πιστοί της χάριτος, δεσποτικής χαράς αξιωθώμεν. Αυτής ημάς καταξίωσον, Χριστέ ο Θεός, ως φιλάνθρωπος”.

* * *

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2005, στις 6.30 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Ναύπακτο, η λήξη των αγιογραφικών και των ενοριακών συνάξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Ο υπεύθυνος των συνάξεων π. Θωμάς Βαμβίνης αναφέρθηκε σύντομα σε βασικά σημεία των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την περίοδο που έληξε, ενώ την καταληκτήρια ομιλία έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όσους κοπίασαν και όσους συμμετείχαν σε αυτές τις συνάξεις, ανέλυσε κατόπιν με απλότητα –διανθίζοντας τον λόγο του με προσωπικές αναμνήσεις– την σημασία αυτών και άλλων παρόμοιων συνάξεων, αλλά και την δυσκολία της θεραπείας με τον λόγο του “μεγάλου τραύματος”, που είναι κατά τον υμνογράφο της Εκκλησίας ο πεπτωκός άνθρωπος.

* * *

Ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την απόφαση της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττας Γιαννάκου, για την συγκρότηση υπό την προεδρία του ιδίου, επταμελούς Επιτροπής, για την σύνταξη του Νομοσχεδίου “Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων”. Η Ιερά Σύνοδος όρισε τους Σπυρίδωνα Τρωϊάννο, ομότιμο Καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, και Αναστάσιο Μαρίνο, επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της ‘Επικρατείας, και ειδικό επιστημονικό σύμβουλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως μέλη της επιτροπής αυτής.

· Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος του Μαΐου ενέκρινε, μεταξύ άλλων:

  • - Την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου περί αποδόσεως στην Εκκλησία της Ελλάδος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Μάρτυρος Μηνά του Καλλικελάδου, το οποίον ευρίσκεται στο εν Αθήναις Μουσείο Μπενάκη και αποφάσισε την αποστολή σχετικού εγγράφου.
  • - Τα αιτήματα: για τον καθορισμό ως Προστάτου Αγίου : α) του Πανελληνίου Συλλόγου Αγιογράφων, του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά και β) της Ενώσεως Ελλήνων Διπλωματικών Υπαλλήλων, του Αγίου Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου και Ισαποστόλου.

* * *

Σεμινάριο Εκμάθησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας διάρκειας δύο ετών περιλαμβάνεται στα σχέδια της Αποστολικής Διακονίας για την νέα κατηχητική χρονιά. Το σεμινάριο οργανώνεται ώστε οι Κληρικοί, οι Κατηχητές και οι Συνεργάτες του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας να μπορούν να επικοινωνούν με όσους έχουν προβλήματα ακοής και έχουν άλλο τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας.

* * *

Η Υπουργός Παιδείας της Σερβίας κ. Λιλιάνα Κόλιτς παραιτήθηκε από το αξίωμά της, διότι δεν δέχθηκε να εισαχθή στα σχολεία η διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου, “χωρίς να εξακολουθήση να διδάσκεται και η αφήγηση της Π. Διαθήκης για τη Δημιουργία του Ανθρώπου”.

* * *

Το Βατικανό ανέλαβε εκστρατεία για την υπεράσπιση της διδασκαλίας της Ελληνικής και της Λατινικής γλώσσας στην εκπαίδευση, καθιερώνοντας εφεξής ένα βραβείο που θα απονέμεται σε άρθρο ή κινηματογραφικό έργο αναδεικνύοντας τη σημασία και τη συμβολή των αρχαίων γλωσσών στην “επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ευρώπης αλλά και των χωρών με Ευρωπαϊκό πολιτισμό”. Υπογραμμίζεται ότι η γνώση της Ελληνικής και της Λατινικής γλώσσας δεν συνδέεται, (δέν αξιοποιείται) αναγκαστικά και αποκλειστικά μόνο με τις Ιστορικές Επιστήμες αλλά κυρίως με τη Φιλοσοφία, τη Θεολογία, τη Φιλολογία και οτιδήποτε έχει μορφοποιήσει τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

* * *

Ο καθηγητής Stuart Campbell της Greate Health Clinic του Λονδίνου με μελέτη και υπερηχογραφήματα νέου τύπου παρατήρησε ότι τα έμβρυα 12 εβδομάδων, τότε που γίνονται οι περισσότερες εκτρώσεις, τεντώνονται, κλωτσούν, χασμουριούνται και τρίβουν τα μάτια τους, χωρίς η μητέρα να αντιλαμβάνεται τίποτα!

* * *

Ανησυχητικά, σχετικά με τα ποσοστά γονιμότητας στη χώρα μας, είναι τα νέα δημογραφικά στοιχεία της Πράσινης Βίβλου. Κατά την διάρκεια του 2003 ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα ήταν 1,3 παιδιά ανά κάθε γυναίκα, γεγονός που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία την Γερμανία και την Πολωνία.

* * *

Ενημερωτικό φυλλάδιο για το έργο και την δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος “Αλληλεγγύη” εκδόθηκε και διανεμήθηκε από την ίδια την Οργάνωση. Στο φυλλάδιο αναφέρονται οι ανθρωπιστικές αποστολές της στα τρία χρόνια λειτουργίας της, τα προγράμματα που ήδη έχουν υλοποιηθή, αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και ο σχεδιασμός της για το άμεσο μέλλον.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2435