• Αρχική
  • Τεῦχος 111 - Ἰούνιος 2005
  • Βιβλιοπαρουσίασεις: Αρχιμ. Αρσενίου Κομπούγια, «Αντίχριστος και Ορθόδοξος Χιλιασμός δια μέσου των αιώνων» - Ο Επαχτίτης Ποιητής Γιάννης Βαρδακουλάς

Βιβλιοπαρουσίασεις: Αρχιμ. Αρσενίου Κομπούγια, «Αντίχριστος και Ορθόδοξος Χιλιασμός δια μέσου των αιώνων» - Ο Επαχτίτης Ποιητής Γιάννης Βαρδακουλάς

Αρχιμ. Αρσενίου Κομπούγια, «Αντίχριστος και Ορθόδοξος Χιλιασμός δια μέσου των αιώνων»

Ο Απόστολος Μακράκης (ο “αγχίστροφος διαλεκτικός” ή ο “πολύστροφος λογοκόπος” κατά τον Παπαδιαμάντη) ανακίνησε το θέμα του χιλιασμού, μιας πρωτοχριστιανικής αίρεσης, η οποία προβλέπει εγκόσμια βασιλεία του Χριστού στο τέλος της ιστορίας. Στις μέρες μας υπάρχουν ακόμη “αιρετικοί” αλλά και “ορθόδοξοι” χιλιαστές διαφόρων βαθμίδων.

Με το θέμα αυτό ασχολείται ο πατήρ Αρσένιος Κομπούγιας στο τελευταίο του μικρό βιβλίο. Η έκδοση (από τις εκδ. Νεκτ. Παναγόπουλου) περιέχει τα σχετικά άρθρα που έχουν δημοσιευθή στον “Ορθόδοξο Τύπο” και συμπληρώνεται με ένα ακόμη που έχει τον τίτλο: Θα γίνουν οι Εβραίοι Ορθόδοξοι;

Η θέση του σεβάσμιου γέροντα είναι ξεκάθαρη: “Εντεύθεν είναι ορθοτέρα η γνώμη του Αρέθα (9ος αιών) ότι δέσιμο του σατανά χίλια έτη (κατά την αποκάλυψη) είναι η από της σταυρώσεως του Κυρίου μέχρι της 2ας Παρουσίας περίοδος”. Και καταλήγει ο πατήρ Αρσένιος: “Μήπως τυχόν ημών διαπληκτιζομένων γύρω του εάν θα έρθη ο Κύριος εν συνεχεία του σημερινού κακού, ή μετά την παρεμβολή της μεσοβασιλείας (ή ως την λέγουν άλλοι μακροτάτης σιγής του κακού, ή μακράς περιόδου που θα αγιοποιηθή η γή) και άλλων κοιμωμένων και τελείως αδιαφορούντων, έλθη ως κλέπτης εν νυκτί ο Κύριος, και ημείς θα συνεχίζωμεν τας ατελειώτους συγγραφάς και έριδας;”.

Το βιβλόο του π. Αρσενίου στο οποίο αναφερόμαστε, απόσταγμα της πνευματικής και ποιμαντικής του πείρας, αξίζει να διαβασθή.

 

του Κώστα Παπαδημητρίου: Ο Επαχτίτης Ποιητής Γιάννης Βαρδακουλάς

 

Ο κ. Γιάννης Βαρδακουλάς εκφράζει την ζωή, την ιστορία, την πολιτεία του τόπου μας κατά τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Την εκφράζει γιατί πρώτα, ως ευαίσθητος δέκτης, γνώρισε και αφομοίωσε κάθε αυθεντική έκφανση πολιτισμού του τόπου που τον γέννησε. Ένας τρόπος έκφρασής του είναι και η ποίηση, τρόπος έκφρασης αυστηρά προσωπικός και γι' αυτό προϋποθέτει διακριτική προσέγγιση. Αυτή η διάκριση χαρακτηρίζει και τον Κώστα Παπαδημητρίου στο βιβλίο του για την ποίηση του Γιάννη Βαρδακουλά.

Η έκδοση παρουσιάζει στο πρώτο μέρος μερικά βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία του ποιητή. Στο δεύτερο μέρος υπάρχει μια αναφορά στα ποιήματα και σ’ αυτά που τα εμπνέουν. Αναφέρουμε μερικά: Η πόλη της Ναυπάκτου, το λιμάνι, το κάστρο, η αγάπη, ο έρωτας, ο θάνατος, η μοναξιά, η μάννα (πού δεν γνώρισε ο κ. Γιάννης), οι κοινωνικοί αγώνες της γενιάς του (καί όχι μόνο), η εκμετάλλευση των ισχυρών της γής, η πίστη στον Χριστό και την Εκκλησία Του. Οι στίχοι του “προβάλλουν χωρίς εμπόδια στην κατανόηση” και “μεταδίδουν την συγκίνηση” του ποιητή Γιάννη Βαρδακουλά. Στο τρίτο μέρος περιλαμβάνεται η βιβλιογραφία και μέρη κριτικών σημειωμάτων για το έργο του ποιητή. Το βιβλίο συμπληρώνουν οκτώ ανέκδοτα ποιήματα. Ευχόμαστε στον κ. Γιάννη την συνέχιση της προσφοράς του στην πόλη μας.

Χ.Μ.

Βιβλιοπαρουσίαση

  • Προβολές: 2812