Τρύφωνα Ν. Χατζηνικολάου: Καλοκαίρι στην Πατρίδα μας

του Τρύφωνα Ν. Χατζηνικολάου

Τον Αύγουστο επιστρέψαμε και πάλι για ένα ευλαβικό προσκύνημα στα άγια και ιστορικά χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί συναντήσαμε αρκετούς διακεκριμένους ορεινούς Ναυπακτίους, οι οποίοι ξεχωρίζουν στην ελληνική κοινωνία ως επιστήμονες και ως μεγάλοι επιχειρηματίες. Τους διακεκριμένους αυτούς Ναυπακτίους τους συναντήσαμε στα Κεφαλοχώρια Πλάτανο, Άγιο Δημήτριο, Νεχώρι, Αράχωβα, Κλεπά και την θρυλική Περίστα, ιδιαιτέρα πατρίδα του γράφοντος.

Στην Αράχωβα τον Δεκαπενταύγουστο συναντήσαμε τον διακεκριμένο επίσης Δεσπότη μας, κ. Ιερόθεο και στις 23 Αυγούστου τον συναντήσαμε στον Πλάτανο Ναυπακτίας. Στις δύο αυτές γιορτές της Παναγίας μας ο Δεσπότης μας λειτούργησε στις κεντρικές εκκλησίες Αράχωβας και Πλατάνου. Οι εκκλησίες ήταν κατάμεστες από πιστούς της Ορθοδοξίας, οι οποίοι επιστρέφουν τις ημέρες αυτές από κοντινές και μακρινές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και από μακρινές χώρες που έχουν μεταναστεύσει πριν από δεκάδες χρόνια.

Ο καλός μας Δεσπότης στην Αράχωβα φιλοξενήθηκε στο Αρχοντικό σπίτι των Σισμαναίων και την 23η Αυγούστου φιλοξενήθηκε στο πατρικό σπίτι του Τρύφωνα Ν. Χατζηνικολάου, στο διπλανό χωριό Περίστα. Με την ευκαιρία αυτή ο Δεσπότης επισκέφθηκε τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και συνεχάρη την Εκκλησιαστική Επιτροπή για τις πολλές φροντίδες σχετικά με τον εξωτερικό και εσωτερικό στολισμό της εκκλησίας. Η Επιτροπή αποτελείται από τον π. Βασίλειο Καραγκούνη, Γεώργιο Μαυρίκη, Γεώργιο Μανιάτη, Παναγιώτη Ντίνη, Χρήστο Βαλαώρα. Για πολλά χρόνια διετέλεσαν Επίτροποι και οι: Σπύρος Τριανταφύλλης, ο Πέτρος Γ. Χατζηνικολάου, Κώστας Λόης και οι αείμνηστοι Νίκος Σακελλάρης, Νίκος Κεφαλιακός, Γεώργιος Θανασούλης και πολλοί άλλοι.

Στα ορεινά αυτά χωριά κάθε χρόνο τον μήνα Αύγουστο γίνονται ωραία θρησκευτικά πανηγύρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που τις διοργανώνουν οι Σύλλογοι που έχουν την έδρα τους στην Αθήνα και όλος ο κόσμος διασκεδάζει με τα πατροπαράδοτα δημοτικά μας τραγούδια.

Στον Πλάτανο συναντήσαμε τον Δήμαρχο Λεωνίδα Κωλέττα, τον Αντιδήμαρχο Δημήτριο Πελέκη και τον Δημοτικό Σύμβουλο Παναγιώτη Ντίνη και τους δυο Γραμματείς Αντωνόπουλο και Γιάννη Βαλαώρα. Τους συγχαρήκαμε για το ατέλειωτο ενδιαφέρον τους για την πρόοδο των 12 χωριών που απαρτίζουν τον Δήμο Πλατάνου.

Την Ορεινή Ναυπακτία επισκέπτονται καθημερινά πολλές δεκάδες κόσμου από τα πεδινά κέντρα Πατρών, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Αγρινίου. Πρώτα πηγαίνουν να δούν το Φράγμα του Ευήνου στο χωριό Άγιος Δημήτριος και ταυτόχρονα απολαμβάνουν τον καθαρό αέρα, τις όμορφες βουνοπλαγιές που δροσίζονται από τις κρυσταλλοπηγές με το γάργαρο και καθαρό νερό.

Την Ορεινή Ναυπακτία την αποχαιρετήσαμε στα μέσα του Σεπτέμβρη με την ελπίδα να ξαναγυρίσουμε του χρόνου στα άγια και ιστορικά αυτά μέρη, εκεί που ανδρώθηκε η αρματωμένη Κλεφτουριά κατά την Επανάσταση του 1821.

Νέο Μεξικό Αμερικής

  • Προβολές: 2206