Ὁμιλία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὸν Ἁγιασμὸ τῶν Σχολείων στὴν Ἔδεσσα

15 Σεπτεμβρίου 2005

Ὁμιλία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου κατὰ τὸν Ἁγιασμὸ τῶν Σχολείων στὴν ἜδεσσαΚατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Έδεσσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς για τα Σχολεία όλων των βαθμίδων στο Εθνικό Στάδιο της πόλεως. Η τελετή ήταν συγκινητική. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού αγίασε τα παιδιά, τους μίλησε πατρικά. Προσκάλεσε δε τους αριστούχους όλων των τάξεων στο τέλος της χρονιάς να επισκεφθούν μαζί με τον Ποιμενάρχη τους την Πόλη για να τους φιλοξενήση.

Αποσπάσματα από τον λόγο του Πατριάρχη δημοσιεύουμε ευθύς αμέσως.

*

“…Αγαπητά μου παιδιά, μαθητές και μαθήτριες,

Είναι για όλους μας μεγάλη η στιγμή αυτή. Εκάμαμε όλοι μια ενέργεια με σημασία απέραντη. Ήλθαμε εδώ σ’ ένα ευρύχωρο στάδιο αθλήσεως σωματικής, για να κάμωμε ένα άλμα προς τα άνω: μία προσευχή! Η προσευχή κάνει την ζωήν μας πιο όμορφη και πιο συνετή. Συνετή, γιατί μας φέρνει σε επικοινωνία με τον Κύριο του σύμπαντος. Και ωραία γιατί της δίνει άλλο νόημα και άλλη ομορφιά.

Αγαπητοί αδελφοί, Αγαπητά μου παιδιά,

Είμαι βαθύτατα συγκινημένος από το θέαμα που έχω μπροστά μου. Και πιστεύω μαζί μου και όλοι σείς, μεγάλοι και μικροί. Αισθάνομαι σαν να ευρίσκωμαι σε ένα απέραντο λιβάδι γεμάτο κάθε λογής πανέμορφα λουλούδια, “κρίνα του αγρού”, όπως έλεγεν ο Κύριος, που το καθένα είναι ντυμένο πιο ζηλευτά και πιο ωραία από όσο ο βασιλιάς Σολομών με όλη του την βασιλική μεγαλοπρέπεια.

Λουλούδια που ανοίγουν στην ζωή, είναι τα παιδιά· αλλά όχι λουλούδια άψυχα, λουλούδια φυτά, αλλά λουλούδια έμψυχα και λογικά, που ψάχνουν να βρουν τον τρόπο να δημιουργήσουν έναν κόσμο δικό τους· έναν κόσμο πιο ωραίο και πιο ανθρώπινο από εκείνον μέσα εις τον οποίον γεννήθηκαν και μεγαλώνουν.

Και ξέροντας ο Κύριος τί συναντούσε και τί συναντάει εις τον δρόμο του το κάθε παιδί, έλεγε: “Άφετε τα παιδία έρχεσθαι προς με· και μη τα εμποδίζετε” (Μάρκ. 10,14). Τί γοητευτική που είναι η εικόνα την οποία έχομε μπροστά μας!

Εδώ σήμερα είναι συγκεντρωμένοι εις το στάδιο αυτό, σαν σε στάδιο αγώνων καλών, όλα τα παιδιά, όλοι οι νέοι της Έδεσσας, οι οποίοι θέλουν και αγωνίζονται να χτίσουν το μέλλον τους και όλος ο πνευματικός τους περίγυρος: η Εκκλησία, ο Μητροπολίτης-Πνευματικός τους Πατέρας, οι ιερείς, οι άρχοντες, οι υπεύθυνοι παιδαγωγοί, οι γονείς, η κοινωνία όλη! Όλοι μαζί. Όλοι με έναν σκοπό και μια ικεσία προς τον Θεό· εις τον μόνον που μπορεί να μας δώση πολύ περισσότερα, “υπερεκπερισσού”, “ών αιτούμεθα ή νοούμεν” (Εφεσ. 3, 20)

Και όλοι είμαστε ενωμένοι· σε μια προσευχή. Για τα παιδιά μας. Για το μέλλον τους. Για την πορεία τους. Ενώπιον των ανθρώπων. Και ενώπιον του Κυρίου. Να τα ευλογήση, να δημιουργήσουν μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, μια σχέση, που θα κάμη την ζωή τους πιο όμορφη.

Αγιασμός σημαίνει ικεσία εις τον Θεό, να καταπέμψη σ’ εμάς την ευλογία Του και να ανεβάση εμάς λίγο πιο ψηλά. Αγιασμός σημαίνει αρχή΄ αρχή με μια ενεργητική διάσταση και δυναμική. Ποτέ ένας αγιασμός δεν είναι ένα γεγονός ασήμαντο και τυπικό. Είναι μια από τις πιο δυναμικές ενέργειες, που μπορεί να βρη κανείς εις τον κόσμο, αφού ο Θεός κυβερνάει τον κόσμο. Αγιασμός σημαίνει έργο ιερό από τα παιδιά και για τα παιδιά. Όχι όμως παιχνίδι. Έργο ιερό και απέραντα σοβαρό· είναι προσευχή.

Και εις το έργο αυτό δεν είναι μόνα τους. Αλλά και με τους διδασκάλους τους και καθηγητές τους και με τους γονείς τους, τους πνευματικούς πατέρες τους και με όλους τους υπεύθυνους τοπικούς φορείς της Ελληνικής Πολιτείας: Βουλευτές, Νομάρχη, Δήμαρχο, και λοιπούς. Και αν η απλή καλή αρχή είναι κάτι που κάνει το κάθε έργο μας μεγάλο, η προσευχή και η ευλογία το κάνει τρισμέγιστο και θεϊκό.

Είναι πολύ μεγάλο πράγμα για τα παιδιά να το έχουν ξεχωρίσει, ότι το πάν εις τον κόσμο δεν είναι το χρήμα· ότι δεν αρκεί μόνο του το χρήμα· και δεν κάνει τον άνθρωπο ούτε μεγάλο, ούτε ευτυχισμένο.

Λέγει ο περίφημος φιλόσοφος Πλάτων: Όλο το χρυσάφι που υπάρχει εις τον κόσμο, αυτό που κυκλοφορεί στις τράπεζες και εις τα χρηματιστήρια και αυτό που εξακολουθεί να είναι ακόμη κρυμμένο εις τα έγκατα της γής, όλο μαζί δεν αξίζει ούτε όσο μία και μόνο αρετή. Πόσο λοιπόν αξίζουν πολλές μαζί αρετές; Και πόσο όλες μαζί οι αρετές;

Αγαπητά μου παιδιά, απευθύνομαι σε σάς· αφού όλα γίνονται για σάς. Ο αγιασμός δεν είναι μια τυπική τελετή. Δεν είναι κάποιο θρησκευτικό χρώμα, κάποια απλή εκδήλωσις μιας κοινωνίας, που θέλει να περάση τα θρησκευτικά μηνύματά της. Είναι φανέρωσις πίστεως· είναι βίωσις πίστεως· είναι πράξις ζωής. Είναι άντλησις θείας δυνάμεως που δεν φαίνεται, αλλά που ζωογονεί και ενδυναμώνει όσους ζητούν την βοήθεια του Θεού.

Να ψάχνετε για μια ζωή με νόημα· για μια ζωή με αλήθεια΄ για μια ζωή κοντά στον Χριστό· με τον Χριστό και για τα μηνύματά Του, που κρατούν την ζωή όμορφη και γλυκειά. Μήν το ξεχνάτε ποτέ: Ο ζυγός της αρετής είναι πολύ ελαφρός· και ελαφρώνει την ψυχή. Ενώ ο ζυγός της αμαρτίας είναι πολύ βαρύς και πολύ κουραστικός και φορτικώτατος, όπως λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Και τελειώνοντας επιδαψιλεύομεν την Πατριαρχικήν ευλογίαν σε όλα τα παιδιά, ελπίδα και καύχημα, χαρά και προσδοκία των δικών τους. Και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, διδασκάλους και καθηγητές· που έχουν την υψηλή, την κοινωνικά θεμελιακή αποστολή να οικοδομήσουν το μέλλον των παιδιών και κατ’ επέκταση της κοινωνίας και της πατρίδας· και να διαμορφώσουν το ιερώτερο και ευγενέστερο υλικό, τις ψυχές των νέων, σε κάτι το ακόμα πιο ευγενικό και άγιο, βοηθώντας τους να βάλουν καλό θεμέλιο πνευματικό εις την ζωή τους. Και εύχομαι ολόψυχα σε όλους καλή χρονιά, γεμάτη με επιτυχία και απόδοση των κόπων σας.

Αγαπητά μας παιδιά, μεγάλα και μικρά.

Μήν το ξεχνάτε ποτέ: Το πρώτο βήμα εις τον άνθρωπον για απόκτηση σοφίας είναι η πίστη και η αγάπη στον Θεό. Ο σεβασμός και η αγάπη προς τον Θεόν είναι η αληθινή σοφία· και η αποφυγή των κακών πράξεων είναι τέχνη και επιστήμη.

Ο Κύριος να γεμίση την ζωήν σας με πίστιν, αγάπην, σοφίαν και επιστήμην. Καλή χρονιά! Καλή επιτυχία σε όλα με την ευλογίαν και την ενίσχυσιν του καλού Θεού!

  • Προβολές: 1954