Νέα Συνοδική Περίοδος

Συνήλθε στις 1, 2, 3, Σεπτεμβρίου ε.έ. η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 149ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

Μέλη της νέας Συνοδικής Περιόδου είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Παντελήμων, Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Στέφανος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Πατρών κ. Χρυσόστομος και Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών, διορίσθηκαν :

 • -Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος.
 • -Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής ο Μητροπολίτης Ζιχνών κ. Ιερόθεος.
 • -Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.
 • -Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Παντελεήμων.
 • -Επί του Μοναχικού Βίου ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.
 • -Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.
 • -Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος.
 • -Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως Εφημεριακού Κλήρου ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.
 • -Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
 • -Επί των Αιρέσεων ο Μητροπολίτης Τριφυλίας κ. Στέφανος.
 • -Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος.
 • -Επί των Οικονομικών ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος.

Εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου για την νέα περίοδο ορίσθηκε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ορίσθηκε επίσης η Τριμελής Επιτροπή για τις καταγγελίες αποτελουμένη από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγον, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριον και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαον.

· Ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τα μέλη της Δ.Ι.Σ.:

- Για την εκδήλωση της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα γίνει στις 16.11.2005 στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών για την παρουσίαση της εκδόσεως του χειρογράφου του Μηνολογίου του Αυτοκράτορος Βασιλείου του Β΄. Το πρωτότυπο βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού, έχει μικρή βιογραφία κάθε Αγίου και κοσμείται με μινιατούρες. Την έκδοση έχει κάνει το Βατικανό και παραχώρησε αριθμό αντιτύπων στην Εκκλησία της Ελλάδος.

· Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε, μεταξύ άλλων:

-Τις προτάσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό το 2007 της ιεράς επετείου της συμπληρώσεως 1600 ετών (407-2007) από της κοιμήσεως του Ιερού Χρυσοστόμου και ώρισε οργανωτική επιτροπή για την προετοιμασία των Εκδηλώσεων του ως άνω εορτασμού.

-Το αίτημα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Αλεξίου, για την μεταφορά του Τιμίου Σταυρού, περιέχοντος τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, από την Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, με τη σύμφωνη γνώμη του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου, στη Μόσχα, προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

· Η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε, μεταξύ άλλων:

-Να ζητήση από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) να ορίση εκπροσώπους της για να συνεργασθούν με αρμόδια Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου, σχετικά με τον τρόπο του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.–

 • Προβολές: 2064