Κύριο θέμα: Διάλεξη του Σεβασμιωτάτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο - «Ρωμηοὶ καὶ Ἄραβες»

Κατά το τετραήμερο 19-22 Νοεμβρίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, προκειμένου να δώση διάλεξη με θέμα «Ρωμηοί και Άραβες σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κατά την τάξη του Πατριαρχείου, ένας Διάκονος, ο π. Ιωακείμ, με τον οδηγό του αυτοκινήτου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα συναντούσε την επομένη, διότι έλειπε σε επίσημη επίσκεψη στην Γενεύη και την Μπολόνια.

Διάλεξη του Σεβασμιωτάτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο  «Ρωμηοὶ καὶ Ἄραβες»Την επομένη, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, συμμετείχαμε στην θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, συμπαραστατούμενος από τον Μ. Αρχιμ. π. Αθηναγόρα και τον Μ. Σύγκελλο π. Νεκτάριο, ενώ έψαλαν οι χοροί του άρχοντος πρωτοψάλτου κ. Λεωνίδα Αστέρη και του άρχοντος λαμπαδαρίου κ. Ιωάννη Χαριτιάδη.

Αμέσως μετά την θεία Λειτουργία τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτου Ροδοπόλεως Ιερωνύμου που κοιμήθηκε εκείνες τις ημέρες.

*

Το απόγευμα της Κυριακής στις 7:30 μ.μ. επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ευρώπη ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο Σεβασμιώτατος παρευρέθηκε στην υποδοχή που του έγινε στο Πατριαρχείο, όπως κάθε φορά που επιστρέφει από κάποιο ταξίδι του, από όλα τα μέλη της «Πατριαρχικής αυλής», δηλαδή τους Κληρικούς και λαϊκούς που διαμένουν η υπηρετούν στο Πατριαρχείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέφθασε ακμαίος και ευδιάθετος, παρ' όλην την κούραση από τους έντονους ρυθμούς που έχουν οι περιοδείες του αυτές και την ταλαιπωρία του ταξιδιού. Πρώτα εισήλθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον Νάρθηκα του οποίου τον περίμενε ο Εκκλησιάρχης κρατώντας έναν δίσκο με κεριά. Ο Πατριάρχης άναψε από ένα κερί στις ιερές εικόνες, προσκύνησε τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται στον Ιερό Ναό (των αγίων Ιεραρχών, της αγίας Ευφημίας, της αγίας Βασιλίσσης Θεοδώρας και της αγίας Σολομωνής) τις ιερές εικόνες του τέμπλου και την αγία Τράπεζα. Έπειτα εξήλθε και χαιρέτησε όλους τους παρισταμένους με ευγένεια και ενδιαφέρον για τον καθένα ξεχωριστά.

Εκείνο το βράδυ είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να παρακαθίσουμε, ως φιλοξενούμενοι, στην πατριαρχική τράπεζα, μαζί με τους Συνοδικούς Αρχιερείς και τον Αρχιγραμματέα.

Και μόνον από τις σύντομες αναφορές του για το ταξίδι του στην Ευρώπη, τις ερωτήσεις και τις σύντομες συνομιλίες του με τους Αρχιερείς και τον Αρχιγραμματέα, ένιωθε κανείς το ανώτερο επίπεδο στο οποίο κινείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ότι βλέπει τα πράγματα από άλλη άποψη, πολύ υψηλότερη από αυτήν των στενών πλαισίων της οποιασδήποτε αποσπασματικότητος. Επίσης καταλάβαινε κανείς το ανύστακτο ενδιαφέρον του για όλη την Εκκλησία, πράγμα που τον έκανε να γνωρίζη πρόσωπα και πράγματα. Αυτή η υψηλή θεώρηση των πραγμάτων δεν τον εμπόδιζε καθόλου να μεριμνά με συγκινητικό ενδιαφέρον για τον απλό επισκέπτη, να ρωτά και να θυμάται πρόσωπα απλών ανθρώπων και να ασχολήται με λεπτομέρειες της καθημερινότητος.

Μετά το δείπνο ο Πατριάρχης και οι Κληρικοί διάβασαν σε Παρεκκλήσιο του Πατριαρχείου την ακολουθία της θείας Μεταλήψεως, οι Κληρικοί έβαλαν μετάνοια στον Πατριάρχη και αποσύρθηκαν στα δωμάτιά τους, εκτός από όσους έπρεπε να ρυθμίσουν μερικές ακόμη λεπτομέρειες για την θεία Λειτουργία της επομένης.

*

Την επομένη ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος συμμετείχε στην Πατριαρχική και Συνοδική θεία Λειτουργία επί τη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου. Σύμφωνα με το τυπικό του Πατριαρχείου είναι μία από τις ορισμένες τακτικές Πατριαρχικές και Συνοδικές θείες Λειτουργίες που τελούνται κάθε έτος και σε άλλη περίπτωση θα τελείτο στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Εισοδίων Σταυροδρομίου, πλην ο Ναός έχει υποστή ζημιές από την τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή πριν λίγα χρόνια.

Διάλεξη του Σεβασμιωτάτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο - «Ρωμηοὶ καὶ Ἄραβες»Συλλειτούργησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι Σεβ. Μητροπολίτες Πέργης κ. Ευάγγελος, Λύστρων κ. Καλλίνικος, Ιταλίας κ. Γεννάδιος, Δέρκων κ. Κωνσταντίνος, Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Τορόντο κ. Σωτήριος, Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος και ο Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος. Συμπροσευχήθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός, Τυρολόης και Σερεντίου κ. Παντελεήμων, Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος και Μυριοφύτου κ. Απόστολος.

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας και στο τέλος της θείας Λειτουργίας προσφώνησε τον Πατριάρχη ο αρχιερατικός προϊστάμενος Μητροπολίτης Τραϊανουπόλεως κ. Γερμανός και ο κ. Γεώργιος Πετρίδης, ιατρός στο θεραπευτήριο του Μπαλουκλί και πρόεδρος του εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού, ο οποίος έκανε και τον απολογισμό της Ενορίας. Στο τέλος μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ενουθέτησε, ευλόγησε και ευχήθηκε τους Ενορίτες.

Εκκλησιάστηκαν Ρωμηοί της Πόλης και επισκέπτες και οι μαθητές του Ζωγράφειου Εκπαιδευτηρίου, που αποτελούν, μαζί με τους μαθητές και των άλλων εναπομεινάντων Εκπαιδευτηρίων των Ρωμηών, το μέλλον και την ελπίδα της Πόλης.

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, γύρω στις 12:30 το μεσημέρι, δόθηκε δεξίωση στην αίθουσα του Ιερού Ναού προς τιμήν του Πατριάρχου αλλά και προς στηριγμό των Ενοριτών.

*

Διάλεξη του Σεβασμιωτάτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο - «Ρωμηοὶ καὶ Ἄραβες»Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ώρα 5:00, πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου με θέμα «Ρωμηοί και Άραβες σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο» στην Αίθουσα Χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου, του Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη, των Συνοδικών Αρχιερέων, των Κληρικών του Πατριαρχείου, των Εκπαιδευτικών της Πόλης και άλλων ομογενών.

Η αίθουσα της Βιβλιοθήκης είναι ένας επιβλητικός χώρος, κατάλληλα φωτισμένος, καλυπτόμενος γύρω-γύρω από ξύλινα ράφια με εκατοντάδες καλαίσθητα δεμένους τόμους. Αποτελεί το κεντρικό κτίριο, την βιτρίνα της Πατριαρχικής βιβλιοθήκης, στην οποία γίνεται πολύ σοβαρή εργασία και αρχειοθέτηση από ομάδα Κληρικών και υπαλλήλων. Εκεί συναντήσαμε και τον επί τεσσαρακονταετία εργαζόμενο στην βιβλιοθήκη π. Νικόλαο Πετροπέλλη που δαπανάται στο έργο αυτό.

Τον Σεβασμιώτατο, λοιπόν, προλόγισε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. π. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης, ο οποίος τον καλωσόρισε, ανέφερε σύντομα βιογραφικά στοιχεία του και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε με την σειρά του τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την τιμή της πρόσκλησης και ανέπτυξε το θέμα του, οριοθετώντας τις ονομασίες «Ρωμηοί» και «Άραβες», παρουσιάζοντας την άποψη των Αράβων για τους Ρωμηούς και τονίζοντας το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο «εξέφραζε το ρωμαίϊκο πνεύμα αποτελούσε πάντοτε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Ρωμηών και Αράβων» και ότι «τα προβλήματα που πολλές φορές ανεφύησαν μεταξύ Ρωμηών και Αράβων δεν οφειλόταν στις Θρησκείες (Χριστιανισμό, Μουσουλμανισμό), αλλά στις εθνικές και πολιτικές σκοπιμότητες».

Διάλεξη του Σεβασμιωτάτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο - «Ρωμηοὶ καὶ Ἄραβες»Η διάλεξη περιείχε πολλά πρωτότυπα και ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία και επιχειρήματα, και στήριζε σε γενικές γραμμές την άποψη ότι ο Μωάμεθ και οι πρώτοι Μουσουλμάνοι έτρεφαν έναν θαυμασμό για τους Ρωμηούς (Βυζαντινούς), τους προτιμούσαν ως λαό της Βίβλου από τους ειδωλολάτρες και ότι η επιθετικότητα των Μουσουλμάνων Αράβων εναντίον των Χριστιανών δεν οφείλεται σε θρησκευτικά αίτια, αλλά κυρίως σε εθνικά, οικονομικά και πολιτικά αίτια που ενδύονται με θρησκευτική χροιά, και αυτό άρχισε από την εποχή που εξισλαμίσθηκαν οι Πέρσες, οπότε το εθνικό μίσος των Περσών εναντίον των Ελλήνων πέρασε και στην νέα θρησκεία. Τμήματα της διαλέξεως δημοσιεύουμε από το παρόν τεύχος στην Ε.Π.

Η διάλεξη απέσπασε τις θετικότατες κρίσεις του με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ακροατηρίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και προσωπικότητες με εξειδίκευση σε τέτοια ζητήματα, όπως ο Σεβ. Μητροπολίτης Δέρκων κ. Κωνσταντίνος ο οποίος είναι Πρόεδρος της Επιτροπής του Πατριαρχείου για το Ισλάμ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Τυρολόης κ. Παντελεήμων, Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο κ. Πρόξενος και μέλη διπλωματικών αποστολών κ.α. Η ομιλία πρόκειται να δημοσιευθή στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε άλλες περιοδικές εκδόσεις του.

Την διάλεξη έκλεισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο λόγος του δημοσιεύεται στην παράπλευρη στήλη.

Επακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου «προς τιμήν του διακεκριμένου ομιλητού».

*

Διάλεξη του Σεβασμιωτάτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο - «Ρωμηοὶ καὶ Ἄραβες»Την τελευταία ημέρα της παραμονής μας στην Πόλη, το Πατριαρχείο διέθεσε στον Σεβασμιώτατο οδηγό για να επισκεφθή μνημεία της Ρωμηοσύνης που δεν είχε επισκεφθή άλλη φορά, όπως: α) Την Μεγάλη του Γένους Σχολή, με τα λιγοστά πλέον Ρωμηόπουλα που φοιτούν σε αυτή β) Την πάλαι ποτέ Ιερά Μονή Παντοκράτορος που διέθετε πολλά ιδρύματα για την βοήθεια των πασχόντων, κυρίως το περίφημο Νοσοκομείο, τα οποία έχουν καταστραφή ολοκληρωτικά και έχουν καταπατηθή. Μάλιστα, το καθολικό της Μονής, που έχει περιέλθει στο τουρκικό κράτος, ήταν τρισυπόστατο, δηλαδή είχε τρία Ιερά, του Παντοκράτορος, της Παναγίας και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, αλλά σήμερα ο μεν Ναός του Παντοκράτορος λειτουργεί ως τζαμί, ελεεινό και αφρόντιστο, τα δε άλλα δύο Ιερά απλώς υπάρχουν και δεν έχουν ακόμη καταρρεύσει. γ) Την Ιερά Μονή Στουδίου, η καλύτερα τα ερείπια της πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής Στουδίου, η οποία επίσης έχει περιέλθει οριστικά στο τουρκικό κράτος και πρέπει κανείς να λάβη άδεια από το μουσείο της Αγια-Σοφιάς για να εισέλθη και να δη τα ερείπια αυτά.

*

Γενικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε ποικιλοτρόπως την αρχοντική αγάπη του προς τον Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο και την συνοδεία του, προσέφερε πλούσια την φιλοξενία του, συζήτησαν διάφορα θέματα, τον κατέστησε ομοτράπεζό του τις ημέρες αυτές της παραμονής του στην Πόλη.

Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα στον Σεβασμιώτατο, κατά το τετραήμερο αυτό της παρουσίας του στο Πατριαρχείο, να έλθη σε επικοινωνία και με όλους τους Συνοδικούς Αρχιερείς, δεδομένου ότι συνέπεσαν και οι Συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς επίσης και με όλους τους Κληρικούς που εργάζονται εκεί και έτσι αισθάνθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον οικουμενικό και μαρτυρικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Α.Κ.

Ετικέτες: ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ

  • Προβολές: 1610

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance