Ευχαριστήριος λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχου

Ευχαριστήριος λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχου,

προς τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, μετά την διάλεξή του στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη

Ευχαριστήριος λόγος του Οικουμενικού Πατριάρχου«Δύο λόγια εν κατακλείδι, λόγια ευχαριστιών προς τον αδελφόν Ιερώτατον άγιον Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, πρώτον διότι προθύμως απεδέχθη την πρόσκλησίν μας να είναι ομιλητής εις την σειράν των διαλέξεων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης και δεύτερον και γενικότερον διότι πάντοτε από οιασδήποτε θέσεως και βήματος και μέσω των πολλών-πολλών συγγραμμάτων του και άρθρων του πάντοτε υποστηρίζει το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείο, η προς το οποίον ευλάβεια και αφοσίωσίς του είναι εγνωσμένη.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η στάσις του προς το Πατριαρχείον μας μετά και από όσα ακούσαμε, ότι, δηλαδή, εμφορείται από το πνεύμα της Ρωμηοσύνης, της Οικουμενικότητος, των ευρέων οριζόντων που χαρακτηρίζουν τα πιστεύματα και τις δραστηριότητές του. Επομένως, συνειδητώς και, αν μπορώ να πω, υπαρξιακώς ο άγιος αδελφός ταυτίζεται με αυτήν την γραμμήν του Πατριαρχείου και με την διακονίαν του Πατριαρχείου διαχρονικώς.

Και μετά τας ευχαριστίας μας θέλω να πω και έναν λόγο θαυμασμού προς τον άγιον Ναυπάκτου για την πολυμέρειάν του. Εγώ προσωπικώς κάθε φορά που παίρνω ένα σύγγραμμά του η την Εφημερίδα της Μητροπόλεώς του η όταν βλέπω άρθρα του εις τον Αθηναϊκόν Τύπον, θαυμάζω κυριολεκτικώς την πολυμέρειάν του και την εγκυκλοπαιδικήν του μόρφωσιν, αλλά και το θεολογικόν του βάθος και γι' αυτά τον συγχαίρω εξ όλης καρδίας και προσωπικώς και εκ μέρους του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Επίσης και για την παρρησίαν του σε στιγμές δύσκολες των σχέσεων Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν και ο ίδιος είναι Ιεράρχης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά σθένους και παρρησίας υπεστήριξεν όχι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αλλά αυτά τα οποία πιστεύει.

Τον ευχαριστούμε, λοιπόν, για όλα, για την αποψινήν πνευματικήν πανδαισίαν. Ευχόμεθα ο Θεός να τον πολυετή, να τον μακροημερεύη, να μας δίνη πολλούς καρπούς των σοφών γνωμών του, σε όλα τα θέματα των οποίων επιλαμβάνεται.

Η χάρις του, όπως λέγει ο λαός μας, έφθασε και μέχρις της Κούβας. Όταν ήμουν εκεί προ δύο περίπου ετών και ο Φιντέλ Κάστρο εζήτησε κάτι για το Άγιον Όρος, για την πνευματικότητα του Αγίου Όρους, βρήκα έτοιμη την ισπανικήν μετάφρασιν του βιβλίου του αγίου Ναυπάκτου και μόλις επέστρεψα εδώ του την έστειλα. Λοιπόν, μέχρι και της Κούβας έφθασε η χάρις του. «Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος» σας. Ευχαριστούμε».

Α.Κ.

  • Προβολές: 1592

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance