100 έτη του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γαυρολίμνης

100 έτη του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γαυρολίμνης

Την 11η Νοεμβρίου ε.ε., ημέρα που πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών, οι Ενορίτες της Γαυρολίμνης με τον Εφημέριό τους, π. Ιωάννη Γιαννακόπουλο, ενθυμήθηκαν τα 100 έτη από την θεμελίωση του Ιερού Ναού του χωριού της.

Πριν την απόλυση της θείας Λειτουργίας, που τέλεσε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, εκφώνησε σχετικό λόγο ο συνταξιούχος δάσκαλος του χωριού, κ. Παναγιώτης Ράπτης και εν συνεχεία μίλησε ο π. Ιωάννης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εκφραζόμενη αγάπη του, τους Ενορίτες του και τους γείτονες Ιερείς για τις άριστες σχέσεις που έχουν, τους Δασκάλους του χωριού για την συνεργασία τους και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον νεωκόρο του Ναού Ανδρέα Πατογιάννη λέγοντας επί λέξει: «Ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Ανδρέα Πατογιάννη, που για 20 ολόκληρα χρόνια υπηρετεί την Ενορία μας αφιλοκερδώς. Εγώ τουλάχιστο τον έχω σαν δεύτερο πατέρα. Διότι μπορεί με τον πατέρα μου ν’ αλλάξαμε καμιά κουβέντα, όμως με τον μπαρμπα-Ανδρίκο είμασταν και είμαστε πάντα αγαπημένοι. Οι Άγιοι Ταξιάρχες να τον έχουν πάντα καλά».

*

Λόγος του Παναγιώτη Ράπτη,

συνταξιούχου δασκάλου στα 100 χρόνια του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Άγιοι Πατέρες, Διδακτικό Προσωπικό Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Γαβρολίμνης, Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητά μας παιδιά,

Γαβρολίμνης, Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητά μας παιδιά, Διανύουμε το έτος 2005. Εκατό (100) έτη συμπληρώθηκαν από την ανέγερση του Ι. Ναού της Ενορίας μας. Τούτο επιβεβαιώνεται από την υπάρχουσα χρονολογία επάνω ακριβώς από την βόρεια κεντρική είσοδο, χαραγμένη σε σκαλιστή πέτρα με σταυρό 1905.

Οι πρόγονοί μας που κατοικούσαν στην απέναντι πλαγιά με την ονομασία Νταούτ Αγά (τούρκικη ονομασία), ανακάλυψαν ύστερα από χρόνια στο μέρος που βρισκόμαστε, μέσα στο δάσος, ότι υπήρχε πηγή νερού και θεώρησαν το μέρος τούτο κατάλληλο προς κατοίκηση. Έτσι επέλεξαν την πλαγιά που ονομάζεται «Καλλιακούδα». Η ονομασία αυτή προέρχεται από το όνομα του ήρωα Λουκά Καλλιακούδα, ο οποίος έπεσε ηρωϊκώς μαχόμενος με τους Τζοχατζαραίους του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, κατά το έτος 1804.

Εδώ έκτισαν τα πρώτα σπίτια και στη συνέχεια έκτισαν τον Ι. Ναό, που τον αφιέρωσαν στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, τους Παμμεγίστους Ταξιάρχες. Δίπλα στον Ι. Ναό έκτισαν και το Σχολείο για την μόρφωση των παιδιών τους. Έτσι συνδύασαν την πίστη με την παιδεία, τον Χριστιανισμό με τον Ελληνισμό και από το συνταίριασμα αυτό προήλθε ο Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός με τις αρχές και τις αξίες του οποίου γαλουχήθηκαν οι γενεές των Ελλήνων από την απελευθέρωση μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ ήταν και είναι οι Πολιούχοι, δηλαδή οι Προστάτες του χωριού μας, αρκεί να αναφέρουμε προς τούτο ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στα δύσκολα χρόνια της Ιταλογερμανικής Κατοχής. Ήταν Ιούλιος του 1943. Μια ομάδα ανταρτών στο παρακείμενο ύψωμα του χωριού έστησε ενέδρα σε διερχόμενη γερμανική στρατιωτική φάλαγγα. Επακολούθησε φοβερή μάχη μεταξύ ανταρτών και Γερμανών. Εμείς οι γεροντότεροι, παιδιά τότε, περιμέναμε μετά το τέλος της μάχης να δούμε το χωριό να καίγεται από τους Γερμανούς στρατιώτες. Όμως οι Αρχάγγελοι Προστάτες άνοιξαν τις φτερούγες τους και έσωσαν τους κατοίκους και το χωριό. Ούτε ένα σπίτι κάηκε, ούτε ένας κάτοικος έπαθε το παραμικρό.

Το έτος 2005 αποτελεί σταθμό για την Ενορία μας. Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να ανατρέξουμε με την σκέψη μας στο παρελθόν. Να ξαναφέρουμε στη μνήμη μας αυτούς που προσέφεραν μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες τους στον Ι. Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Και αναφερόμαστε στους Ιερείς που ιερούργησαν στον Ι. Ναό επί σειράν ετών και έχουν φύγει από τη ζωή. Μεταξύ αυτών ήταν: Οι Ιερείς Γρηγόρης Παλιώτης και Γεράσιμος Σπαθής μέχρι το 1909. Στην συνέχεια ανέλαβε ο Ιερέας Πέτρος Φουσέκης από το ίδιο το χωριό με τον γνωστό στους παλαιότερους όνομα παπα-Πέτρος. Ιερούργησε από το 1909 έως το 1952. Από τους επιζώντες αναφέρουμε τους Ιερείς: π. Σπυρίδωνα Καρναχωρίτη, ήδη συνταξιούχο, ο οποίος ιερούργησε από το 1952 έως το 1987 και τον σημερινό Ιερέα μας π. Ιωάννη Γιαννακόπουλο, από το 1987 έως σήμερα.

Να θυμηθούμε τους Κτίτορες, δηλαδή τους δωρητές του Ι. Ναού, που με το υστέρημά τους, αλλά και την προσωπική τους εργασία, βοήθησαν όχι μόνον στην ανέγερση, αλλά και στον ευπρεπισμό του Ι. Ναού. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το όνομα του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραγεώργου, που εργαζόταν ως μετανάστης στην Αμερική και έστειλε χρήματα για το χτίσιμο του μαντρότοιχου δυτικά του Ι. Ναού.

Να φέρουμε στη σκέψη μας αυτούς που προσέφεραν από το υστέρημά τους για την αγιογράφηση του Ι. Ναού και της οποίας επιμελήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή ο σημερινός Ιερέας μας, π. Ιωάννης Γιαννακόπουλος, ο οποίος πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί σε όλες τις εργασίες που έγιναν και γίνονται στον Ι. Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, καθώς και στα παρεκκλήσια της Ενορίας μας.

Θα ήταν παράλειψη και αγνωμοσύνη αν ξεχνούσαμε αυτούς που εργάστηκαν και προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους ως μέλη Εκκλησιαστικών Συμβουλίων στην εκκλησία. Και όταν λέμε Εκκλησία δε εννοούμε μόνον τι κτίριο. Εκκλησία είμαστε εμείς , εσείς, όλοι μας. Εκκλησία είναι η κοινωνία μας.

Να θυμηθούμε αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή και να τιμήσουμε αυτούς που ζούνε. Ιδιαίτερα να ξεχωρίσουμε και να τιμήσουμε τον 90χρονο Ανδρέα Πατογιάννη, τον γνωστό ως μπαρμπα-Ανδρίκο, που προσέφερε και προσφέρει ακόμη και σήμερα τις υπηρεσίες του, πλέον των 20 ετών στον Ι. Ναό.

-Μπάρμπα-Ανδρίκο, δεν σου χρειάζονται περγαμηνές και βραβεία. Σου αρκεί τόσο η αγάπη και η εκτίμηση των συγχωριανών σου όσο πολύ περισσότερο η αγάπη του Θεού, που σου χάρισε μακροζωΐα. Ευχόμαστε να ξεπεράσης τα 100.

Απευθυνόμενοι προς τη νέα γενιά εμείς οι παλαιότεροι που βρισκόμαστε στη δύση της ζωής μας, όταν θα έρθη η σειρά σας, να δείξετε το ίδιο ενδιαφέρον, τον ίδιο ζήλο, που έδειξαν οι παππούδες και οι γονείς σας για την συντήρηση, την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του Ι. Ναού, που εφέτος συμπληρώνει αισίως τα 100 χρόνια. Πέραν αυτού σας αφήνουμε παρακαταθήκη τις πατρογονικές μας παραδόσεις, την πίστη στο Θεό, την αγάπη προς την πατρίδα, αρετές αναγκαίες για την διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, που ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας με την συμπλήρωση 100 ετών από την ανέγερση του Ι. Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που σήμερα τιμούμε την μνήμη τους.

Χρόνια πολλά σε όλους. Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ ας είναι βοηθοί και προστάτες όλων μας.–

  • Προβολές: 1436

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance