Ομιλία στην Πάτρα: «Ο χαρισματούχος Γέρων Σωφρόνιος» - «Φιλολογικό βραδυνό» στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου

«Ο χαρισματούχος Γέρων Σωφρόνιος»

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην Πάτρα

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου η Ιερά Μητρόπολη Πατρών σε συνεργασία με την Χριστιανική Στέγη Πατρών και μέσα στα πλαίσια των «Πρωτοκλητείων 2005» διοργάνωσε εκδήλωση για τον Γέροντα Σωφρόνιο, στην αίθουσα της Χριστιανικής Στέγης.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, με θέμα «Ο χαρισματούχος Γέρων Σωφρόνιος», ενώ προβλήθηκαν και διαφάνειες – φωτογραφίες του Γέροντος που είχαν επιλέξει στελέχη της Στέγης.

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την θεολογία του Γέροντα Σωφρόνιου και το πως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις αναλύσεις δύο πνευματικών του παιδιών, των Ιερομονάχων π. Νικολάου Σαχάρωφ και π. Ζαχαρία Ζάχαρου.

Στο δεύτερο μέρος ο Σεβασμιώτατος περιέγραψε το πως έζησε ο ίδιος τον Γέροντα και την αδελφότητα στην καθημερινή τους ζωή. Παρουσίασε, δηλαδή, την υποδοχή του επισκέπτη, την λατρευτική ζωή της αδελφότητας, την τράπεζα, την φιλοξενία, την έκφραση της αγάπης του προς τους ανθρώπους, την συζήτηση και εξομολόγηση στον Γέροντα, τις επισκέψεις του σε οικίες Χριστιανών, την αγάπη του στην φύση, την αίσθηση του χιούμορ και τον αποχαιρετισμό του επισκέπτη. Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε την ομιλία του με την περιγραφή ενός θαύματος που έγινε την ημέρα της κηδείας του Γέροντα.

Το κείμενο της ομιλίας θα δημοσιεύσουμε σε συνέχειες στην Ε.Π.

Την ομιλία παρακολούθησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη μας στο Επισκοπείο, τον συνόδευσε στην Αίθουσα και τον προλόγισε με θερμά λόγια, καθώς επίσης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του για την προετοιμασία της εκδήλωσης, ο Ιεροκήρυξ π. Βασίλειος Μπλάνας, υπεύθυνος της Στέγης, Ιερείς της Μητροπόλεως και πολλοί Χριστιανοί από την Πάτρα και τις γύρω περιοχές.

Στην αίθουσα, ακόμη και στις σκάλες και τους άλλους ορόφους της Χριστιανικής Στέγης επικρατούσε το αδιαχώρητο. Οι εντυπώσεις ήσαν άριστες. Όσοι δε είχαν επισκεφθή το Essex και είχαν γνωρίσει τον Γέροντα, επιβεβαίωναν την αληθινότητα των λεγομένων.

Ήταν μια σημαντική εκδήλωση, που φανερώνει την δίψα των ανθρώπων για τους τελευταίους κρίκους της αγιολέκτου αλυσίδος, τους Γεροντάδες που έζησαν στις ημέρες μας και έδωσαν την μαρτυρία της ορθοδόξου πίστεως. Ήταν σημαντικό γεγονός το ότι τα φετινά «Πρωτοκλήτεια» άρχισαν με την αναφορά αυτή στον Γέροντα Σωφρόνιο.

Α.Κ.


«Φιλολογικό βραδυνό» στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2005, στις 7 το απόγευμα, ο Σύνδεσμος Αγάπης του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου πραγματοποίησε στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου το πρώτο «φιλολογικό βραδυνό», εγκαινιάζοντας μια καινούρια εορταστική δραστηριότητα με πνευματικό, πολιτιστικό, φιλολογικό και θεολογικό περιεχόμενο. Την εκδήλωση αυτή ενέταξε στο ενεργητικό του ύστερα από σχετική απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, με την οποία αποδεσμεύθηκε η απολογιστική συνέλευση του Δ.Σ. από την καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου. Η ομιλία και η συζήτηση που ακολουθούσε, σε αυτήν την εκδήλωση, κάλυπταν τα πρακτικά θέματα του Συνδέσμου, που έπρεπε να συζητηθούν. Έτσι, κοντά στις άλλες δραστηριότητες του Συνδέσμου, αποφασίσθηκε να πραγματοποιήται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο ένα «φιλολογικό βραδυνό» συνδεδεμένο με την εορτή του προστάτου της Ενορίας και πολιούχου της Ναυπάκτου Αγίου Δημητρίου, καθώς και μια εκδήλωση με ομιλία συζήτηση και δεξίωση την Κυριακή των Μυροφόρων. Αυτές οι δύο εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές σε όλους τους Ενορίτες. Η προβλεπόμενη από το καταστατικό απολογιστική Συνέλευση του Συνδέσμου, που θα αφορά μόνο τα μέλη του Συνδέσμου, δηλαδή, όλες τις γυναίκες της Ενορίας, καθώς και τους Ιερείς και τους Επιτρόπους του Ναού, θα πραγματοποιήται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου κάθε έτους, μαζί με την κοπή της Βασιλόπιττας.

Η πρώτη αυτού του είδους εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, είχε ως θέμα: «Ο Άγιος Δημήτριος στην υμνολογία και την λογοτεχνία». Την επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Χριστίνα Καρανικόλα-Σχοινά, Κωνστανίνα Γλαβίνου-Αργυρού και Μαρία Κουτούση-Σύψα. Την εκδήλωση άνοιξε ο επόπτης του Συνδέσμου π. Θωμάς Βαμβίνης, ο οποίος ενημέρωσε για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των τριών ετησίων εκδηλώσεων που αποφάσισε το Δ.Σ. του Συνδέσμου, καθώς και για το περιεχόμενο του πρώτου φιλολογικού βραδυνού. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι φιλόλογοι που επιμελήθηκαν την όλη εκδήλωση, η οποία περιείχε αναφορά στον βίο του Αγίου Δημητρίου και τον τρόπο που προσεγγίζουν την προσωπικότητα του Αγίου τόσο η υμνολογία της Εκκλησίας μας, όσο και η σύγχρονη λογοτεχνία.

Διαβάστηκαν στο πρωτότυπο και σε νεοελληνική απόδοση σταχυολογημένοι ύμνοι και επιλεγμένα νεοελληνικά πεζά και ποιήματα. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε με προβολή διαφανειών, που παρουσίαζαν διαφόρους τύπους αγιογραφήσεως του Αγίου Δημητρίου, και με ηχογραφημένους βυζαντινούς ύμνους από τον Εσπερινό και τον Όρθρο του Αγίου Δημητρίου. Ύμνους και ποιήματα απήγγειλαν η φιλόλογος Ευαγγελία Βαμβίνη και η γεωλόγος Σοφία Σχοινά.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος αφού εξέφρασε τη χαρά του και τα συγχαρητήρια στο Σύνδεσμο Αγάπης, υπογράμμισε τη μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Δημητρίου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Ιερείς και οι Επίτροποι της Ενορίας, Ιερείς και μέλη των Δ.Σ. των άλλων Ενοριών της Ναυπάκτου και πλήθος κόσμου.

Στο τέλος προσφέρθηκαν τσάι, καφές και γλυκίσματα, όλα προσφορά των κυριών του Συνδέσμου.

Χ.Κ.

  • Προβολές: 1299

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance