Συνάντηση του Μητροπολίτου με τους Ιατρούς, Νομικούς και Μηχανικούς

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, από τις 7:00 έως τις 9:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ναύπακτο η καθιερωμένη συνάντηση του Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου με τους Ιατρούς, Νομικούς και Μηχανικούς-Αρχιτέκτονας της Επαρχίας μας. Η συνάντηση πραγματοποιείται στα πλαίσια του εορτασμού των προστατών των Ιατρών (αγίων Αναργύρων, 1 Νοεμβρίου) και των Νομικών (αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου).

Συνάντηση του Μητροπολίτου με τους Ιατρούς, Νομικούς και ΜηχανικούςΟ Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα «Βιοηθική και Βιοθεολογία», που είναι ομώνυμο με τον τίτλο του νέου του βιβλίου, και αναφέρεται σε πολύ ενδιαφέροντα και θα λέγαμε φλέγοντα θέματα. Μάλιστα ο αιώνας μας τείνει να χαρακτηρισθή από πολλούς ως ο αιώνας της βιοτεχνολογίας.

Ο Σεβασμιώτατος αφού έδωσε τον ορισμό των εννοιών βιοτεχνολογία, μοριακή βιολογία, γενετική μηχανική κλπ., αναφέρθηκε στην επιστήμη της Βιοηθικής (την ιστορία της, την έννοιά της, το αντικείμενό της). Είπε ότι η Βιοηθική δεν είναι μία νεοπουριτανιστική προσπάθεια επιβολής επί της επιστήμης, αλλά μια αντίδραση των ιδίων των επιστημόνων απέναντι τις εκπληκτικές δυνατότητες αυτοκαταστροφής που του δίνουν οι νέες τεχνολογίες.

Τέλος παρουσίασε τον λόγο της Εκκλησίας για τα θέματα αυτά, λόγο που βασίζεται σε θεμελιώδεις θεολογικές και ανθρωπολογικές αρχές, στην αγάπη της Εκκλησίας για τον άνθρωπο και στην προσπάθειά της να τον οδηγήση στην σωτηρία, δηλαδή στο να διατηρηθή σώος, ψυχή τε και σώματι, δια της καθαρτικής, φωτιστικής και θεοποιού ενεργείας του Δημιουργού. Αναφέρθηκε σε σχετικό κείμενο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και στα πορίσματα της συνάντησης μεταξύ επιστημόνων και θεολόγων στο Σαμπεζύ της Γενεύης που έγινε με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μετά την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου διεξήχθη ενδιαφέρουσα συζήτηση. Μερικές από τις ερωτήσεις που ετέθησαν ήταν: –Μήπως πρέπει να δώσουμε τελικά μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανθρωπιστική παιδεία, ώστε να υπάρχη μια στέρεη ηθική βάση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της σύγχρονης επιστήμης; –Ποιά η πρακτική σημασία των Εθνικών Επιτροπών Βιοηθικής, όταν κάθε λαός έχη την δική του ηθική; –Η Εκκλησία δέχεται μόνον τον «καρπό της κοιλίας». Πως αντιμετωπίζει, λοιπόν, η Εκκλησία την εξωσωματική γονιμοποίηση και ίσως αργότερα και την εξωσωματική κυοφορία; –Στην Ελλάδα και στις χώρες που επικρατεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν τίθενται με τόσο έντονο και πιεστικό τρόπο οι προκλήσεις –ηθικές, νομικές– της νέας επιστήμης, αφού οι έρευνες γίνονται σε άλλες χώρες, γι' αυτό έχουμε και το προνόμιο να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με μεγαλύτερη άνεση και από σχετική απόσταση. Όμως, άλλα θέματα, όπως της ετερόλογης γονιμοποίησης, εκεί μάλιστα το πρόβλημα είναι έντονο, η ελληνική κοινωνία δείχνει μια προσαρμοστικότητα, αλλά σπάνια τίθεται το θέμα σε δημόσιο διάλογο, και η σημερινή ομιλία σας αποτελεί μια τέτοια περίπτωση δημοσίου διαλόγου με τις πραγματικά «προχωρημένες» απόψεις σας, αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι και απόψεις της Εκκλησίας, –Μήπως ήταν βιαστική η απόφαση της Εκκλησίας για τις μεταμοσχεύσεις, μια απόφαση που βασίζεται στην αποδοχή του εγκεφαλικού θανάτου ως εξόδου της ζωής από το σώμα;

Με την συζήτηση δόθηκε η ευκαιρία στον Σεβασμιώτατο να αναπτύξη περισσότερο τις απόψεις του για τις Επιτροπές Βιοηθικής, την εξωσωματική γονιμοποίηση, την διάκριση μεταξύ ανακάλυψης και εφεύρεσης, τις πατέντες, την αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας στο να νομοθετή, τον νόμο ως έκφραση της πλειοψηφίας αλλά και ως παιδαγωγό των πολιτών, τον εγκεφαλικό θάνατο κλπ.

Μετά το πέρας της συζητήσεως, οι ακροατές ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο για την ευκαιρία συζητήσεως των σοβαρών αυτών θεμάτων και εξέφρασαν την έκπληξή τους για το υψηλό επίπεδο ενημέρωσής του και την υπεύθυνη και «προχωρημένη» άποψή του στα σοβαρά αυτά ζητήματα.

Στην συνάντηση είχαν προσκληθή και παρέστησαν και εκπρόσωποι των ιατρικών και δικηγορικών συλλόγων Πατρών, Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Επίσης παρέστη και συμμετείχε και στην συζήτηση ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής κ. Χρήστος Βερελής, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου και εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Γεώργιος Πολιτόπουλος.

Την συνάντηση κάλυψε τηλεοπτικά το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «Λύχνος».

Μετά την ομιλία η Ιερά Μητρόπολη προσέφερε σε ένδειξη φιλοξενίας δεξίωση στους ακροατές για την οποία μερίμνησαν οι Κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου.–

Α.Κ.

  • Προβολές: 1340

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἱστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance