Γεγονότα καὶ Σχόλια: Μια πρώτη εικόνα - Από τα γεγονότα και σχόλια...

Μια πρώτη εικόνα

Μια από τις πρώτες εικόνες του μακαριστού π. Θεοκλήτου Διονυσιάτη, που υπάρχουν στον νου μου, είναι να μας υποδέχεται έξω από το Κονάκι της Διονυσίου στις Καρυές, με ένα κουβά η καλάθι στα χέρια του, το οποίο είχε πάει στον κήπο για να το γεμίση σύκα. «Βγήκα να κόψω λίγα σύκα και να πω την ευχούλα», μας είπε. Δεν θυμάμαι ακριβώς τις λέξεις που χρησιμοποίησε, πάντως στη συνέχεια μας είπε, παρεμπιπτόντως, αλλά με πολύ άνεση και φυσικότητα, πως μέσω της κτίσεως μπορεί να ανεβαίνη ο νους στο Θεό.

Νεαροί φοιτητές αλλάζαμε, με αυτό που βλέπουμε, την εικόνα του συγγραφέα που είχαμε στο νου μας. Ο συγγραφέας δεν δρα μόνο στο γραφείο. Δεν είναι ο άνθρωπος των χαρτιών και των στηλογράφων. Είναι και του κουβά και των σύκων. Μπορεί να είναι όλων των υπαρκτών, γιατί έχει την δυνατότητα της αναγωγής από τις έννοιες των πλέον υλικών πραγμάτων στην προσωπική αιτία του παντός.

Μόνο –και σ’ αυτό ήταν αυστηρός ο π. Θεόκλητος– να μη κλεινόμαστε στις υλικές αγάπες.

Από τα γεγονότα και σχόλια...

Ο μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης είναι μια εκκλησιαστική προσωπικότητα με καθοριστική παρουσία στα αθωνικά, μοναχικά, θεολογικά και ευρύτερα εκκλησιαστικά πράγματα, σε ολόκληρο το τελευταίο μισό του εικοστού αιώνα. Είναι από τα πρόσωπα που μπορούν και τώρα, μετά την προς Κύριον εκδημία του, αλλά και στο μέλλον, να προσφέρουν πνευματικό στηριγμό στο κλυδωνιζόμενο πλήρωμα της Εκκλησίας. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο μέσα από το οποίο αναδεικνύεται το νόημα του ορθόδοξου ασκητισμού και ο πυρήνας της εκκλησιαστικής ζωής.

Η ησυχία και η προσευχή, η θεολογία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, η ανάγκη της κάθαρσης της διάνοιας αλλά και της καρδιάς, το ορθό δόγμα και η φιλοκαλική άσκηση, προβάλλονται από την γραφίδα του π. Θεοκλήτου ως τα απαραίτητα στοιχεία του ορθόδοξου ήθους, που δίνουν την δυνατότητα στον Βαπτισμένο Ορθόδοξο Χριστιανό να γευθή την ενέργεια του Θεού, να αισθανθή ενεργούσα την χάρη του Βαπτίσματος και του Χρίσματος.

Η αναφορά στον π. Θεόκλητο γίνεται και από την στήλη αυτή γιατί η σχεδόν ενενηντάχρονη παρουσία του στον κόσμο αυτόν, λόγω του ορθόδοξου έρωτός του για τους καρπούς της ησυχίας και της κατατρυφήσεως του νου του στην θεολογία των αγίων Πατέρων, είναι ένα μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός. Και επειδή αυτή η αδιάλειπτη εσωτερική του δράση έγινε χυμώδης λόγος, ο οποίος, ως πνευματικός, είναι «κριτικός ενθυμήσεων και εννοιών καρδίας», η συγγραφική του παρουσία συνεχίζει να είναι ένας θεραπευτικός σχολιασμός του πεπτωκότος ανθρώπου με τα κριτήρια του αναγεννημένου εν Χριστώ ανθρώπου.

Με λίγα λόγια ο μακαριστός μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης, ως πρόσωπο και ως συγγραφέας, είναι ένα από τα σημαντικότερα «γεγονότα» της σύγχρονης εκκλησιαστικής ιστορίας, που μας έδωσε ορισμένους από τους καιριότερους «σχολιασμούς» του πεπτωκότος και του εν Χριστώ αναγεννημένου ανθρώπινου βίου.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1605

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance