Στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς

Την 21η Δεκεμβρίου π.ε. ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς Ιωαννίνων, μετά από πρόσκληση του Διευθυντού Αρχιμ. π. Δημητρίου Αργυρού και των φοιτητών, προκειμένου να δώση διάλεξη στους φοιτητές σχετικά με τα θέματα βιοτεχνολογίας, βιοηθικής και βιοθεολογίας. Η διάλεξη διήρκησε περίπου δύο ώρες και μετά από ένα μικρό διάλειμμα συνεχίστηκε για άλλη μιάμιση ώρα διάλογος με τους φοιτητές για την ποιμαντική αντιμετώπιση πολλών θεμάτων, όπως οι μεταμοσχεύσεις, οι γονιδιακές θεραπείες, η εξωσωματική γονιμοποίηση, κ.α. βιοηθικά ζητήματα.

Μετά από λίγες ημέρες ο Διευθυντής της Σχολής, Αρχιμ. π. Δημήτριος Αργυρός, καθώς και ο Σύλλογος Φοιτητών απέστειλαν στον Μητροπολίτη επιστολές, με τις οποίες εξέφραζαν την ευχαρίστηση και ικανοποίησή τους από την επίσκεψη και την ωφέλεια από την εισήγησή του Σεβασμιωτάτου και από τον εποικοδομητικό διάλογο, απευθύνοντας συγχρόνως νέα πρόσκληση για την παράδοση και άλλου μαθήματος.

Ο Σεβασμιώτατος απήντησε ως εξής:

«Αγαπητέ π. Δημήτριε,

Θερμά ευχαριστώ για τις ευχές σας με την ευκαιρία του νέου έτους και αντεύχομαι ο Θεός να σας δίνη δύναμη και έμπνευση στο σημαντικό έργο το οποίο επιτελείτε, τόσο στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, όσο και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς.

Με ευχαριστείτε για το μάθημα της Βιοηθικής και Βιοθεολογίας που έκανα στους φοιτητάς της Σχολής σας, ύστερα από πρόσκλησή σας. Εγώ θα έπρεπε να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, διότι μου δόθηκε η δυνατότητα να έλθω σε επικοινωνία με τους φοιτητάς της Σχολής και να συζητήσω μαζί τους τα ποιμαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τις σύγχρονες βιοϊατρικές έρευνες, στην εποχή της βιοτεχνολογίας στην οποία ζούμε.

Πρέπει να σας ομολογήσω ότι δεν κατάλαβα πότε πέρασαν περίπου τρισήμιση ώρες συζητήσεως με τους φοιτητάς. Οι ερωτήσεις τους ήταν καίριες και αναφέρονταν στα σοβαρά ποιμαντικά προβλήματα που απασχολούν τους συγχρόνους Κληρικούς.

Εάν το επιτρέψουν οι ποικίλες απασχολήσεις μου, ύστερα από συνεννόηση μαζί σας, θα μπορούσα να έλθω εκ νέου στην Σχολή σας. Αρκεί το πρόγραμμά μου να είναι ελαφρό και να μου το επιτρέπη. Ο νέος χρόνος να είναι ευλογημένος».

Και προς τον Σύλλογο Φοιτητών Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς Ιωαννίνων «Άγιος Αυξέντιος ο εκ Βελλάς» απήντησε ως εξής:

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Ευχαριστώ για το ευχαριστήριο γράμμα σας και εκτιμώ την ευγενική σας κίνηση.

Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι ανεχώρησα από την Σχολή σας με πολλές και αγαθές εντυπώσεις και από την συζήτηση που είχαμε και από την ενημέρωση την οποία είχα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Σχολή σας.

Το γεγονός ότι η Σχολή σας λειτουργεί σε χώρο της Ιεράς Μονής και κέντρο έχει τον Ιερό Ναό, με την θεία Λειτουργία και την λατρεία της Εκκλησίας, καθώς επίσης έχετε την δυνατότητα της κοινής τράπεζας και της κοινής διαμονής, αυτό δίνει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στις σπουδές σας. Η ανάγνωση, κατά την διάρκεια της τραπέζης, και μάλιστα ανάγνωσμα με περιηγήσεις από το Άγιον Όρος, όπως άκουσα, χρωματίζει με τα καλύτερα χρώματα τις σπουδές σας. Έχετε την δυνατότητα να συνδυάζετε ανθρώπινη γνώση και εκκλησιαστική εμπειρία, στην αυθεντική της έκφραση και έτσι αποφεύγετε και τον στείρο ουμανισμό, την νοησιαρχία, αλλά και τον άκρατο φανατισμό-συντηρητισμό.

Σήμερα χρειαζόμαστε Κληρικούς που να έχουν γνώση της ουσίας της Ορθοδόξου Παραδόσεως και γνώση του συγχρόνου κόσμου και έτσι να απαντούν στις προκλήσεις της εποχής μας. Άλλωστε οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας δια μέσου των αιώνων απαντούσαν στα οντολογικά, υπαρξιακά και κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων μέσα από την ζωντάνια της αποκαλυπτικής θεολογίας. Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι θα πρέπη να συνδεθή η θεολογία με την ποιμαντική.

Εύχομαι ο Θεός να σας ευλογή, να είστε καλοί φοιτητές και αργότερα καλοί Κληρικοί και θεολόγοι μέσα στην Εκκλησία».–

  • Προβολές: 1172

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance