Συνάντηση του Μητροπολίτου με τους Φοιτητές

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως η καθιερωμένη συνάντηση των φοιτητών και αποφοίτων της Επαρχίας μας με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιττας, παρουσίαση από τον Σεβασμιώτατο του θέματος «Κουλτούρες και νεανικές υποκουλτούρες», συζήτηση πάνω στο θέμα, μοίρασμα της βασιλόπιττας, η οποία περιείχε ένα κωνσταντινάτο φλουρί που το συνόδευε και το ποσό των 100 €, κλήρωση σε τέσσερεις Φοιτητές του ποσού των 150 € κατ' άτομο ως δώρο από το Ταμείο Ευποιΐας του Σεβασμιωτάτου, και δεξίωση με την οποία περατώθηκε η εκδήλωση.

Στην αρχή ο Σεβασμιώτατος εξήγησε πως ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Αφορμή ήταν τα γεγονότα του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, όταν οι νέοι των μεταναστών προέβησαν σε παραβατικές ενέργειες και σε καταστροφές, και ερμήνευσε τα αίτια του φαινομένου αυτού.

*

Στην συνέχεια διάρθρωσε το θέμα σε οκτώ επιμέρους ενότητες. Στις ενότητες αυτές ανέλυσε διεξοδικώς τον ορισμό, την σχέση και διαφορά μεταξύ κουλτούρας και πολιτισμού, την διαφορά μεταξύ κουλτούρας και υποκουλτούρας. Έπειτα προχώρησε στην ανάλυση των διαφόρων μορφών υποκουλτούρας, όπως είναι των μεταναστών, των ηλικιακών η επαγγελματικών ομάδων και των παρεκκλινουσών η παραβατικών ομάδων, ομίλησε για τις θρησκευτικές σέχτες και κατέγραψε την γενική συμπεριφορά και τα αντιφατικά κοινωνικά σχήματα που συνιστούν τις ποικίλες μορφές της λεγομένης υποκουλτούρας, που ξεκινούν από φυσικές νοοτροπίες, προχωρούν στις θετικές αντιδράσεις και φθάνουν στις αρνητικές συμπεριφορές.

Ακολούθως ανέλυσε τις νεανικές υποκουλτούρες, όπως παρατηρούνται στην Δύση (Αμερική-Ευρώπη) και στην Ελλάδα.

Στην Δύση οι υποκουλτούρες ταξινομούνται από κοινωνικής πλευράς στις υποκουλτούρες της εργατικής τάξης και τις υποκουλτούρες των μεσαίων διαστρωμάτων της κοινωνίας, καθώς επίσης ταξινομούνται από πολιτιστικής πλευράς, διότι κάθε τάξη έχει την ιδιαίτερη πολιτιστική έκφραση.

Μεταξύ αυτών των δύο ταξινομήσεων παρατηρεί κανείς κοινά σημεία και σημαντικές διαφορές. Κυρίως οι διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των νέων μποέμ και των νέων της εργατικής τάξεως.

Επειδή κάθε υποκουλτούρα έχει τις ιδιαίτερες προτιμήσεις στην μουσική, ανέλυσε τα είδη της σύγχρονης μουσικής (ποπ, ροκ και τα διάφορα είδη της) και πως εκφράζονται οι προτιμήσεις των διαφόρων υποπολιτισμών.

Στην Ελλάδα οι νεανικές υποκουλτούρες είναι εισαγόμενο φαινόμενο και ανέλυσε το γνωρίσματά τους, τον τρόπο ζωής τους και εκφράσεις τους, την προσπάθεια πολλών νέων που ακολουθούν τέτοιες παραβατικές υποκουλτούρες να ζουν την ομάδα τους ως μια κοινωνική οργάνωση.

Στο τέλος της ενδιαφέρουσας εισηγήσεώς του, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τι είναι πολιτισμός και πως μπορεί ο νέος, ζώντας τον πολιτισμό, να αποφύγη τις διάφορες μορφές υποκουλτούρας που αρχίζουν από μια αντίδραση και διαδοχικά επεκτείνονται στην βία, τον σεξισμό, την συμμορία, την διαμάχη μεταξύ των ομάδων, την παραβατικότητα, την εγκληματικότητα, τις τοξικές ουσίες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, ως κοινότητα, βοηθά τον νέο να αντιμετωπίση την εφηβική ζωή και την αντίδραση στις κοινωνικές αντιφατικότητες και συγκρούσεις με ωριμότητα και με θετικό τρόπο.

*

Επακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία δεν …τελείωσε, αλλά διεκόπη αναγκαστικά λόγω του προχωρημένου της ώρας.

Μερικές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν ήσαν: –Ποιά ήταν η θέση της πρώτης Εκκλησίας και αν μπορούμε να την εντάξουμε μέσα στο σχήμα κουλτούρα - υποκουλτούρες. –Μήπως σήμερα οι εκκλησιαστικές τέχνες παράγονται από λίγους επαγγελματίες για να καταναλώνωνται από τους πολλούς σε ένα σχήμα παραγωγής-κατανάλωσης. –Είναι υπερβολικά επαγγελματική η στάση ορισμένων κληρικών. –Τι κάνει έναν νέο να διαλέξη την επιθετική έκφραση μιας υποκουλτούρας και όχι την ηρεμία του σπιτιού του. –Τι πρέπει να γίνη, τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε ως πρόσωπα και ως ομάδες τις παραβατικές υποκουλτούρες και την βίαιη έκφρασή τους.

Πριν διακοπή η συζητήση λόγω χρόνου, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους φοιτητές και τους προσκάλεσε να εκφράζονται και να συμμετέχουν ενεργά στην ζωή της Εκκλησίας και τους διαβεβαίωσε ότι είναι στην διάθεσή τους οποιαδήποτε στιγμή για διάλογο και επικοινωνία.–

  • Προβολές: 1221

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance