Εἰδήσεις Ἰανουαρίου 2006

Ναυπακτιακή Βασιλόπιττα 2006

Την Πεμπτη 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας η κοπή της Βασιλόπιττας για τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας, της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών και του Συλλόγου των Ναυπακτίων Αττικής «ο Έπαχτος». Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής Χρήστος Βερελής, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Απόστολος Κωστόπουλος, Θάνος Μωραΐτης, Ανδρέας Καραγκούνης, Θανάσης Δημητρακόπουλος ο επ. Πρέσβυς και Πρόεδρος του Ιδρ?ματος Μπότσαρη Νότης Μπότσαρης, Δημαρχοι της Επαρχίας Ναυπακτίας, πρόεδροι πατριδοτοπικών Συλλόγων και πολλοί Ναυπάκτιοι των Αθηνών. Τους προσκεκλημένους προσεφώνησε η κ. Δήμητρα Τσαρούχη Αντιδρόεδρς ΟΣΥΝ και απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Γεράσιμος Μούρτος (Πρόεδρος Ο.ΣΥ.Ν) και ο κ. Κωνσταντίνος Μακρυγιάννης (Αντιπρόεδρος Ε.ΝΑ.Μ.). Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των Συλλόγων και συμμετείχε στην εκδήλωσή τους, η οποία πραγματοποιείται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Μετά την τελετή της Βασιλόπιττας ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε το θέμα «Το νόημα της Αγιοβασιλόπιττας». Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρετέθη δείπνο. Κατά την διάρκεια του δείπνου ανταλλάχθηκαν προσφωνήσεις και απόψεις. Η κοπή της Βασιλόπιττας των Ναυπακτιακών Συλλόγων της Αθήνας γίνεται σε εορταστική ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της ενότητος, της οικογενειακής ατμόσφαιρας και της χαράς.– –


Με τους εργάτες του Δήμου Ναυπάκτου

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου ε.ε. η Ιερά Μητρόπολη παρέθεσε γεύμα στους εργαζόμενους του Δήμου Ναυπάκτου, συνολικά σαράντα έξι (46) πρόσωπα, που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες και ιδιαίτερα στην καθαριότητα της πόλεως. Η συνεστίαση πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την Ιερά Μητρόπολη ως ένδειξη εκτιμήσεως και αναγνωρίσεως του έργου που προσφέρουν στην πόλη μας οι εργάτες του Δήμου και είναι το δεύτερο επίσημο τραπέζι που προσφέρει η Μητρόπολη σε κάποια κοινωνική ομάδα, μετά από το τραπέζι των Χριστουγέννων για τους συμπολίτες μας που διαβιούν μόνοι τους.

Ο Μητροπολίτης προσεφώνησε τους εργαζομένους, τους επήνεσε και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην πόλη, θυμήθηκε την ζωή του δικού του πατέρα που ήταν και εκείνος εργαζόμενος, υπάλληλος σε διάφορα καταστήματα, θυρωρός και νυκτοφύλακας Νοσοκομείου, και έδωσε τις ευχές και ευλογίες του σε όλους τους συνδαιτημόνες και τις οικογένειές τους. Επίσης, χαιρετισμό απηύθηνε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Ι. Νταουσάνης. Εκ μέρους των εργαζομένων μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου τους κ. Μάνθος Χαρακίδας, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη και γενικότερα την Εκκλησία για την ένδειξη του ενδιαφέροντος και της αγάπης τους. Στο τέλος ο Μητροπολίτης προσέφερε και ένα συμβολικό ποσό στον κάθε εργαζόμενο, ένδειξη εκτιμήσεως και αγάπης προς το πρόσωπό τους και το έργο τους.

Ιερατικές Συνάξεις Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου

Στην Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεώς μας του μηνός Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον τρόπο προετοιμασίας των Κληρικών για τις μεγάλες εορτές του Δωδεκαημέρου. Πρέπει να πηγαίνουν οι Ιερείς στις Ακολουθίες αυτές, ωσάν να ήταν το τελευταίο Δωδεκαήμερο της ζωής τους.

Στην Ιερατική Σύναξη του μηνός Ιανουαρίου, μετά τις ευχές για το νέον έτος και την επισήμανση της σωτηριώδους πλευράς του χρόνου, μίλησε για το νόημα και την αξία του μυστηρίου του Χρίσματος, και για το κατά συνέπειαν θεολογικό-χριστολογικό αντίκτυπο της αμαρτίας. Οι ερωτήσεις των Ιερέων στην συζήτηση που ακολούθησε αναφέρονταν στις ευχές μετά το Χρίσμα, στην τρόπο προμήθειας του Μύρου, στο αν επιτρέπεται να προστίθεται εκ των υστέρων λάδι στο Μύρο και σε άλλα θέματα, όπως στο εωθινό Ευαγγέλιο, στις νηστείς της Εκκλησίας κλπ.

Συνελεύσεις Συνδέσμων Αγάπης

Πραγματοποιήθηκαν στο Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιανουαρίου οι Συνελεύσεις των Συνδέσμων Αγάπης του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου. Επίσης διορίστηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια για την τριετία 2006-2008, τα οποία συγκροτήθηκαν σε σώμα. Αναλυτικότερα, όμως, θα αναφερθούμε στο επόμενο τεύχος.

«Παιδικός Τύπος»

Από τις «δημοσιογραφικές» προσπάθειες των Σχολείων της περιοχής μας που παραμένουν σε ενέργεια είναι και η Εφημερίδα του 4ου Δημ. Σχολείου με τον τίτλο «Παιδικός Τύπος».

Η τετρασέλιδη μαθητική Εφημερίδα κυκλοφορεί τρεις φορές το έτος και περιλαμβάνει πλήρη κάλυψη των δραστηριοτήτων του Σχολείου, πραγματολογικά κείμενα, στήλη των δασκάλων, των γονέων, των αποφοίτων κ.α.

Η εφημερίδα έχει «επαγγελματικό στήσιμο» και τυπώνεται σε τυπογραφείο και όχι απλώς σε κάποιον εκτυπωτή γραφείου.

Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια συνόλου του Δ Δημοτικου Σχολείου, το οποίο επιδεικνύει μια ζηλευτή εκπαιδευτική δραστηριότητα με αρκετές πρωτότυπες πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς.

Α.Κ.–

***

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αμερική, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απηύθυνε ομιλία προς τους Αρχιερείς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ορθόδοξη Εκκλησία να απαντήση επιτυχώς στις προκλήσεις της νέας εποχής και την επιθυμίαν πολλών ανθρώπων να γνωρίσουν την ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Παράλληλα ενημέρωσε την Ιεραρχία της Αμερικής για τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις δυσκολίες που ενίοτε αντιμετωπίζει κατά την εξάσκηση της οικουμενικής του αποστολής. Επίσης, ο Πατριάρχης παρεχώρησε συνέντευξη στα Αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως, αναλύοντας τις δραστηριότητες, τους στόχους, τις προτεραιότητες και τις πτυχές της πολυπλεύρου διακονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον σύχρονο κόσμο.

***

Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. (17-1-2006), μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Ισχύουν οι θέσεις που είχαμε υιοθετήσει κατά την προηγούμενη Συνταγματική αναθεώρηση. Υπενθυμίζω ότι έγινε τότε εκτεταμένη συζήτηση και ότι η σχετική διάταξη δεν κρίθηκε ούτε καν αναθεωρητέα. Κράτος και Εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους. Εάν υπάρχουν θέματα προς ρύθμιση, μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον κοινό νομοθέτη, ύστερα από υπεύθυνο και ώριμο διάλογο, σε πνεύμα συνεννόησης»

***

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο (5-1-2006) ο Πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, με αφορμή την πρόσφατη απόφασή της Δ.Ι.Σ. να παραχωρηθή Εκκλησιαστική έκταση στο Σχιστό για την δημιουργία Μουσουλμανικού νεκροταφείου. Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν επιθυμεί να εκφράση την ειλικρινή εκτίμησή της για την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία προσέφερε ένα χώρο για την δημιουργία νεκροταφείου για Μουσουλμάνους… Προφανώς, η υποστήριξη και η βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την κατασκευή αυτού του νεκροταφείου θα δημιουργήση την βάση πάνω στην οποία οι Μουσουλμάνοι που ζουν στην Ελλάδα θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την κίνηση αυτή…».

***

Η Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος υλοποίησε την δημιουργία του ξενώνα «Μέριμνα» που «έρχεται να συνδράμη στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά πολλές οικογένειες που δεν έχουν οικονομική ευμάρεια και κάποιο μέλος τους τυχαίνει να νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο. Στον ξενώνα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Κόσμου, μπορούν πλέον να φιλοξενούνται καθημερινά δεκάδες άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο. Ο ξενώνας είναι πλήρως εξοπλισμένος και έτοιμος να υποδεχθή όσους έχουν ανάγκη. Υλοποιείται σε συνεργασία με τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και όλες της ενορίες της Ελλάδας.

***

Την 26η Δεκεμβρίου 2005, ημέρα του πρόσφυγα και του μετανάστη, τελέσθηκε από τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, και χειροτονία ενός Ουκρανού Θεολόγου. Εν συνεχεία παρετέθη γεύμα, όπου οι ομόδοξοι και ετερόθρησκοι μετανάστες ευχαρίστησαν τον Αρχιεπίσκοπο για την στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντί τους.

***

Η Κυβέρνηση της Βουλγαρίας μετά από 45 χρόνια συστηματικής κρατικής αθεΐας, μελετά την εισαγωγή του ομολογιακού μαθήματος των Θρησκευτικών ως υποχρεωτικού στα σχολεία, θεωρώντας πως αυτό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των μελλοντικών πολιτών της χώρας. Ο υπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας έδωσε εντολή για επίσημη παμβουλγαρική δημοσκόπηση για το θέμα αυτό και ύστερα από τα θετικά, όπως εκτιμάται, αποτελέσματα, η Κυβέρνηση θα προχωρήση στην υποχρεωτική διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία από το προσεχές έτος.

***

Καθηγήτρια της κινεζικής Ιατρικής και αρωματοθεραπείας, ύστερα από δύο χρόνια διδασκαλίας αποδέχθηκε την Ορθοδοξία και βαπτίσθηκε στην Ταϊπέϊ από τον π. Ιωνά και πήρε το όνομα Αναστασία. Μαζί της βαπτίσθηκαν και τα δύο κοριτσάκια της: Φωτεινή και Αλεξία.

***

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση για την Αγία Σοφία «το θαύμα της αρχιτεκτονικής», όπως τιτλοφορείται, που εγκαινιάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στη Ρώμη από Ελβετικό Ινστιτούτο, παρουσιάζει τα αποτελέσματα τριετούς έρευνας του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βέρνης Βόλκερ Χόφμαν. Ο καθηγητής σε συνεργασία με τον Έλληνα πολιτικό μηχανικό Νικόλαο Θεοχάρη, ανέπλασε το αυστηρώς γεωμετρικό σχέδιο, που ακολούθησαν οι δημιουργοί της Αγίας Σοφίας, Ανθέμιος και Ισίδωρος, και μεσα από 42 πίνακες προβάλλει τα διάφορα σχέδια και επεξηγεί τις μηχανικές, αρχιτεκτονικές και άλλες μεθόδους που ακολούθησαν οι βυζαντινοί δημιουργοί.

***

Η μεγάλη αύξηση των μαθησιακών διαταραχών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια για τα Ελληνόπουλα, οφείλεται και στην κατάργηση του πολυτονικού συστήματος γραφής. Ο κ. Τσέγκος, Ψυχίατρος, Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού τομέα του ανοιχτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Αθηνών διευκρινίζει πως, όπως απέδειξαν σχετικές μελέτες, η εκμάθηση της πολυτονικής (ιστορικής) ορθογραφίας βελτιώνει την ψυχοεκπαιδευτική ανάπτυξη του παιδιού σε καίριους τομείς, όπως είναι οι αντιληπτικές και οπτικές ικανότητες, λειτουργίες που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση της δυσλεξίας.

***

Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μισές από τις 8000 περίπου διαφορετικές γλώσσες που υπάρχουν σήμερα, πρόκειται να εκλείψουν ως το τέλος του αιώνα. Σύμφωνα με αμερικανό ερευνητή γλωσσολόγο οι γλώσσες που τείνουν να επικρατήσουν σ’ όλον τον κόσμο σήμερα είναι τα αγγλικά, κινεζικά και ισπανικά.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1258

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance