Κύριο θέμα: "Εαρινή Θεολογική Διημερίδα" στην Ναύπακτο - «Θρησκεία και Χρόνος»
Η Ιερά Μητρόπολή μας φιλοξένησε στο Πνευματικό της Κέντρο στην Ναύπακτο την «Εαρινή Διημερίδα» (19-21 Μαΐου) του Μεταπτυχιακού Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου (Μ.Φ.Θ.Σ.) της Θεολογικής Σχολής Αθηνών που είχε ως θέμα μελέτης «Θρησκεία και Χρόνος».
Η Διημερίδα άρχισε τις εργασίες της την Παρασκευή το απόγευμα, με σύντομη αναδρομή στην Ιστορία της Ναυπάκτου και χαιρετισμούς από τον Σεβασμιώτατο (δημοσιεύεται στην σελ. 6 του παρόντος), τον κ. Φαίδωνα Χριστοδουλάκη, προέδρο του Μ.Φ.Θ.Σ., και τον κ. Μάριο Μπέγζο, διευθυντή του Π.Μ.Σ., ο οποίος και εξέφρασε τις ευχαριστίες εκ μέρους των συνέδρων στον Σεβασμιώτατο και για την φιλοξενία, αλλά και για το γεγονός ότι θα τον είχαν συνομιλητή τους στο Συνέδριό τους. Ο Σεβασμιώτατος προήδρευσε σε μία από τις Συνεδριάσεις και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου έκανε παρεμβάσεις, κατόπιν και ερωτήσεων των Συνέδρων.
Οι εισηγητές και οι αντίστοιχες εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν ήταν οι εξής: ομ. Καθηγητής κ. Διονύσιος Δακουράς: «Ιερός Χρόνος, Θρησκειοφαινομενολογική προσέγγισις», Καθηγητής κ. Μάριος Μπέγζος: «Ο Χρόνος στην Φιλοσοφία της θρησκείας», Καθηγητής κ. Χρήστος Τερέζης, Πρόεδρος Τμήματος Φιλοσοφίας Πανεπ. Πατρών: «Η έννοια του Χρόνου στον Ωριγένη», Διονύσιος Κακαλέτρης, ΜΔΕ Πανεπ. Αθηνών: «Χρόνος και σωτηρία κατά τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο», Κωνσταντίνος Διαμαντάκης, Δρ. Πανεπ. Αθηνών: «Αριθμολογία-μέτρηση χρόνου και ημερολόγιο», Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής: «Το εσχατολογικό περιεχόμενο της εν Χριστώ ελευθερίας», Κωνσταντίνα Σαλαπάτα, υπ. ΜΔΕ Πανεπ. Αθηνών: «Ανάσταση: ένα γεγονός του παρελθόντος, του παρόντος η του μέλλοντος;», Πρωτοπρ. π. Στυλιανός Καρπαθίου, Ψυχίατρος, υπ. Δρ. Θεολογίας Πανεπ. Αθηνών: «Εγκέφαλος και χρόνος», Δημήτριος Δημητρακόπουλος, υπ. ΜΔΕ Πανεπ. Αθηνών: «Η εκκλησιαστική ενότητα του χρόνου και πολιτικά κίνητρα», Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Περσελής, «Έννοια και συνέπειες του ιστορικού χρόνου στην σχολική θρησκευτική πράξη», Αλέξιος Παναγόπουλος, υπ. Δρ. Πανεπιστημίου Βελιγραδίου: «Ο εσχατολογικός χρόνος και το ιστορικό πρόσωπο του Αντιχρίστου», Λέκτωρ Κωνσταντίνος Ζάρρας: «Η εσχατολογία στον Ιουδαϊσμό».
Ο Μεταπτυχιακός Φοιτητικός Θεολογικός Σύνδεσμος είναι το συλλογικό και επιστημονικό όργανο των μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη του αποτελούν οι Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, υποψήφιοι Μ.Δ.Ε. (Master) και υποψήφιοι Διδάκτορες. Στην δραστηριότητά τους έχουν την συμπαράσταση των ακαδημαϊκών διδασκάλων και της Εκκλησίας, αλλά και των αρχών της Πολιτείας.
Έχοντας πλέον εισέλθει στο ΙΒ έτος λειτουργίας του ο Σύνδεσμος έχει, ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες του, διοργανώσει σειρά συνεδρίων, τα οποία -κατά πάγια αρχή του Συνδέσμου- πραγματοποιούνται σε Μητροπόλεις της Ελλάδος, πάντα υπό την αιγίδα του οικείου Μητροπολίτου, ώστε ο θεολογικός λόγος να κινήται εντός της ζωής και της Παραδόσεως της Εκκλησίας. Μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος έχει διοργανώσει δώδεκα συνέδρια, ενώ παράλληλα με τις θερινές συνεδριακές διοργανώσεις ο Σύνδεσμος τηρεί, αρχής γενομένης από το έτος 2002, την παράδοση της κατ’ έτος διεξαγωγής διημερίδων τρέχοντος του ακαδημαϊκού έτους.
Στην «Εαρινή Διημερίδα '06» συμμετείχαν περί τους 65 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η Ιερά Μητρόπολη προσέφερε τις εγκαταστάσεις του Πνευματικού της Κέντρου και ο,τι χρειαζόταν στις συνεδριάσεις και τα διαλείμματα, καθώς και το δείπνο του Σαββάτου, ενώ τα γεύματα των συνέδρων και την δεξίωση μετά την θεία Λειτουργία προσέφεραν οι Κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής με πολλή αγάπη και μεράκι. Οι Σύνεδροι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι από την φιλοξενία, που τους παρείχε η Τοπική Εκκλησία, την συμμετοχή του Μητροπολίτου στο Συνέδριό τους και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους κατά τον αποχαιρετισμό την Κυριακή το πρωΐ, μετά τον εκκλησιασμό τους στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος και κήρυξε λαμβάνοντας αφορμή από το Αποστολικό Ανάγνωσμα, για το ότι ο θεολόγος συνδέεται με τον προφήτη καθώς και για την αποστολή του θεολόγου – προφήτου στην σημερινή εποχή.
Εμείς να ευχηθούμε στους συνέδρους που αποτελούν το μέλλον των θεολογικών ακαδημαϊκών γραμμάτων και της ποιμαινούσης Εκκλησίας να φανούν αντάξιοι της μεγάλης ορθοδόξου θεολογικής παραδόσεως της Ελλάδος.
Α.Κ.
- Προβολές: 3355