Ο Άγιος Πολύκαρπος στην Ναύπακτο

Η Ναύπακτος εόρτασε κατά το τριήμερο 17-19 Ιουνίου ε.ε. την έλευση του Λειψάνου του Προστάτου της Επαρχίας μας Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης της Επαρχίας μας.

Ο Άγιος Πολύκαρπος στην ΝαύπακτοΤο Σαββατο 17 Ιουνίου το απόγευμα έγινε η υποδοχή του τιμίου Λειψάνου μπροστά από το Δημαρχείο της πόλεως, έπειτα με πομπή μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος και μίλησε για την αγιότητα και τον αγώνα εξαγιασμού. Ήταν η πρώτη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου κ. Κοσμά σε λατρευτική εκδήλωση στην Μητρόπολή μας. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε λιτάνευση του τιμίου Λειψάνου μέχρι το λιμάνι της πόλεως. Στην λιτανεία συμμετείχαν ο Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως, οι Ιεροψάλτες, παιδιά της Ενορίας, κορίτσια με τα φαναράκια τους και τα αγόρια ντυμένα παπαδάκια, η Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική, οι Αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου. Μετά την λιτανεία τελέσθηκε αγιασμός. Το Ιερό Ησυχαστήριο της Παναγίας Γοργοεπηκόου του π. Αρσενίου προσέφερε το δείπνο στους Αρχιερείς και την συνοδεία τους.

Την Κυριακή, 18 Ιουνίου, τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Νέας Ζηλανδίας κ. Ιωσήφ, ο οποίος και ομίλησε για τον Άγιο Πολύκαρπο και την μέθοδο της ορθοδόξου ευσεβείας, και με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Ακαρνανίας και του Ποιμενάρχη μας.

Μετά την θεία Λειτουργία ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Ναού προσέφερε δεξίωση στους εκκλησιασθέντας, και το μεσημέρι ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου παρέθεσε εορταστική τράπεζα σε εστιατόριο της πόλεως για τους Αρχιερείς και την συνοδεία τους, τις Αρχές της πόλεως, τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και των Συνδέσμων Αγάπης της Ναυπάκτου.

Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκε Εσπερινός μετά Ιεράς Παρακλήσεως και θείου Κηρύγματος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης π. Πολύκαρπο Παστρωμά.

Ο Άγιος Πολύκαρπος στην ΝαύπακτοΤην Δευτέρα το πρωΐ τελέσθηκε θεία Λειτουργία. Το βράδυ της Δευτέρας, 19 Ιουνίου, τελέσθηκε αρχιερατική νυκτερινή θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο και με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και πλήθους κόσμου. Μετά το πέρας της μικρής αγρυπνίας οι πιστοί που εκκλησιάσθηκαν συνόδευσαν με τα κεριά στα χέρια τον τίμιο Λείψανο μέχρι το Επισκοπείο. Με τον τρόπο αυτό η πόλη της Ναυπάκτου αποχαιρέτησε τον Άγιο Πολύκαρπο.

Ευχόμαστε ο Άγιος Πολύκαρπος, που τελειώθηκε εν πυρί, να δροσίζη με την Χάρη του Κυρίου του τους πιστούς της Ναυπάκτου κατά το φετινό θέρος.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2204