Γεγονότα καὶ Σχόλια: Διάδοση ασθενειών μέσω της διαφήμισης... - Η προσφορά της πλεονεξίας

Διάδοση ασθενειών μέσω της διαφήμισης...

Η παρακάτω είδηση παρά το ότι μπορεί να θεωρηθή στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον ως αναμενόμενη, είναι πάντως εκπληκτική. Πηγή μας είναι η Monde, που προσφέρεται ως ένθετο από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (18.6.2006).

Διαβάζουμε, λοιπόν, ότι «οι στρατηγικές του μάρκετινγκ των μεγαλυτέρων φαρμακευτικών εταιρειών στοχεύουν πλέον με επιθετικό τρόπο στους υγιείς». Επειδή οι ασθενείς δεν αρκούν για τον επιθυμητό πολλαπλασιασμό των κερδών τους, προσπαθούν να προωθήσουν φάρμακα για υγιείς. Έτσι αυξάνουν το πλήθος των πελατών τους και φυσικά τα κέρδη τους. Αυτό, βέβαια, δεν μπορούν να το πετύχουν αλλιώς παρά μόνο με το να πείσουν τους υγιείς μέσω της διαφήμισης ότι είναι ασθενείς η έστω ότι ανήκουν σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου. Σε άρθρα ειδικών έχουν αποκαλυφθή «τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες για να ευνοούν τη δημιουργία ιατρικών διαταραχών». Σε αυτήν την οικονομική δραστηριότητα για την υγεία «ασήμαντα προβλήματα περιγράφονται ως ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις, έτσι ώστε η συστολή να καθίσταται διαταραχή κοινωνικού άγχους» η «οι καθημερινές μεταπτώσεις της ζωής» να χαρακτηρίζονται «πνευματικές διαταραχές» και «το απλό γεγονός ότι κάποιος ανήκει σε μια ομάδα κινδύνου, με πιθανότητα να ανάπτύξη [στο μέλλον] μια παθολογία, γίνεται παθολογία από μόνο του». Πριν αρρωστήσει, δηλαδή, αντιμετωπίζεται ως ήδη άρρωστος.

Από τους οικονομικούς συμβούλους των φαρμακευτικών εταιρειών θεωρείται μεγάλη επιτυχία η δημιουργία αγορών για νέες παθήσεις. Το σημαντικότερο πάντως ιατρικό επίτευγμά τους είναι η ανακάλυψη της διάδοσης αισθενειών μέσω της διαφήμισης.

Στην όλη ιστορία μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο εντοπισμός των προϋποθέσεων που μας κάνουν να προσβαλόμαστε εύκολα από τις διαφημιζόμενες ασθένειες. Η εξάρτησή μας από την διαφήμιση, που είναι τυπικό σύμπτωμα απουσίας πνευματικών αντισωμάτων, μας καθιστά ομάδα υψηλού κινδύνου για πολλών ειδών ασθένειες και όχι μόνο για τις επινοούμενες από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στις νοσογόνες αντιλήψεις που αλλοιώνουν το νόημα της ζωής και μας εγκλωβίζουν στα ψευδή δεδομένα ενός εικονικού κόσμου.

Η προσφορά της πλεονεξίας

Οι φαρμακευτικές εταιρείες στην επιδίωξη του κέρδους έχουν και κάποια θετικά αποτελέσματα για τους πελάτες τους. Με τα αυστηρότερα όρια που ορίζουν στην περιγραφή της φυσιολογικής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, προκειμένου ν’ αυξήσουν τους αρρώστους τους, δημιουργούν στους συνετούς πελάτες τους τις προϋποθέσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πρέπει να πούμε ότι το φαινόμενο αυτό δεν απουσιάζει και από την ποιμαντική δραστηριότητα για την πνευματική υγεία του λαού. Υπάρχουν και σ’ αυτόν τον τομέα «εταιρείες», που χρησιμοποιούν το κήρυγμα της σωτηρίας για την ικανοποίηση αλλότριων σκοπών. Δεν αναφέρομαι στην αιρετική εταιρεία Σκοπιά, αλλά σε δραστηριότητες που κινούνται με την λογική του μάρκεντιγκ στον δικό μας ορθόδοξο χώρο.

Πάντως, «είτε προφάσει, είτε αληθεία Χριστός καταγγέλλεται», αρκεί οι ακροώμενοι να μην αιχμαλωτίζονται σε νοοτροπίες ξένες προς το εκκλησιαστικό φρόνημα και το ευαγγελικό κήρυγμα.

π.Θ.Α.Β.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 2314