Ἕνα Μνημόσυνο στὸν ἀείμνηστο Καθηγητὴ Παναγιώτη Χρήστου
Ανεξίτηλη παραμένει, όσα χρόνια κι αν περάσουν, στον χώρο των θεολογικών σπουδών, αλλά και της Εκκλησίας ευρύτερα, η μνήμη των Καθηγητών που σφράγισαν με την έρευνα την διδασκαλία και την αγάπη τους την Ορθόδοξη Θεολογία.
Μνημόσυνο, λοιπόν, στον αείμνηστο Καθηγητή Παναγιώτη Χρήστου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαΐου 2006, στο Ίδρυμα για τις Άγαμες Μητέρες «Ευαγγελιστής Μάρκος», του οποίου προΐσταται κοπιωδώς ο π. Κωνσταντίνος Πλευράκης με την βοήθεια και της Πρεσβυτέρας του.
Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας την οποία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, τελέσθηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Νικόδημος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιερισσού κ. Νικόδημος, Διδυμοτείχου κ. Νικηφόρος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος είχε και εισήγηση, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Μιλήτου κ. Απόστολος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων. Χαιρετισμό απέστειλε ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οι Ηπειρωτικοί Σύλλογοι.
Οι ομιλητές μίλησαν εκ καρδίας και κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες ως καθηγητού και τόνισαν την συμβολή του αειμνήστου καθηγητού Χρήστου στην ανάπτυξη της ορθόδοξης θεολογικής σκέψης και την εξέλιξη της θεολογικής επιστήμης γενικότερα. Την έναρξη των εισηγήσεων σήμανε ο ομότιμος καθηγητής κ. Β. Ψευτογκάς, για να συνεχίση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος. Ακολούθησαν οι κ. κ. Δημ. Τσάμης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, κ. Δέσπω Λιάλιου, Καθηγήτρια ΑΠΘ, κ. Καραθανάσης, καθηγητής ΑΠΘ και από τους νεώτερους μαθητές του ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Σ. Πασχαλίδης. Μετά από τους ομιλητές τον λόγο έλαβαν και άλλοι συμμετέχοντες, όπως ο Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ο π. Κωνσταντίνος Πλευράκης, και εκ μέρους της οικογενείας του αειμνήστου Καθηγητού ο γυιός του Κωνσταντίνος Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ.
Την όλη εκδήλωση έκλεισε και ανακεφαλαίωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Νικόδημος.
Οι ομιλητές χαρακτήρισαν τον αείμνηστο Καθηγητή, μεταξύ άλλων, ως «πατέρα των πατρολόγων», «θεμελιωτή της πατρολογίας», «θεμελιωτή θεολογικών σπουδών στην Θεσσαλονίκη», «σκαπανέα», «φορέα του πνεύματος των μεγάλων Ηπειρωτών Ευεργετών», «μεγάλο δάσκαλο», ενώ το έργο του χαρακτηρίσθηκε ως «κανόνας Πατρολογικών σπουδών».
Ο καθηγητής Χρήστου παρήγαγε πολλούς καλούς μαθητές, οι οποίοι εκόσμησαν αργότερα ως καθηγητές την Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, αλλά και μαθητές που κατόρθωσε να τους βοηθήση να καλλιεργήσουν τις ιερατικές τους κλίσεις με την πατερική θεολογία και σήμερα να είναι σπουδαίοι κληρικοί, που υπηρετούν την Εκκλησία από διάφορες θέσεις.
Ο καθηγητής Χρήστου αγαπούσε ιδιαίτερα την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Αυτό όμως που έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο και ξεχώρισε την Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης από αυτή των Αθηνών ήταν η συμβολή του καθηγητού στην Πατερική Θεολογία μέσα από τις Ε.Π.Ε. Για τον καθηγητή η Θεολογία ήταν καρπός πνευματικής εμπειρίας, η οποία αποκτάται σε κοινωνία με τον Θεό, μέσα από την θεία Ευχαριστία. Ο ίδιος τόνιζε: «Η Θεολογία δεν είναι μόνο λόγος, αλλά και ζωή. Μπορεί κανείς να ομιλή περί Θεού διαπαντός, όπως μπορεί να σιωπά διαπαντός». Όντως! Η Θεολογία μας είναι σιωπηλή, γιατί χαρακτηρίζεται από την ταπείνωση. Ταπείνωση την οποία εκφράζει με την προσευχή, με την λατρεία και με την τέχνη.
Στ. Γ. - Α.Κ.
- Προβολές: 2884