Εκδρομή Κατηχητικών - Λήξη Κατηχητικών

Εκδρομή Κατηχητικών - Στον Άγιο, στην Ζάκυνθο

Εκδρομή Κατηχητικών ΖάκυνθοςΜε την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιουνίου η εκδρομή των Κατηχητικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου στην Ζάκυνθο, το «Άνθος της Ανατολής», όπως την ονόμαζαν οι Βενετοί. Τα παιδιά με την συνοδεία Κατηχητών τους προσκύνησαν το λείψανο του αγίου Διονυσίου και άκουσαν από τον Ηγούμενο της Μονής π. Διονύσιο την όλη ιστορία του Αγίου, με εποπτικό μάλιστα τρόπο, αφού ο βίος και τα θαύματά του είναι αποτυπωμένα στην αγιογράφηση του Ιερού Ναού του Αγίου. Ο π. Διονύσιος, με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, δέχθηκε με μεγάλη αγάπη και φιλοξένησε τους εκδρομείς. Μετά το γεύμα στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, οι εκδρομείς ανηφόρησαν στην Ιερά Μονή Αναφωνητρίας, όπου ο Άγιος συγχώρησε τον φονιά του αδελφού του και εκεί ασκήτεψε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Εκεί, στο κατανυκτικό Καθολικό της Μονής, έψαλαν την Ιερά Παράκληση.

Επισκέφθηκαν και άλλα αξιοθέατα της Ζακύνθου, όπως π.χ. τον λόφο Στράνη όπου ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύσθηκε τα ποιήματά του, αφουγκραζόμενος κυριολεκτικά την πολιορκία του Μεσολογγίου, και εκεί έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Αλλ' όμως για έναν προσκυνητή η Ζάκυνθος ταυτίζεται με τον Άγιο και τους τόπους όπου έζησε και θαυματούργησε. Ο Άγιος έχει σημαδεύσει ιστορικά όλο το νησί.

Η προσκυνηματική αυτή εκδρομή θα επαναληφθή, Θεού θέλοντος, τον Σεπτέμβριο για όσα παιδιά δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν αυτήν την φορά.–

 
Λήξη Κατηχητικών

Την Κυριακή 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας γιορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία της λήξης του Κατηχητικού έργου των νεανικών συνάξεων για το τρέχον εκκλησιαστικό έτος.

Λήξη Κατηχητικών Ήταν μια όμορφη και λιτή εκδήλωση, την οποία ευλόγησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Παραβρέθηκαν ακόμη αρκετοί ιερείς, κατηχητές και κατηχήτριες, πολλά παιδιά και γονείς. Την εκδήλωση προλόγισε ο π. Καλλίνικος Γεωργάτος.

Το πρόγραμμα περιείχε: α) Τραγούδια από την παιδική χορωδία της Μητροπόλεώς μας, με την διεύθυνση της Κατηχήτριας και μουσικού κ. Άννας-Μαρίας Μωϋσίδου και βοηθό τον κ. Αυγουστίνο Κοτρώνη. β) Απαγγελίες ποιημάτων από μικρούς μαθητές και μαθήτριες των κατηχητικών συνάξεων από τις ενορίες της πόλης. γ) Την με θεατρικό τρόπο δοσμένη περίληψη των θεμάτων που συζητήθηκαν εφέτος από το Μέσο Κατηχητικό της κ. Αναστασίας Πανταζοπούλου, των ενοριών Αγ. Δημητρίου και Αγ. Παρασκευής. δ) Το μικρό θεατρικό με τίτλο «Ονόματα», που αναφερόταν στην παράδοση της Εκκλησίας μας γύρω από την παρασκευή του πρόσφορου και τα ονόματα των ζώντων και κεκοιμημένων που το συνοδεύουν στο ιερό Θυσιαστήριο. ε) Την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στα παιδιά της ΣΤ` τάξης των Δημοτικών Σχολείων της ενορίας Αγ. Δημητρίου και Αγ. Παρασκευής, που κατά την φετινή χρονιά παρακολούθησαν τα μαθήματα εκμάθησης των Αρχαίων Ελληνικών μέσα από λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας μας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο οποίος αφού συνεχάρη τα παιδιά και τους γονείς τους, ευχαρίστησε όσους κοπίασαν για την ετοιμασία της γιορτής και τόνισε την σπουδαιότητα της εκκλησιαστικής ζωής για τον κάθε Χριστιανό και παρότρυνε τους γονείς να εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία, όπου θα ακούσουν για τον Χριστό και τους Αγίους Του και θα δεχθούν μηνύματα ωφέλιμα, καθαρά, αληθινά και όχι σκοτεινά και τερατώδη.

Τέλος μαζί με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου δόθηκαν αναμνηστικά δωράκια σε όλα τα παιδιά, καθώς και δεξίωση σε όλους.

Χ.Σ.

κατηχητικά

  • Προβολές: 2418